back to top
2024. május 04. 04:06
KezdőlapMotoGPMartín űridővel szerezte meg a misanói pole-t, a sérült Bagnaia az első,...

Martín űridővel szerezte meg a misanói pole-t, a sérült Bagnaia az első, Pedrosa a második sorból indul

Jorge Martín elképesztő pályacsúccsal szerezte meg a pole pozíciót a San Marinó-i Nagydíj időmérőjén Marco Bezzecchi és Francesco Bagnaia előtt. Dani Pedrosa szintén jól szerepelt, a peches Fabio Quartararo viszont épphogy lemaradt a továbbjutásról a Q1-ben.

Szombaton délelőtt megrendezték a San Marinó-i Nagydíj hétvégéjének első, igazán tétre menő eseményét a MotoGP-ben, hiszen a mezőny tagjai az időmérőn csaptak össze. A pénteki edzés alapján Marco Bezzecchi, Maverick Viñales, Dani Pedrosa, Jorge Martín, Luca Marini, Marc Márquez, Francesco Bagnaia, Álex Márquez, Brad Binder és Raúl Fernández kezdhettek rögtön a Q2-ben. A második szabadedzésen egyébként a Pramac versenyzője volt a leggyorsabb 1:31.803 másodperccel.

Bezzecchi pályacsúccsal az élen, Pedrosa, Marc Márquez és Bagnaia is ott lesz a Q2-ben

Az első próbálkozások után Miguel Oliveira állt volna az élre, de törölték a körét. Ennek következtében Fabio Quartararo 1:32.047-tel vezetett, 93 ezreddel megelőzve Pol Espargarót. Ezek az eredmények persze rohamosan javultak, így szinte folyamatosan változott a sorrend. Az első bukást Espargaró produkálta, és le is szakadt egy darab a motorról.

Oliveira aztán 1:31.450-nel átvette a vezetést, 356 ezreddel megelőzve 2021 MotoGP-világbajnokát. Mögéjük Michele Pirro zárkózott fel, 34 ezreddel elmaradva az akkori állás szerinti továbbjutástól. A továbbjutásra esélyesek közül Jack Miller csak a hetedik, Aleix Espargaró a kilencedik, míg Johann Zarco mindössze a tizenkettedik pozícióban állt.

A hajrában Stefan Bradl megelőzte a szintén javító Quartararót, és 11 százados hátránnyal feljött a második helyre. Aleix Espargaró a negyedik, Miller pedig csak az ötödik helyig jutott, miközben előbbi öccse ismét bukott, ami Quartararónak nagyon rosszul jött. A gyári Aprilia versenyzője aztán tovább gyorsult, és 21 ezreddel megelőzte márkatársát, így átvette a vezetést, miközben Pirro feljött a harmadik pozícióba.

Oliveira aztán visszavette a vezetést, miután 157 ezreddel bizonyult gyorsabbnak Espargarónál. Ennek azonban nem volt jelentősége, mivel Quartararo ugyan javított, de 38 ezreddel elmaradt a továbbjutástól. Mögöttük Pirro, Bradl, Zarco, Augusto Fernández, Miller, Franco Morbidelli, Nakagami Takaaki, Fabio Di Giannantonio, Joan Mir és Pol Espargaró lett a sorrend. Az Álex Rinst helyettesítő Takahasi Takumi korábban nem ugrotta meg a 105 százalékos szabályt, így őt az időmérőn már nem láthattuk, ahogyan a hétvége további részében sem szerepelhet.

A Q2 első körei után Binder 1:31.921-gyel állt az élre, 97 ezreddel megelőzve Martínt, és további 242-vel Pedrosát. Bezzecchi azonban az első mért körét még nem nyomta meg, utána viszont 434 ezreddel gyorsabbnak bizonyult a dél-afrikai pilótánál, és Martínt is megverte 1 tizeddel. Bagnaia első gyorskörét elvették, utána viszont a harmadik helyre jött fel 152 ezredes hátrányban.

Martín aztán ismét javított, és 1:30.832-vel, vagyis új körrekorddal állt az élre. Féltávnál Bezzecchi állt a második, míg Bagnaia a harmadik helyen, mögöttük pedig Binder, Espargaró, Oliveira, Viñales, Marini, Álex Márquez, Pedrosa, Fernández és Marc Márquez volt a sorrend.

Az utolsó gyorskörök során Martín tovább javított, és elképesztő idővel, 1:30.390-nel jelentkezett, miközben Bezzecchi hibázott, Bagnaia körét törölték. A Pramac versenyzője mögött Pedrosa állt, aki mögött egyébként Martín motorozott. Bezzecchi és Bagnaia aztán szintén gyorsultak, és 406, illetve 603 ezredes hátrányban visszafoglalták korábbi pozíciójukat.

Martín meg is elégedett ezzel a körrel, és jól döntött, hiszen űridővel szerezte meg a pole pozíciót. Bezzecchi hátránya végül 397 ezred volt, Bagnaia lemaradása pedig további 39 ezred, ami sérülten szép eredmény. Viñales szintén megelőzte Pedrosát, aki így az ötödik helyet szerezte meg. Mögöttük Espargaró, Binder, Marini, Marc Márquez, Oliveira, Álex Márquez és Fernández lett a sorrend.

A MotoGP misanói időmérőjének végeredménye