back to top
2024. május 03. 15:36
KezdőlapMotoGPMartín: Nem vagyok gyári pilóta, nem feladatom a vb-cím megszerzése

Martín: Nem vagyok gyári pilóta, nem feladatom a vb-cím megszerzése

A Pramac Ducati ászpilótája, Jorge Martín a sprintfutam után a vasárnapi San Marinó-i Nagydíjon is diadalmaskodott a MotoGP-ben. A misanói csatában elért kettős győzelmével bezsebelte a maximális 37 pontot, és belátható közelségbe került a tabellát vezető Francesco Bagnaiához.

A 25 éves versenyző hibátlanul teljesített a MotoGP misanói hétvégéjén, és a Német Nagydíj után megszerezte második kettős győzelmét. A spanyol rajt-cél győzelmet aratott, 27 körön keresztül hiba nélkül kormányozta Ducatiját. A vasárnapi kánikulában 44 fokos aszfalton, szoros küzdelemben győzedelmeskedett üldözői, Marco Bezzecchi és Pecco Bagnaia előtt.

A sikernek köszönhetően a madridi 36 pontra csökkentette hátrányát Bagnaiával szemben a világbajnoki tabellán. Martín egyben a harmadik MotoGP-győzelmét ünnepelte a Marco Simoncelliről elnevezett versenypályán.

Újabb győzelme után Martín lőtávolon belülre került a dobogót szerző Bagnaiával szemben Misanóban

„Misano eddig nem volt a kedvenc pályám, de rögtön az első szabadedzés után éreztem, hogy minden rendben van. Többé nem is foglalkoztam a motorral, inkább magamra koncentráltam, ez volt a siker kulcsa – mondta Martín. – Hihetetlen érzés megnyerni a Ducatival és az olasz csapatommal a hazai versenyt Misanóban! Nagyon boldog vagyok!”

A győztes így nyilatkozott a versenystratégiáról: „Már szombaton remek tempót mentek a srácok, Marco és Pecco. A rajtot jól sikerült elkapnom, de hallottam a motorokat közvetlenül mögöttem, majd láttam a képernyőn, illetve a műszerfalon, hogy ott vannak.”

MotoGP, Marco Bezzecchi, Jorge Martín, Francesco Bagnaia, San Marinó-i Nagydíj, 2023. futam
Fotó: Gold & Goose / Red Bull Content Pool

„Aztán csak stabilan teljesítettem a köröket, pedig rettenetesen rossz volt a tapadás a Moto2 után.” Az utolsó harmadban eljött a „Martinátor” ideje: „Amikor éreztem, hogy az üldözőim tempót vesztenek, és adódott egy minimális lehetőség, hogy növeljem a távolságot, azonnal megpróbáltam elszakadni tőlük. Tényleg a határaimat feszegettem! Igyekeztem folyamatosan tartani a távolságot, aztán 2,2 másodperc is volt az előnyöm, ebbe kicsit bele is lazultam. Ezután újra utolért Marco, de az utolsó körökben ismét fel tudtam pörögni.”

Sok más versenyzőhöz hasonlóan Martín is figyelmeztetést kapott pályaelhagyás miatt. „Kicsit aggódtam, hogy a 11-es kanyarban a pályán kívülre sodródtam, ez egy nehéz szakasz, kritikus pont volt számomra. De a 17. és 18. kör sorsdöntő volt, a kemény féktávokon nagy sebességgel mentem.”

A világbajnoksággal kapcsolatban a spanyol elárulta: „Még mindig az a célom, hogy versenyeket nyerjek. Nem vagyok gyári versenyző, szóval nem igazán érzem felelősségemnek a világbajnoki cím megszerzését. Ha van rá lehetőség, akkor természetesen megpróbálom. Ez akkor lenne a felelősségem, ha gyári versenyző lennék, szóval ez jelenleg nem rajtam múlik.”