back to top
2024. május 03. 17:18
KezdőlapMotoGPÚjabb győzelme után Martín lőtávolon belülre került a dobogót szerző Bagnaiával szemben...

Újabb győzelme után Martín lőtávolon belülre került a dobogót szerző Bagnaiával szemben Misanóban

Jorge Martín nyerte a San Marinó-i Nagydíjat a MotoGP-ben Marco Bezzecchi és Francesco Bagnaia előtt, így 36 pontra csökkentette hátrányát az összetettben. Dani Pedrosa ismét a negyedik pozícióban ért célba, míg Marc Márquez egy kockázatos taktikával javított a rajtpozícióján.

A Moto3 és a Moto2 futama után következett a királykategória, azaz a MotoGP futama a San Marinó-i Nagydíjon. Az első sor megegyezett a sprintfutam első három helyezettjével, hiszen az időmérőn Jorge Martín óriási idővel szerezte meg a pole pozíciót az egyaránt sérüléssel küszködő Marco Bezzecchi és Francesco Bagnaia előtt. Utóbbi egyébként nem a megszokott színekben versenyzett, ugyanis a Superbike-világbajnokság misanói futamához hasonlóan a gyári Ducati ismét sárga színekben pompázott. Ami a gumikiosztást illeti, mindenki kemény első gumikon ment, ami pedig a hátsót illeti, a Honda versenyzői a lágyakat, a többiek közepeset választották.

Idei harmadik sprintgyőzelmét szerezte Jorge Martín, Pedrosa épp csak lemaradt a dobogóról

Martín kiválóan kapta el a rajtot, Bagnaia pedig lerajtolta Bezzecchit. Dani Pedrosa szintén jól jött el, és egy pillanatra úgy tűnt, hogy a második helyen fordul el, de megingott alatta a motor, így visszasorolt a VR46 versenyzője mögé. Brad Binder szintén jól indult, és hamarosan csapattársát is megelőzte, így feljött a negyedik helyre.

Bagnaia aztán nagyon közel motorozott Martínhoz, de komoly támadást nem tudott intézni ellene, Bezzecchi pedig szintén közel maradt. Körökön át ez volt a forgatókönyv, miközben Binder szintén egyre inkább felzárkózott. Egészen a 6. körig, amikor Bezzecchi megelőzte Bagnaiát, de csupán pár másodpercig haladt a második helyen, ugyanis besokallt, és honfitársa visszavette a pozíciót.

A 8. körben aztán jött az első dráma, ugyanis Binder a 14-es kanyarban elcsúszott, hasonlóan a Moto2-es Arón Canethez, de ő vissza tudott állni a mezőny végére. Ezt követően a dél-afrikai pilóta másik csapattársa, Jack Miller Michele Pirróval ütközött. ráadásul Fabio Di Giannantoniónak is meg kellett állnia. Nem sokkal korábban Marc Márquez megelőzte a külső ívre sodródó Miguel Oliveirát, így feljött a hatodik helyre.

A 16. körben Pol Espargaró bukott az 1-es kanyarban, így ő is kiesett a versenyből. Eközben az élen Martín több mint 1 másodpercre növelte az előnyét, ám a Pramac pilótája megkapta a pályaelhagyás miatti figyelmeztetését. Bagnaiának Bezzecchivel szemben kellett védekeznie, alighanem a sérülése miatt valamivel féltáv után kicsit elfáradt. Hátrébb Marc Márquez nagyon közel került Maverick Viñaleshez, aki az ötödik pozícióban motorozott.

A 19. körben aztán változott a helyzet az élmezőnyben, ugyanis Bezzecchi megelőzte Bagnaiát, és feljött a második helyre, de hátránya már közel 2 és fél másodperc volt Martín mögött. Rövid ideig úgy tűnt, hogy Pedrosa is hamar megközelítheti a címvédőt, de a KTM tesztpilótája aztán ismét lemaradt.

Marc Márquez hátsó gumija körülbelül a táv kétharmadánál fogyhatott el, és a 22. körben el is veszítette a hatodik pozíciót Oliveirával szembe a 8-as kanyarban. Nem sokkal később Pedrosa ismét elkezdett zárkózni, és öt körrel a vége előtt fél másodpercre megközelítette Bagnaiát, igaz, a gyári Ducati versenyzője elkövetett egy apró hibát.

Martín győzelméhez egy pillanatig nem férhetett kétség, végül 1,350 másodperccel nyert Bezzecchi előtt, és 36 pontra csökkentette hátrányát, vagyis papíron egy hétvége alatt előzhet a tabellán. Bagnaia ugyanis megtartotta a harmadik helyet, miután Pedrosa nem tudta igazán megközelíteni őt. Viñales az ötödik, Oliveira a hatodik helyen ért célba, míg Marc Márquez megtartotta a hetedik helyet Raúl Fernándezzel és Luca Marinivel szemben.