back to top
2024. május 05. 05:50
KezdőlapMotoGPKorábbi csapattársa szerint Stoner azt sem tudta, mit csinál a Ducatival

Korábbi csapattársa szerint Stoner azt sem tudta, mit csinál a Ducatival

Marco Melandri mindig is kiemelkedő versenyző volt. Pályafutását azonban beárnyékolta egy kevésbé sikeres időszak a Ducatinál, ahol egy olyan emberrel osztotta meg a bokszát, akivel ugyan kijött, de bonyolult személyiség volt.

Abban az időben Marco Melandri a sikertelenség szinonimája volt a MotoGP-ben, mivel a boksz másik oldalán Casey Stoner képes volt kihozni a maximumot a Desmosediciből, és bajnoki motort csinálni belőle.

„Ez egy nagyon bonyolult motor volt, szöges ellentétben állt az én vezetési stílusommal, valójában Stoner volt az egyetlen, aki tudott vele motorozni. Nehéz motor volt, és kemény” ─ kezdte Melandri, aki szerint a Yamaha R1-et is nagyon nehéz volt vezetni. Erről a Yamaháról azt mondja, hogy nagyon versenyképes volt, de túl merev.

„Nekem, mint olyan versenyzőnek, aki nagyon technikásan és finoman motorozik, nagyon nehéz volt megtalálni az egyensúlyt, hogy a legjobbat hozzam ki belőle.”

Csapatfőnöke szerint Bagnaiának még fejlődnie kell, de mentalitása olyan, mint Stoneré

Ezzel szemben pályafutása legszebb emlékei között a legjobb motor, amit vezethetett, a 2005/2006-os Honda volt a MotoGP-ben.

„Ez egy olyan motor volt, amely sok örömet okozott nekem, és tökéletes egyensúlyt teremtett a gép és az elektronika között, olyannyira, hogy a gázkar kezelése tökéletes volt, és lehetőséget adott a szórakozásra, sőt, még driftelni és füstölni is lehetett vele.”

Egy másik tény, amit Melandri kiemel a pályafutásával kapcsolatban, az a Valentino Rossival való különleges múltja: „Gyerekkorunk óta barátok voltunk, de aztán elkezdtem hozzá hasonlítani magam. Mindig őt másoltam. Nem volt könnyű. Amikor a MotoGP-ben találkoztunk, az emberi kapcsolat megváltozott, és mindenki a saját útját járta, de a szeretet és a tisztelet sosem maradt el.”

Egy másik versenyző, akire emlékszik, Casey Stoner: „Egy olyan ember, akinek bonyolult a jelleme, még számára is leírhatatlan. Hihetetlenül tehetséges volt, néha úgy csinált dolgokat a motoron, hogy észre sem vette, de mindig tudta, mit kell tennie a megfelelő pillanatban. Nagyszerű volt vele lenni a garázsban, mindig tanultam dolgokat és láttam olyasmiket, amikről sosem gondoltam volna, hogy valóságosak. Furcsa ember, nagyon bizonytalan, nagyon zárkózott.”

„Miért csak Stoner volt erős a Ducatival? Nem tudom. Még ő sem tudja. Ha megkérdezted, hogy mit csinált, nem is tudta, vagy nem is emlékezett rá, hihetetlen, de a motoron tökéletes volt. Úgy tudta vezetni a Ducatit, mint senki más.”