back to top
2024. május 07. 16:04
KezdőlapMotoGPBezzecchi szoros csatában legyőzte Martínt az indiai időmérőn, két Honda az első...

Bezzecchi szoros csatában legyőzte Martínt az indiai időmérőn, két Honda az első hatban

Marco Bezzecchi szerezte meg a pole pozíciót az Indiai Nagydíj időmérőjén, miután 43 ezreddel legyőzte Jorge Martínt. Francesco Bagnaia harmadik lett, míg a két gyári Honda az ötödik, illetve hatodik helyen zárt.

A szabadedzések és az edzés után következett az időmérő a MotoGP mezőnyének számára az Indiai Nagydíj hétvégéjén. A péntek délutáni etap alapján Luca Marini, Jorge Martín, Aleix Espargaró, Marc Márquez, Marco Bezzecchi, Maverick Viñales, Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo, Johann Zarco és Joan Mir volt az a tíz versenyző, aki a Q2-ben kezdhette meg a kvalifikációt. A második szabadedzésen egyébként Bezzecchi volt a leggyorsabb 1:45.398 másodperccel, Martín pedig a végén bukott a 8-as kanyarban, de nem esett baja.

Marini volt a leggyorsabb, Marc Márquez, Quartararo és Bagnaia is bejutott a Q2-be

A pénteki naphoz hasonlóan ezúttal sem ment minden zökkenőmentesen, ugyanis csúszott a kvalifikáció kezdete. A felirat alapján mindez a pálya körülményei miatt történt, ám az előző napon kiderült, hogy valójában a pályabírókról volt szó, akik addig nem voltak hajlandóak dolgozni, amíg nem kaptak vízellátást. Végül azonban csupán 3 perces késlekedésről volt szó.

Szokatlan probléma miatt csúszott a program az indiai hétvége első napján

A Q1 első mért körét Fabio Di Giannantonio teljesítette, a Gresini versenyzője 1:45.494-et motorozott. Ezzel egyébként maradt is az élen az első próbálkozások után, 67 ezreddel megelőzve Brad Bindert, és 554-gyel Augusto Fernándezt. Ezt követően viszont sokan megelőzték, és a javítások után a dél-afrikai pilóta állt az élre 1:44.761-gyel, 238 ezreddel megelőzve Raúl Fernándezt, és további 38-cal Franco Morbidellit.

A versenyzők szokás szerint visszamentek a bokszba, majd az utolsó 5 percre mentek ki ismét. Az első körök után Raúl Fernández 1:44.410-zel vette át a vezetést, 109 ezreddel megelőzve Álex Márquezt, és 241-gyel Bindert, aki így nem állt továbbjutó helyen. Bő 1 perccel a vége előtt azonban Márquez elesett a 6-os kanyarban, és mivel megütötte magát, a sárga zászló miatt ki is alakult a végeredmény. A két spanyol versenyző mögött Di Giannantonio végzett, mindössze 1 századdal lemaradva a továbbjutásról, mögötte pedig Binder, Nakagami Takaaki, Jack Miller, Morbidelli, Augusto Fernández, Miguel Oliveira, Pol Espargaró, Stefan Bradl és Michele Pirro lett a sorrend.

Az ifjabbik Márquezt az orvosi központba, majd a kórházba szállították, így hiába jutott tovább, nem vehetett részt a Q2-ben, vagyis a tizenkettedik helyet szerezte meg az időmérőn. A kezdés előtt újabb furcsa jelenet történt, ugyanis Aleix Espargaró 2 perccel a Q2 indulása előtt már ott állt a bokszutca végén, és vissza kellett őt tolni. A mezőny rangidőse láthatóan elképesztően dühös volt a csapatra.

Az első próbálkozások után Martín állt az élre 1:44.521-gyel, megelőzve Marinit és Bezzecchit. Bagnaia a negyedik helyen állt, míg Marc Márquez csak a hetedik pozícióban nyitott, hiába motorozott Martín mögött, ugyanis megbicsaklott alatta a motor. A Honda pilótája ráadásul el is esett a második mért körében.

Martín aztán maradt az élen, miután 1:44.153-ra módosította a legjobb időt, 248 ezreddel megelőzve Bezzecchit, és 413-mal Marinit. Mögöttük Viñales, Quartararo, Bagnaia, Fernández, Márquez, Espargaró, Zarco és a kör nélküli Mir volt a sorrend. A Pramac francia pilótája aztán feljött közvetlenül honfitársa mögé.

A végjáték első körei után Martín nem tudott javítani, így Bezzecchi 1:43.947-tel átvette a vezetést, míg Marini a harmadik, Bagnaia a negyedik, Mir az ötödik helyen állt. Ezt követően Bagnaia feljött a harmadik helyre, Márquez pedig közvetlenül csapattársa mögé. Az utolsó lövéseknél Martín szintén bement 1:44 alá, de mindössze 43 ezreddel lemaradt a pole-tól. Mögöttük az utolsó körében hibázó Bagnaia, Marini, Mir, Márquez, Zarco, Quartararo, Viñales, Espargaró és Fernández lett a sorrend.

A MotoGP indiai időmérőjének végeredménye