back to top
2024. május 05. 22:16
KezdőlapMotoGPKínos hiba a MotoGP-től, bojkottot hirdettek az Indiai Nagydíj ellen

Kínos hiba a MotoGP-től, bojkottot hirdettek az Indiai Nagydíj ellen

Kifakadtak az indiai szurkolók a MotoGP-re, miután a közvetítésben mutatott térképről lehagytak két szövetségi államot, amelyet az ország magáénak tekint. A sorozat a közösségi médiában kért elnézést, de többen is bojkottot hirdettek.

Több gond is akadt az Indiai Nagydíjjal kapcsolatban az elmúlt napokban. A hét elején attól volt hangos a sajtó, hogy a vízumok nem készültek el időben, így sokan csak késve tudtak elrepülni a helyszínre, míg a pénteki nap második fele csúszott, miután a pályabírók egy része nem volt hajlandó teljesíteni a feladatát, ameddig nem kap vizet.

Szokatlan probléma miatt csúszott a program az indiai hétvége első napján

A hétvége első napján adódott még egy probléma, ám ez a legkisebb mértékben sem varrható a helyi rendezők nyakába. A közvetítésben megmutatták az ország térképét, ám az első verzió nem nyerte el az indiai rajongók tetszését. Az ábráról ugyanis lemaradt két közigazgatási terület, amelyet az ország a sajátjának tekint.

Két szövetségi államról, Dzsammu és Kasmírról, valamint Ladakról van szó, amelyek India északi részén találhatóak. A kormány mindkét területet sajátjának tekinti, ám előbbi esetében az északnyugati részt Pakisztán, az északkeletit Kína tartja ellenőrzése alatt, míg utóbbinál a ma már lakatlan Akszájcsin Kína, Szkardu pakisztáni felügyelet alatt áll.

Ezeket a területek általában ugyan valamilyen módon elkülönítve a többitől, de szokták jelezni India térképén. A közvetítésben azonban mindez semmilyen módon nem történt meg, ami néhány szurkolónál kiverte a biztosítékot. „A Noidában megrendezésre kerülő MotoGP-versenyen eltorzították India térképét, és Dzsammu és Kasmír nélkül jelenítették meg – írta egy felhasználó a közösségi médiában. – Egy eseményt tartotok az országban anélkül, hogy tiszteletben tartanátok az ország integritását. Szégyellje magát a MotoGP!”

„A Dorna mindent megtett, hogy Indiát és a futamot nagyszerű színben tüntesse fel a nemzetközi közönség számára, hogy aztán mindent elszúrjon azzal, hogy az ország térképét Kasmír és Himácsal Prades [ez utóbbi szerepelt a térképen – a szerk.] nélkül mutassa, elidegenítve ezzel a helyi rajongókat, és előidézve azt, hogy bojkottot hirdessenek – fogalmazott egy másik szurkoló. – Remek munka.”

Néhányan odáig mentek, hogy bojkottot hirdettek a történelem első kétkerekű Indiai Nagydíja ellen. Az 1,4 milliárdos népességű ország drukkereinek felháborodása nyilvánvalóan a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dornát is elérte, ennek hatására pedig a sorozat X-oldalán megjelent egy bocsánatkérő közlemény.

„Szeretnénk elnézést kérni az indiai szurkolóinktól a MotoGP közvetítésének részét képező térkép miatt – olvasható. – Soha nem állt szándékunkban attól eltérő állásfoglalást tenni, hogy támogatjuk és megbecsüljük a rendező országot. Izgatottan várjuk, hogy veletek élvezhessük az Indiai Nagydíjat, és imádjuk az első ízelítőt a Buddh International Circuitről.”