back to top
2024. május 10. 10:34
KezdőlapMotoGPBezzecchi agyonverte a mezőnyt Indiában, Bagnaia bukásával újra nyílt lett a világbajnokság

Bezzecchi agyonverte a mezőnyt Indiában, Bagnaia bukásával újra nyílt lett a világbajnokság

Marco Bezzecchi óriási fölénnyel nyerte meg az Indiai Nagydíjat a MotoGP-ben. A második Jorge Martín jelentősen megközelítette Francesco Bagnaiát az összetettben, miután a címvédő bukott. Fabio Quartararo a harmadik, Joan Mir az ötödik lett, míg Marc Márqueznek egy esés után kellett visszazárkóznia.

A Moto3-as és a Moto2-es futam után a MotoGP főversenyével zárult az Indiai Nagydíj vasárnapi napja, egyúttal hétvégéje. A pole pozícióból a sprintfutamhoz hasonlóan Marco Bezzecchi indulhatott, mellőle a szombaton diadalmaskodó Jorge Martín és Francesco Bagnaia várták a piros lámpák kialvását. A sprintet a harmadik helyen záró Marc Márquez Luca Marini sérülése miatt az ötödik pozícióból vágott neki a 21 körös viadalnak. Ami a gumiválasztást illeti, hátulra Martín kivételével mindenki a lágyakat választotta, előre a többség a közepesek mellett döntött, csak Bagnaia és Franco Morbidelli voksolt a keményre.

Martín nyerte a történelmi sprintversenyt, Marc Márquez végre a dobogón

Bezzecchit Martín és Bagnaia is lerajtolta, Joan Mir pedig maradt a negyedik helyen. Utána viszont a spanyol versenyző szélesre futott, így visszaesett a két márkatársa mögé. Márquez aztán feljött a negyedik pozícióba, míg csapattársát Fabio Quartararo előzte meg az ötödik pozícióért.

Az 1. kör végén Bezzecchi visszavette a vezetést, míg Martín minimálisan lemaradt tőlük. Mögöttük Quartararo elkövetett egy kisebb hibát a 3. körben, de Mir nem tudta kihasználni a lehetőséget, így maradt a hatodik.

A következő körökben Bezzecchi ellépett, míg Martín Bagnaiát próbálta támadni, de sikertelenül. Az 5. körben aztán bevetődött mellé, és a címvédőnek kellett korrigálnia, hogy ne ütközzenek össze. Márquez szintén közel került a gyári Ducati pilótájához, ám aztán a 6. kör 1-es kanyarjában elesett, és bár visszaszállt a motorra, rengeteget veszített.

A következő körökben Bagnaia közel tudott maradni Martínhoz, de támadnia nem sikerült. Hátrébb Márquez igyekezett zárkózni, és ebben megkönnyítette a dolgát, hogy Aleix Espargaró műszaki hiba miatt feladta a versenyt. A nyolcszoros világbajnok a tizenharmadik helyen fejezte be a 12. kört, és Raúl Fernándezt támadhatta.

Egy körrel később Martín elmérte a féktávot, aminek következtében Bagnaia ismét közel került hozzá, és néhány másodperccel később be is bújt mellé, megszerezve a második helyet. A címvédő így üldözőbe vehette Bezzecchit, ám hátránya több mint 5 másodperc volt. Ebből azonban semmi nem lett, ugyanis a 14. körben bukott, majd kiesett. Ezzel Quartararo feljött a harmadik helyre, és előnye több mint másfél másodperc volt Mirrel szemben.

Négy körrel a vége előtt Martín sokat veszített, de csupán azért, hogy becipzározza a szétnyílt ruháját. Mir viszont tényleg hibázott, aminek következtében Binder átvette tőle a negyedik pozíciót. Két körrel a vége előtt Fabio Di Giannantonio kiállt a bokszba, ami többek között Márqueznek is segített, aki így már amkilencedik helyen motorozott.

Bezzecchi győzelméhez nem fért kétség, a hibázó Martínt viszont az utolsó körben megtámadta  Quartararo. A Yamaha pilótája előzött is, de a spanyol versenyzőnek sikerült visszaelőznie, így ő lett a második. Mögöttük Binder, Mir, Johann Zarco, Franco Morbidelli, Maverick Viñales, Márquez és Raúl Fernández lett az első tíz sorrendje. Martín ezzel 13 pontra megközelítette Bagnaiát, és Bezzecchi hátránya is 44 pontra csökkent.

A MotoGP indiai futamának végeredménye