back to top
2024. május 04. 09:23
KezdőlapMotoGPMarc Márquez bosszús, szerinte reális esélye lett volna a dobogóra

Marc Márquez bosszús, szerinte reális esélye lett volna a dobogóra

Marc Márquezt kifejezetten bosszantja, hogy elesett az Indiai Nagydíj elején, mert úgy véli, a tempója egyébként elég lett volna a dobogóra. A spanyol versenyző szerint a Hondának fekszenek az ilyen típusú pályák.

Marc Márquez a harmadik helyen fejezte be a sprintfutamot az Indiai Nagydíj hétvégéjén, és könnyen lehet, hogy a főversenyen szintén az első háromban végzett volna, ha nem esik el a futam elején. A 30 éves pilóta az ötödik helyről rajtolva feljött a negyedik pozícióba, és az élen álló hármas, Marco Bezzecchi, Jorge Martín és Francesco Bagnaia mögött haladt.

Bezzecchi agyonverte a mezőnyt Indiában, Bagnaia bukásával újra nyílt lett a világbajnokság

A Pramac és a gyári Ducati versenyzője egymással csatázott, így a nyolcszoros világbajnok megközelítette a címvédőt. Az 1-es kanyarban azonban kicsúszott, és bár viszonylag hamar vissza tudott ülni a motorra, a tizenhatodik helyről volt kénytelen folytatni a versenyt. Végül kilencedikként ért célba, de figyelembe véve, hogy Bagnaia kiesett, és Fabio Quartararo örökölte meg a harmadik helyet (aki majdnem legyőzte a teljesen elkészülő Martínt), a hiba nélkül meglehetett volna a pódium.

„Kissé bosszús vagyok, mert valós esély volt a dobogóra – nyilatkozta Márquez. – Valós esély volt rá, de nagy kockázatvállalással, és én ezt meg is tettem. Az ember próbálkozik, de a három [előtte lévő] versenyző gyorsabb nála, Bezzecchi, Martín és Pecco. Az első körökben túl nagy rizikót vállaltam. Az egyes kanyarban kicsit szélesre mentem, és elvesztettem a [motor] elejét. Nagyon közel voltam ahhoz, hogy megmentsem, de lehetetlen volt. A legfontosabb, hogy befejeztem a futamot, és megtettem minden kört. A tempóm jó volt a dobogóra, szóval ez boldoggá tesz.”

Márquez mellett csapattársának, Joan Mirnek is kifejezetten jó volt a tempója, és messze a legjobb eredményét produkálva a szezonban, az ötödik helyen ért célba. Az LCR motorosai szintén az első tizenötben végeztek, így idén először fordult elő, hogy mind a négy Honda pontot szerzett. A japán gyártótól az Álex Rins győzelmével zárult Amerikai Nagydíj óta nem lehetett látni ilyen teljesítményt, és nem is véletlen, hogy most támadtak fel.

„Ez a versenypálya kicsit hasonlít az austinira, sok a stop&go kanyar, amelyet első fokozaton kell bevenni – magyarázta Márquez. – Austinban láttuk, hogy Rins mit művelt. Az itteni nem teljesen ugyanolyan, de nagyon hasonló, és az ilyen [lassú] kanyarokban kevésbé szenvedünk. Szóval meglátjuk, hogy Japánban tudjuk-e ugyanígy folytatni.”

A hétvégén megszerzett 14 pontjának köszönhetően a nyolcszoros világbajnok három helyet javított a tabellán, és a tizenhatodik pozíciót foglalja el. 45 pontjával most már mindössze 2 egységnyire van Rinstől, aki a hosszú ideje tartó sérülése ellenére még mindig a Honda legeredményesebb motorosa 2023-ban. A mezőny Motegibe látogat ezen a héten, ahol a nyolcszoros világbajnok átveheti ezt a státuszt honfitársától.