back to top
2024. május 13. 21:07
KezdőlapMotoGPAggasztó jelek az Apriliánál, Aleix Espargaró a kiesését okozó probléma megoldását sürgeti

Aggasztó jelek az Apriliánál, Aleix Espargaró a kiesését okozó probléma megoldását sürgeti

Aleix Espargaró kijelentette, minél hamarabb megoldást kell találni az Indiai Nagydíj hétvégéjén felmerült gondokra. Csapattársa, Maverick Viñales a rosszul sikerült rajt ellenére elégedett volt.

Katasztrofális hétvégét zárt Aleix Espargaró Indiában. A spanyol versenyzőnek már az időmérőn sem ment jól, hiszen csak a tizedik helyet szerezte meg, ráadásul a csapatával is konfliktusba került. A Q2 előtt ugyanis túl korán küldték ki, aminek következtében vissza kellett tolni a motorját, ő pedig a garázsban dühöngött a szerelőkkel. Ezért később bocsánatot kért, de a teljesítmény a későbbiekben sem javult.

A sprintfutamon ő maga bukott, így nem szerzett pontot, a főversenyen viszont javíthatott volna. Luca Marini előző napi sérülése miatt a kilencedik helyről indult, ahonnan a hetedik helyig zárkózott fel, ám a 12. körben a motor megadta magát, így fel kellett adnia a küzdelmet. „Kár, hogy így fejeztük be a hétvégét – nyilatkozta. – Nehéz három napunk volt, de mindezek ellenére a legjobb ötért harcolhattam volna, és jól éreztem magam.”

Az Apriliánál hangsúlyozták, hogy nem az erőforrás adta meg magát, ám a probléma így is aggasztó. Espargaró tavaly mindössze 17 ponttal maradt el az akkori listavezető Fabio Quartararótól a távol-keleti, illetve ausztráliai túra megkezdése előtt, ám ezek a futamok borzalmasan sikerültek az olasz gyártónak. Ennek tudatában ez a hétvége egyáltalán nem ad okot az optimizmusra, és a 33 éves pilóta is megoldást sürget.

Bezzecchi agyonverte a mezőnyt Indiában, Bagnaia bukásával újra nyílt lett a világbajnokság

„Hirtelen jött a probléma – fogalmazott. – A hétvége során észrevettem, hogy nagyon meleg volt a motor, és ez korábban már okozott nekünk gondokat. Ezt ki kell elemeznünk, mert olyan futamok következnek, amelyek során magas lesz a hőmérséklet. Nincs sok időnk, de bízom benne, hogy az Aprilia csapata képes lesz megoldani a problémákat.”

Espargaró jelenleg az ötödik helyet foglalja el a bajnokságban, 32 ponttal lemaradva az előtte lévő Brad Bindertől. Maverick Viñales ennél valamivel rosszabbul áll, hiszen 22 pont, illetve két pozíció választja el csapattársától, az indiai hétvégén viszont ő lehetett sokkal elégedettebb. A 28 éves motoros mindkét futamon nyolcadik lett, vasárnap azok után, hogy az első kanyarból pechesen jött ki.

„Az első kanyarban kénytelen voltam szélesre menni, és az utolsó helyen találtam magam – idézte fel a történteket. – Onnantól kezdve elkezdtem visszazárkózni, folyamatosan a határon voltam. Mindenesetre rendkívül boldog vagyok, mert remekül éreztem magam a motoron. Rengeteget fejlődtünk a hétvége során. A bemelegítő edzésen megtaláltuk azt a beállítást, amellyel keményen tudtam fékezni. Pontosan ezzel küszködtünk a legtöbbet itt, Indiában, és a futamon voltunk a legjobbak a hétvégén. Tényleg azt gondolom, hogy úgy hagyjuk el Indiát, hogy hatalmas lépést tettünk előre.”