back to top
2024. május 03. 14:05
KezdőlapMotoGPIjesztő egyéni csúcsot állított fel az indiai hőségben a sérülésből nemrég visszatért...

Ijesztő egyéni csúcsot állított fel az indiai hőségben a sérülésből nemrég visszatért Pol Espargaró

Pol Espargarónak különösen nagy nehézséget okozott az Indiai Nagydíj teljesítése, mivel a szezon elején elszenvedett súlyos sérülése miatt még mindig nincs tökéletes fizikai állapotban. A félelmetes pulzust produkáló versenyző indítványozta, hogy jövőre más időpontban rendezzék meg ezt a futamot.

Pol Espargaró az ötödik futamhétvégéjét teljesítette az Indiai Nagydíjon, amióta visszatért a portimãói idénynyitón elszenvedett súlyos sérüléséből, és mind közül egyértelműen ez volt a legnehezebb. A spanyol pilóta a szezon során harmadik alkalommal szerzett pontot, miután a tizenharmadik helyen ért célba, amivel nem volt igazán elégedett.

„Szerintem ez volt életem egyik legnehezebb versenye – nyilatkozta. – Nagyon kemény hétvége volt, és nem vagyok túl elégedett az eredménnyel, mert nem voltam olyan gyors. Mindenesetre eljutottunk a futam végéig, és ez volt a cél, mert még nem vagyok olyan fizikai állapotban, hogy ilyen körülmények között versenyezzek. Ha azt nézzük, hogy [ilyen helyzetben] mire vagyok képes, és hol tudok célba érni, akkor ez biztató a jövőre nézve.”

Espargaró az elképesztő hőségre utalt, amely a mezőny tagjait fogadta a Buddh International Circuiten. Mindez más pilótáknak is gondot okozott, elég csak megnézni, milyen állapotban volt Jorge Martín a leintés után, pedig neki nem volt ilyen hosszú rehabilitációja. Espargarónak viszont igen, és ez jól láthatóan nagyon igénybe vette a testét.

Martín a futam végére szinte kiszáradt, orvosi segítségre volt szüksége

„Figyelembe véve a sérülés miatti hosszú kihagyásomat, nem különösebben éreztem jól magam a motoron – fogalmazott. – Gyengének éreztem magam, és sok időt vesztettem a fizikai állapotom miatt. Néhány tizeddel rosszabb köridőket kellett teljesítenem, különben nem értem volna el a kockás zászlóig. A pulzusom 198-ra emelkedett a futam alatt, amit még soha életemben nem értem el, még akkor sem, amikor a végsőkig hajtottam magam a motoron. Meglepett és sokkolt a dolog. Nyilvánvalóan nehéz volt elegendő oxigént pumpálni a vérbe. A kigyorsítás ilyen körülmények között rendkívül megerőltető volt.”

Mindez ráadásul azok után történt, hogy mind a MotoGP-ben, mind a két kisebb kategóriában lerövidítették az eredetileg megszabott versenytávot. Espargaró kiemelte, hogy bár más sportágakban is előfordul, hogy a résztvevőknek embertelen körülményekkel kell megküzdeniük, a motor által generált hő az ő helyzetüket még inkább megnehezíti. A 32 éves pilóta indítványozta, hogy jövőre másik időpontban térjenek vissza a pályára, amely egyébként kifejezetten élvezetes, mert most teljesen kikészült.

„Két napra mindenképpen szükségem van ahhoz, hogy kiheverjem ezt a versenyt – jelentette ki. – A szálloda edzőtermében talán óvatosan pedálozhatok, csak hogy aktívan tartsam a testem. Nem tudok rendesen edzeni, amíg ez a tengerentúli túra véget nem ér. A 2024-es előszezonban szeretném végre visszaállítani a korábbi fizikai állapotomat.”

Ahogyan arra Espargaró is utalt, a következő öt forduló mindegyikét a Távol-Keleten vagy Ausztráliában rendezik. Ezek közül ráadásul akad, amelyik kifejezetten közel van az Egyenlítőhöz: a GasGas pilótája nem tartja kizártnak, hogy amennyiben Malajziában hasonló körülmények várják őket, akkor az ottani futamot is le kell rövidíteni. A mostani futamot mindenesetre sikeresen teljesítette, és ezt a csapatánál is értékelik.

Bezzecchi agyonverte a mezőnyt Indiában, Bagnaia bukásával újra nyílt lett a világbajnokság

„Polnak az volt a célja, hogy befejezze a versenyt, és elhozzon néhány pontot, ezt pedig sikerült is elérnie, de fizikai szempontból ez volt pályafutása egyik legnehezebb hétvégéje – kezdte Nicolas Goyon, a GasGas csapatmenedzsere. – Ő nincs százszázalékos [állapotban] az ilyen nehéz körülmények között. Szenvedett, de behozta a motort a célba. Az egész csapat szeretné megköszönni neki ezt a hatalmas erőfeszítést.”