back to top
2024. május 17. 04:30
KezdőlapMotoGPMir messze a legjobb futamát teljesítette idén, de azt hitte, ez is...

Mir messze a legjobb futamát teljesítette idén, de azt hitte, ez is fájdalmasan ér véget

Joan Mir szerint ő és a csapata is nagyszerű munkát végzett az Indiai Nagydíj hétvégéjén, amelynek főfutamát az ötödik helyen zárta. A spanyol versenyző egy ponton azt hitte, ezt a viadalt is fel kell adnia, és kijelentette, a probléma nélkül akár a dobogós helyen végző ellenfeleivel is harcolhatott volna.

Joan Mir idei és egyben a Hondánál töltött időszaka messze legjobb hétvégéjét zárta. A 26 éves pilóta az ötödik helyet szerezte meg az időmérőn, és mind a sprintfutamon, mind a főversenyen jó volt a tempója. Előbbin végül bukott, utóbbin viszont az ötödik helyet szerezte meg, és ha kicsit szerencsésebb, akár a dobogóért is harcolhatott volna.

Végül ötödik hely lett belőle, de az idény korábbi szakaszában erről is csak álmodozhatott. A mióta a szezonnyitó Portugál Nagydíjon a tizenegyedik lett, idáig nemhogy pontot nem szerzett, de a célba érés is csak Montmelóban sikerült neki. A mindenki számára ismeretlen indiai pályán viszont megtört a jég, ami nyilvánvalóan nagy örömmel töltötte el.

„Nagyszerű verseny volt – nyilatkozta Mir. – Nagyon elégedett vagyok a hétvégi teljesítményünkkel, az ötödik helyezés pedig természetesen nagy előrelépés számunkra. A csapat és én is remek munkát végeztünk, hogy jobban megértsük a motort [abban a tekintetben, hogy] hogyan kell összerakni a köridőt ezen a hétvégén, hogyan kell gyorsan menni.”

Bezzecchi agyonverte a mezőnyt Indiában, Bagnaia bukásával újra nyílt lett a világbajnokság

Persze hozzá kell tenni, hogy a Mir előtt haladók közül előbb Marc Márquez, majd Francesco Bagnaia is elesett. A 2020-as idény világbajnoka ugyanakkor elárulta, hogy a verseny egy pontján vibrációt tapasztalt, és egy ideig azt hitte, most is csak a szomorúság jut majd neki osztályrészül. Végül nem így lett, de emiatt nem harcolhatott Jorge Martínnal és Fabio Quartararóval a dobogós helyekért, sőt, Brad Binder is megelőzte, amikor kis híján ismét bukott.

„A futam végén volt egy apró gond, amelynek következtében lemaradtam Fabiótól, és visszaestünk – magyarázta. – A hátsó abroncstól elindult egy vibráció. Azt hittem, nem tudom befejezni a versenyt, aztán mintha kicsit eltűnt volna. Szóval ez valamelyest meghatározta a futamunk második részét. Őszintén szólva úgy gondolom, hogy közel tudtunk volna kerülni Jorgéhoz és Fabióhoz. A végén aztán képesek voltunk nyomni, és megpróbáltuk elkapni Bindert, miután majdnem elestem. Ez egy nagy mentés volt. De igen, összességében nagyon szép futam volt, és élveztem az Indiában töltött időt. Folytassuk így Japánban!”

Mir egészen idáig a huszonhatodik helyen állt az összetettben, és csak Stefan Bradlt, a pont nélküli Iker Lecuonát, valamint a misanói időmérőre, illetve futamokra még csak kvalifikálni sem tudó Takahasi Takumit előzte meg a tabellán. Mostani eredményének köszönhetően viszont egészen a huszonkettedik helyig jött előre, és 16 egységével immáron nem ő, hanem a 11 pontos Pol Espargaró az utolsó az állandó pilóták közül.