back to top
2024. május 01. 07:28
KezdőlapMoto2Jó híreket közölt a kerekesszékbe került motorversenyző, már kezdi érezni a lábait

Jó híreket közölt a kerekesszékbe került motorversenyző, már kezdi érezni a lábait

Carlos Tatay először adott interjút súlyos balesete óta, amely miatt kerekesszékbe került. A spanyol versenyző felépülésére van remény, de egyelőre nem az a célja, hogy visszatérjen a pályára, és szeretne pozitív példát mutatni.

Carlos Tatay a Moto2-es Európa-bajnokság portimãói futamán szenvedett rendkívül súlyos balesetet. A Pertamina Mandalika SAG pilótája a 2. körben bukott az 1-es kanyar előtt, és nagy erővel az aszfaltnak csapódott, majd nekicsúszott a korlátnak. Ezt követően kórházba szállították, ahol megműtötték, ám kiderült, hogy komoly sérülést szenvedett.

Carlos Tatay hatalmas balesetet szenvedett Portugáliában, még a maradandó idegkárosodás sem zárható ki

Mint kiderült, eltört az ötödik csigolyája, és megsérült a gerincvelője, ami azt eredményezte, hogy kerekesszékbe került. Azóta nemrég adott először interjút. „Eleinte nehéz volt elfogadnom, hogy kerekesszékbe kerültem – jelentette ki Nico Abad, egy spanyol műsorvezető YouTube-csatornáján található videóban, majd hozzátette, azóta változott a hozzáállása. – Meg akarom mutatni, hogy az ember sok mindenre képes, ha van motivációja és akaratereje.”

Tatay azóta mutat pozitív jeleket, vagyis van remény a további gyógyulásra. Ugyanakkor egy ilyen sérülésnél csak 6-8 hónap után lehet pontosan megállapítani, hogy mennyire súlyos. Bár a 20 éves pilóta kézi hajtású biciklin és edz, valamint a kerekesszékes teniszt is űzi, nem az az elsődleges célja, hogy visszatérjen a pályára. „Újra kezdem érezni a lábaimat – árulta el a remek hírt. – Van mód a javulásra, de sok időt vesz igénybe. Az elsődleges az, hogy éljek, a versenyzés háttérbe szorul.”

Bár az nehézséget okoz neki, hogy versenyzőből hirtelen szurkoló legyen, a motorsport iránti szenvedélyét nem vesztette el, és elárulta, a baleset kapcsán sincsenek rossz érzései. Hozzátette, hogy alkalmazkodni kell az új helyzetéhez, és most már másképpen szemléli az életet, mint korábban, hiszen a jelenlegi szituáció teljesen más kihívásokat támaszt.

Ha úgy történt volna meg, hogy valami mást csinálok, dühösebb lennék, de akkor következett be, amikor azt csináltam, amit a legjobban szeretek – utalt a balesetre. – Nem félek. A gerincsérülés nagyon nehéz, mert az ember sok mindent elveszít, de meg kell tanulnia túlélni. Minden, abszolút minden egyszerűbb, mint amilyennek látszik. Csak akarat kell a boldogsághoz.”

Tatay a Red Bull Rookies Cup 2019-es bajnokaként mutatkozott be a Moto3-as világbajnokság következő szezonjában. Négy év alatt azonban csupán egy pole pozícióra futotta, amit a szintén egyetlen dobogójára váltott. Idén a Moto2-es Európa-bajnokságon futott volna teljes szezont, Jerezben futamot is nyert. Emellett a Sachsenringen és Assenben is szerepelt a középső géposztály világbajnoki mezőnyében, a Mugellóban megsérült Rory Skinner helyén.