back to top
2024. szeptember 08. 01:58
KezdőlapMotoGPBagnaia szerint Marc Márquez mindenkinél gyorsabb lesz, amikor először felül a Ducatira

Bagnaia szerint Marc Márquez mindenkinél gyorsabb lesz, amikor először felül a Ducatira

Francesco Bagnaia, Jorge Martín és Enea Bastianini is kifejtette véleményét Marc Márquez érkezésével kapcsolatban, és elmondták, hogy szerintük lesz-e esélye a világbajnoki címre. Álex Márquez elárulta, adott-e tanácsot a bátyjának.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, csütörtökön hivatalossá vált az, ami lényegében már bő egy hete nyílt titok volt: Marc Márquez a Gresini Ducatinál folytatja pályafutását, és 2020 után ismét öccse, Álex Márquez lehet a csapattársa. Mindez pedig természetesen az egész közvéleményt izgalomba hozta, és sokan kifejtették a véleményüket.

Vége a találgatásoknak ─ Marc Márquez a Gresininél folytatja

A csütörtöki sajtótájékoztatón néhány leendő márkatársát is megkérdezték a nyolcszoros világbajnok érkezéséről. Elsőként kézenfekvő módon a gyári Ducati versenyzőjét, a címvédő és jelenleg is vezető Francesco Bagnaia véleményét kérték ki. A 26 éves versenyző izgatottan várja az együttműködést, és úgy véli, hamar felveszi a tempót.

„Három-négy hónappal ezelőtt még hihetetlen volt, de az elmúlt időszakban már egyértelművé vált, hogy ez ebbe az irányba megy – kezdte. – A japán futam utáni sajtótájékoztatón elmondtam, hogy mit gondolok. Ez nekünk és a sportágnak is jó. Marc jó alapot, a legjobb alapot fogja kapni a motorunkon, komfortosan fogja érezni magát, és nem fog sok időbe fog telni, hogy jobb és gyorsabb legyen, mint a jelenlegi helyzetben. Jó lesz megosztani vele az adatokat, érdekes lesz látni, mit csinál. Számára ez jó versengés lesz. Nyolc pilótánk van, nagyon versenyképesek vagyunk, érdekes lesz.”

Sokan már arról beszélnek, hogy Márquez ezzel visszatérhet az élmezőnybe, sőt, a Yamaha tesztpilótájaként dolgozó Cal Crutchlow odáig ment, hogy a többieknek így nem is érdemes rajthoz állniuk. Bagnaia ebbe nyilvánvalóan nem akart belemenni, de úgy véli, a valenciai teszten gyorsabb lehet náluk, figyelembe véve a körülményeket.

„Az első nekifutás Valenciában lesz – fogalmazott. – Ő fogja vezetni a tesztet, mert különböző dolgokat fog kipróbálni, megkísérli a gyorskört a mi motorunkon. A motorunkkal minden vezetési stílushoz lehet alkalmazkodni, nagyon kiszámítható. Jövőre remek motorunk lesz, nagyon keményen lehet fékezni, amit már most is tesz a Hondával. A motor gyors. Nem tudom, hogy fog-e küzdeni a bajnoki címért, de az első ötben biztosan ott lesz.”

Jorge Martín szintén megszólalt honfitársa érkezését illetően. A bajnoki tabellán 3 pont hátrányban lévő pilóta úgy véli, Márquez ismét a végső győzelemért fog küzdeni, persze azért még érdemes várni egy kicsit. „Meg kell várnunk a valenciai [tesztet], majd az első futamot Katarban – nyilatkozta. – Ezzel együtt úgy érzem, biztosan harcban lesz a bajnoki címért.”

Martín ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ez a váltás a Ducati minden jövő évi pilótáját nagy feladat elé állítja. A többieket azért, mert meg kell küzdeniük egy nyolcszoros világbajnokkal, minden idők egyik legjobbnak tartott versenyzőjével. Azonban ennek a versenyzőnek sem lesz egyszerű dolga, hiszen sok idő után egy új motort kell megszoknia.

„Számára és számunkra is nagy kihívás lesz – jelentette ki. – Nem könnyű sok év után motort váltani. A [mi] motorunk nagyszerű, biztos vagyok benne, hogy gyorsan fog alkalmazkodni. Számunkra [szintén] nagy kihívás lesz, mert csak így lehet összehasonlítani magunkat Marckal, a történelem egyik legnagyobbjával. Érdekes lesz tanulni tőle, és látni az adatait.”

Marc Márqueznek megengedi a Honda, amit Rossinak nem tett lehetővé

Enea Bastianini helyzete érdekes, hiszen Márquez ahhoz a csapathoz igazol, amelynél tavaly még ő versenyzett. A gyári Ducati ifjabbik pilótája szintén úgy gondolja, hogy a 30 éves motoros hamar felveszi a ritmust. „Gyors lesz, ezt tudom – nyilatkozta. – Emlékszem az első évre, amikor Nadia [Padovani csapattulajdonossal] beszéltem Álexről, és mondtam, hogy kezdettől fogva gyors lesz. [Marc] egy elképesztő tehetség. Szerintem már az első probléma lesz.”

Márquez kikérte öccse véleményét

Természetesen Márquez öccsét, illetve leendő csapattársát, Álex Márquezt is megkérdezték bátyja érkezéséről, illetve várható esélyeiről. Abba ő sem akart nagyon mélyen belemenni, hogy küzdhet-e a világbajnoki címért, azt viszont elmondta, hogy a Ducati korábban érkező versenyzőiből kiindulva nem lesz gond az alkalmazkodással, figyelembe véve a képességeit.

„Túl korai lenne ezt megmondani – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – A Ducati pilótáinál általában azt látjuk, hogy amikor megérkeznek, nagyon könnyű alkalmazkodni a motorhoz, ez volt az én esetemben is. Ő azonban már tizenegy éve ugyanazt a motort használja, sok dolgon kell változtatnia, Ugyanakkor hihetetlen tehetséggel rendelkezik. Az első pillanattól kezdve gyors lesz, de hogy a bajnoki címért harcoljon? Még túl korai lenne [megmondani]. Lépésről lépésre [kell haladni], még előttünk van az egész tél, a teljes előszezon.”

A két testvér hivatalosan már volt egymás csapattársa, de mindez lényegében egy futamig tartott, hiszen a 2020-as szezonnyitón az idősebbik Márquez eltörte a felkarját, majd az idény hátralévő részét kénytelen volt kihagyni, öccse pedig év végén távozott a gyári Hondától. Ennélfogva nem tapasztalták meg igazán, hogy kettőjük között hogyan működik a csapaton belüli dinamika, mindenesetre a 27 éves pilóta le akarja győzni a bátyját, ahogyan a többieket is.

„Mindenki a riválisom lesz, nem csak Marc – hangsúlyozta. – Egy csapattárssal mindig különleges a helyzet, ő az első, akit az ember le akar győzni a pályán. Ez [most is] így lesz. Ha megverjük őt, akkor a csúcson leszünk. Ez egy normális kapcsolat lesz. Már osztoztunk egy bokszon, nem sokáig. Nem a legjobban végződött, a sérülése miatt. Van egy második lehetőségünk, hogy közösen élvezzük [a versenyzést].”

Természetesen sokakban felmerülhet, hogy Álex Márquez mennyire befolyásolta testvérét a váltásban. Ő immáron közel egy éve a Ducati versenyzője, így elegendő tapasztalattal rendelkezik a motort illetően. Azonban hangsúlyozta, nem elsősorban egy adott gyártó vagy istálló pilótájaként, hanem mint közeli rokon adott neki tanácsot.

Marc Márquez elismerte, felmerült, hogy év végén elhagyja a MotoGP-t

„Érdekes lesz őt látni egy Ducati-motoron – mondta. – Egy gyors csapattársra számítottam, de nem így. Örülök a csapat miatt, megérdemlik, és Marc miatt is, mert megérdemli, hogy újra jól érezze magát a motoron. Nem mondom, hogy nem kérte ki a véleményem. A véleményemet azonban testvérként mondtam el, nem pedig a Gresini Ducati pilótájaként. Testvérként, mert tudom, hogy min ment keresztül. Még most is szenved. Itt az ideje változtatnia. Ez az ő döntése, és számomra ez pozitív. Lesz egy gyors csapattársam, egy nyolcszoros világbajnok, és sokat tanulhatok ebből a helyzetből. Emel a szintemen, hogy a mezőny legjobb versenyzőjétől tanulhatok.”

A két Márquez rendszeresen kiemeli, hogy otthon nem igazán beszélnek a versenyzésről, és ez idén még kevésbé volt így, hiszen immáron nem márkatársak. Jövőre ebből a szempontból egyszerűbb lesz a helyzetük. „Sokszor mondtuk már, hogy otthon nem beszélünk a futamokról – reagált a felvetésre Álex Márquez. – Idén [még] kevésbé, mert más motorjaink vannak. Jövőre igen, mert akkor beszélhetünk a motorról, arról, hogy mit csinált ő, mit csináltam én. Könnyebb lesz az életünk.”