2024. április 28. 17:02
KezdőlapMotoGPMartín miatt nem teljesülhetett Marc Márquez kívánsága a futamon

Martín miatt nem teljesülhetett Marc Márquez kívánsága a futamon

Marc Márquez elárulta, lassabb futamban reménykedett, ám Jorge Martín annyira gyorsan kezdett, hogy ez nem válhatott valóra az Ausztrál Nagydíjon, aminek a nyolcszoros világbajnok látta kárát. Csapattársa, Joan Mir szerint jól teljesítettek a bukásig, amelyet versenybalesetnek minősítettek.

Marc Márquez számára ígéretesen alakult az Ausztrál Nagydíj, hiszen a futam elején az élmezőnyben csatázott. Utána viszont valósággal visszazuhant, és riválisai sorra előzték őt meg. Először Először Aleix Espargaró és Jack Miller, majd öccse, Álex Márquez és Marco Bezzecchi, az utolsó körökben pedig egészen a tizenötödik helyig esett vissza.

Óriási végjáték után Zarco először nyert a MotoGP-ben, Di Giannantonio dobogós Ausztráliában

Ennek elsődleges oka a gumiválasztás, amely tavaly meghozta számára a sikert, hiszen a 2022-es Phillip Island-i futamon először állhatott fel a dobogóra a negyedik karműtétje óta. Most viszont a lágy hátsó gumi nem hozta meg számára a sikert, amiért elsődlegesen a túl gyors tempót okolta. Ez pedig leginkább Jorge Martínnak volt köszönhető, aki a hajrában szintén ráfázott erre.

A dühös Martín fájdalmas módon tanulta meg a leckét: Innentől ugyanolyan fegyverekkel megyünk

„Tavaly a lágy gumi hozta meg nekünk a dobogót, idén nem jött be a kockáztatás – nyilatkozta Márquez. – Lassabb futamban reménykedtem, de Martín rögtön keményen húzta, és tudtam, hogy nagyon gyors verseny lesz. Az elején nagyon élveztem azt a körülbelül tíz kört [Francesco] Bagnaiával és [Johann] Zarcóval, sokat csatáztunk. Aztán taktikát kellett váltanom, és csak arra koncentráltam, hogy hazahozzam a motort, mivel jobban szenvedtem a gumik élettartamával. Most várunk, és meglátjuk, holnap mi lesz a helyzet.”

A Honda számára az egyetlen pozitívum az volt, hogy nem ismétlődött meg a silverstone-i szégyen. Az volt ugyanis az egyetlen hétvége, illetve főfutam, amikor egy gyártó egyik versenyzője sem szerzett pontot. Most Márquez valamennyire mentette a japánok becsületét, hiszen a többiek közül Nakagami Takaaki a tizenkilencedik helyen ért célba, Joan Mir kiesett, míg Álex Rins már az időmérő előtt visszalépett a hétvége további részétől.

Ami a Repsol Honda másik motorosát illeti, Mir a tizenötödik pozícióban haladt, amikor összeütközött Luca Marinivel, és ő húzta a rövidebbet, a kavicságyban kötött ki. A sportfelügyelők versenybalesetnek minősítették az incidenst. Az egyszeres MotoGP-futamgyőztes úgy véli, a bukása előtt jó teljesítményt sikerült nyújtania.

„Csalódott vagyok, ismét egy nehéz nap volt – kezdte. – Csak próbáltam teljesíteni a versenyt, senkit nem bántottam. Igyekeztem vigyázni a gumikra, mert láttuk, mi történt a futam végén. Az adatok alapján megfelelően dolgoztunk. Aztán Marini megpróbált megelőzni, és nekem jött, én pedig elestem, miután elvesztettem a [motor] elejét. Hátul [haladva] jóval bonyolultabb a helyzet, mivel a versenyzők sokat csatáznak, ennek voltam ma az áldozata. Azonban ilyen a versenyzés, meglátjuk [mi lesz] holnap.”