2024. április 28. 07:57
KezdőlapMotoGPHivatalossá váltak a 2024-es MotoGP-szezon tesztnapjainak dátumai

Hivatalossá váltak a 2024-es MotoGP-szezon tesztnapjainak dátumai

A MotoGP bejelentette a 2024-es hivatalos tesztek dátumait. Az idei évhez hasonlóan az idénynyitó előtt öt, az évzáró után egy napot tesztel a mezőny, a szezonközi napok száma viszont eggyel nőtt.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a MotoGP nemrég nyilvánosságra hozta az előzetes 2024-es versenynaptárát. A tervek szerint a program rekordszámú 22 versenyhétvégéből fog állni, hiszen az idei húsz helyszín mindegyike megmarad, ehhez csatlakozik a visszatérő Aragón és a bemutatkozó Kazah Nagydíj, vagy ha az nem, akkor a Balaton Park Circuit.

A hosszabb versenynaptárhoz pedig több tesztelési lehetőség dukál, legalábbis ebben egyeztek meg az érintettek, vagyis a gyártók, a csapatok, a versenyzők és a gumiszállító Michelin. Nem mellesleg az is fontos szempont volt, hogy több lehetőség legyen kipróbálni a francia gyártó új specifikációjú abroncsait, amelyeket 2025-ben szándékoznak bevezetni.

A MotoGP kedden nyilvánosságra hozta a tesztek időpontjait. A mezőny tagjainak, ahogyan idén, úgy jövőre is öt napjuk lesz tesztelni a szezonnyitó előtt, míg az utolsó futam után még egyszer fognak motorra ülni. Ami változik, hogy a szezon közben immáron nem kettő, hanem három alkalommal fognak a verseny után is a pályán maradni.

Magyarország tartalékhelyszín lesz 2024-ben, íme a MotoGP előzetes versenynaptára

Ami a konkrét időpontokat illeti, a shakedown, amikor csak az újoncok és a tesztpilóták gurulnak a pályára, a 2023-as évvel ellentétben nem vasárnaptól keddig, hanem csütörtöktől szombatig, február 1-től 3-ig fog tartani Sepangban. Ennek megfelelően az ugyanott esedékes első teszt is ugyanennyit csúszik, vagyis nem pénteken, hanem kedden, február 6-án kezdődik, és szokás szerint három napig fog tartani.

Mivel a szezonnyitó jövőre ismét Katarban lesz, így az utolsó előszezoni tesztet is ott rendezik. Azonban ezúttal nem kettő, hanem szűk három héttel fogja megelőzni az idénynyitót, amely egyébként is 16 nappal korábban lesz, mint idén. Ennek megfelelően a katari tesztet február 19-én ,s 20-án, azaz hétfőn és kedden tartják.

Az első szezonközi teszt Jerezben, az utolsó pedig Misanóban lesz, ám a kettő között Mugellóban is lesz egy ilyen esemény, ahol idén nem volt. A szokásoknak megfelelően ezeket az ottani futamokat követő hétfőn rendezik, sorrendben április 29-én, június 3-án és szeptember 9-én. A szezon befejeztével ezúttal is Valenciában vonulnak végleg pihenőre a mezőny tagjai, annak viszont még nincs hivatalos időpontja.

A MotoGP 2024-es tesztjeinek időpontjai

Időpont Ország Helyszín
Február 1-3.* Malajzia Sepang International Circuit
Február 6-8. Malajzia Sepang International Circuit
Február 19-20. Katar Losail International Circuit
Április 29. Spanyolország Circuito de Jerez – Ángel Nieto
Június 3. Olaszország Autodromo Internazionale del Mugello
Szeptember 9. Olaszország Misano World Circuit “Marco Simoncelli”
November 27. utáni hét Spanyolország Ricardo Tormo Circuit

*Shakedown