back to top
2024. május 09. 17:24
KezdőlapMotoGPMégis gyári csapatnál debütálhat Acosta a MotoGP-ben?

Mégis gyári csapatnál debütálhat Acosta a MotoGP-ben?

Pit Beirer, a KTM motorsport-igazgatója nem adott egyértelmű választ arra, hogy Jack Millernek van-e félnivalója a rossz formája miatt. Ennek tudatában nem lehet kizárni, hogy Pedro Acosta a hivatalos bejelentés ellenére mégis a gyári istállónál kezdi meg karrierjét a MotoGP-ben.

Jack Miller nagy reményekkel érkezett a KTM-hez az idei szezonra. Az osztrák gyártó számára kifejezetten hasznosnak ígérkezett a 28 éves pilóta tapasztalata, főleg ami a Ducatinál, vagyis a jelenlegi királykategória etalonjánál eltöltött időszakát illeti. Az ausztrál motoros pedig abban reménykedett, hogy a MotoGP történetében elsőként a harmadik különböző gyártóval is futamot nyerhet.

Ez utóbbitól azonban nagyon messze volt. Jerezben még a szombati és a vasárnapi viadalon is a harmadik helyen ért célba, azóta viszont sprintversenyen egyszer végzett az első háromban, a főfutamokon pedig a Németországban és Japánban elért hatodik helyek voltak a legjobbjai. Ennek következtében 144 ponttal csupán a tizedik helyen áll a tabellán, miközben Brad Binder a negyedik, és csak Ducati-versenyzők előzik meg.

Muszáj megoldást találnia a KTM-nek, különben Miller diétára szorul

Ezzel párhuzamosan Pedro Acosta kiváló formában van, és hatalmas fölénnyel vezeti a Moto2-es világbajnokság idei kiírását. A 19 éves motorosnak 63 pont az előnye Tony Arbolinóval szemben, és Malajziában egy negyedik hely is elég neki, hogy bebiztosítsa a végső győzelmet. A KTM Ajo pilótáját generációja legtehetségesebbjének tartják, és jövőre a bemutatkozhat a MotoGP-ben.

Októberben bejelentették, hogy ez a GasGas színeiben, Augusto Fernández csapattársaként fog megtörténni, míg Pol Espargaró tesztpilóta lesz. Ugyanakkor felmerül, hogy a rossz ormában lévő Millert továbbra is a gyári csapatban akarják-e szerepeltetni, és a SPEEDWEEK.com fel is tette a kérdést egy illetékesnek, hogy van-e esély a cserére a két versenyző között.

Hivatalos: Acosta debütál a MotoGP-ben, az utolsó pillanatban történt fordulat a KTM-nél

„A tervek szerint Miller a [gyári] KTM-hez, Acosta a GasGashoz [kerül]” – válaszolta Pit Beirer, a KTM motorsport-igazgatója. Ezzel persze semmi újat nem mondott, de ami még fontosabb, nem cáfolta kategorikusan, hogy benne van a pakliban a csere. Mindenesetre nem lehet teljesen kizárni, hogy Acosta mégis a gyári csapatnál debütál a MotoGP-ben.

Mindez nem lenne példa nélküli, hiszen Binder szintén a Red Bull KTM-nél kezdett 2020-ban. Persze azért továbbra is jóval valószínűbb, hogy maradnak a már bejelentett változatnál, már csak azért is, mert Miller menedzsere nem más, mint a Moto2-ben és Moto3-ban szereplő KTM Ajo csapatfőnöke, Aki Ajo. Ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy ettől függetlenül Acosta úgy is megkapja a gyártó új karbonvázát, hogy nem gyári versenyző.