back to top
2024. május 17. 05:02
KezdőlapMotoGPHihetetlen, egy ételtároló doboz szorult be Bagnaia motorjába a sepangi sprinten (videó)

Hihetetlen, egy ételtároló doboz szorult be Bagnaia motorjába a sepangi sprinten (videó)

Francesco Bagnaia motorja felszedett egy ételtároló dobozt a Maláj Nagydíj sprintfutamának közepén, de az olasz versenyző nem gondolja, hogy emiatt esett vissza a tempója. A címvédő bizakodó, hogy vasárnap tudja majd tartani Álex Márquez sebességét.

Francesco Bagnaia a pole pozícióból indulva csupán a harmadik helyet szerezte meg a Maláj Nagydíj sprintfutamán. Az olasz versenyző nagyjából féltávig vezetett, de aztán rövid időn belül előbb Álex Márquez, majd Jorge Martín is megelőzte. A címvédőnek látványosan visszaesett a tempója, és szerencséje volt, hogy csapattársa, Enea Bastianini motorozott a negyedik helyen, aki nem akarta őt megelőzni.

Véget ért Martín nagy sorozata, Álex Márquez nyerte a sepangi sprintet, csökkent Bagnaia előnye

A közvetítésben látszott, hogy a futam közepén valami beszorult Bagnaia motorjára, egészen pontosan a burkolatának a jobb oldalára. Később arra is fény derült, hogy mi volt ez a tárgy, amely egyébként a vége felé lerepült a Ducatiról, az viszont nem, hogy mennyire hátráltatta a bajnoki éllovast. Bár a visszaesés kezdete és a balszerencsés mozzanat körülbelül egy időre tehető, Bagnaia szerint nincs összefüggés a kettő között.

„Egy ételdoboz volt – árulta el a leintés után, és leszögezte, hogy a hasznára biztosan nem volt. – Egyáltalán nem segített. Ráragadt az egyik szárnyra, és azt hiszem, az utolsó körben hagytam el, szóval biztosan nem segített. Ugyanabban a körben [szedtem fel], mint amikor elkezdtem küszködni. Nem hiszem, hogy emiatt volt, de nem tudjuk, nem értjük.”

Miután Márquez és Martín is megelőzte őt, Bagnaiának nem volt esélye tartani a tempójukat. Előbbitől több mint 3, utóbbitól közel másfél másodperccel maradt el. A 26 éves motoros úgy véli, a visszaesésnek elsősorban az első gumi nyomása az oka, mivel az túlságosan magasra kúszott az első néhány körben, ami nehézségeket idézett elő.

„Nem vagyok boldog miatta, de hasonló dolog történt, mint a mugellói versenyen, mert éreztem, hogy Álex Márquez nagyon jó tempót diktál, de az enyém is az [volt] – fogalmazott. – Abban a körben, amikor kicsit megközelített, én megpróbáltam még egy körön át húzni, hogy még mindig három tizeddel [vezessek]. Azonban abban a körben, amely azt hiszem, a hatodik volt, elkezdtem nagyon szenvedni az elejével. Rendkívül nehéz volt megállítani a motort, mivel az eleje blokkolt, és sokat mozgott. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki ezt érezte, úgy vélem, Eneával és több versenyzővel is [ez volt a helyzet]. Ez elég furcsa, és nem számítottam rá, figyelembe véve, hogy tegnap és ma is sok kört tettem meg a [közepes] első gumin.”

Bagnaia előnye ezzel 11 pontra csökkent Martínnal szemben, de a sprintfutam alapján Márquez mindkettőjüknél gyorsabb Sepangban. A Gresini pilótája ráadásul úgy véli, hogy vasárnap még jobb esélyei lehetnek, ám a címvédő is igyekszik optimista maradni. Mindenesetre a szabadedzések alapján továbbra is van oka a bizakodásra.

„Álex jelenleg mindkettőnknél gyorsabb – jelentette ki. – Meglátjuk, mi fog történni. Nagyon konstans a tempója, remekül fékez, és rendkívül jó munkát végez. Nincs vesztenivalója, és ma bebizonyította, hogy nagyon gyors. Szóval holnap meglátjuk, de szerintem jó esélyünk van, mert a mai tempónk nem érte el azt, amit [az edzésen] mutattunk. Történt valami, ami nem segített nekem a helyzet megértésében, de úgy gondolom, hogy az én tempóm is lehetett volna olyan, mint az övé. Szerintem képes leszek közelebb férkőzni hozzá.”