back to top
2024. május 10. 13:04
KezdőlapMotoGPA „rengeteg fájdalom” után Bastianini üzent a Ducatinak a váratlan győzelmével

A „rengeteg fájdalom” után Bastianini üzent a Ducatinak a váratlan győzelmével

Enea Bastianini szerint kulcsfontosságú volt a Maláj Nagydíjon aratott győzelmében, hogy a futam elején elöl tudott maradni. Az olasz versenyző úgy véli, diadalával üzent a Ducatinak, csapattársa, Francesco Bagnaia pedig szép szavakkal méltatta őt.

Enea Bastianini a semmiből támadt fel a Maláj Nagydíj hétvégéjén, ami a főfutamon aratott győzelmében csúcsosodott ki. A 25 éves pilóta messze a legjobb teljesítményét nyújtotta a gyári Ducati színeiben, amivel négy pozíciót javított a tabellán, és reális esélye van Fabio Di Giannantonio megelőzésére, így elkerülve azt, hogy ő legyen az utolsó az olasz gyártó állandó pilótái közül.

A feltámadó Bastianini nyerte a sepangi futamot, Bagnaia visszavágott Martínnak

Merthogy a szezon nagy részében nagyon úgy nézett ki, hogy ez lesz a vége. Bastianini számára borzalmasan indult az idény, hiszen már a szezonnyitó hétvége sprintfutamán lapockacsonttörést szenvedett, és csak nyáron, Mugellóban tudott visszatérni, de akkor sem volt százszázalékos állapotban. Szeptember elején pedig ismét megsérült az általa okozott montmelói rajtbalesetben, aminek következtében további három fordulót ki kellett hagynia.

„Nem nehéz, hanem katasztrofális volt ez a szezon – nyilatkozta sepangi diadala után. – Sok sérülés és rengeteg fájdalom, különösen az első sérülés után. Lehetetlen volt edzenem, majd három hónapot töltöttem a konditeremben, hogy mozgassam a lábaimat. Emellett a test többi részének is dolgoznia kell, ha az ember gyors akar lenni egy MotoGP-motoron. Most hihetetlenül jól érzem magam, és nagyszerű volt a futam. A tegnapi sprinten láttam, hogy rendben van a tempóm a mai napra, és többre is képes vagyok. Ez fantasztikus, mert a csapat a kezdetektől fogva nagyon jó munkát végzett.”

Bastianini gyötrelmes időszak után jutott ismét a csúcsra, Bagnaia küszködött Malajziában

Bastianini már szombaton is ott lehetett volna az első háromban, de akkor csapatjátékosként nem előzte meg a a világbajnoki címért küzdő Francesco Bagnaiát. Másnap viszont kiválóan rajtolt, majd az első körökben nem hagyta, hogy Álex Márquez akár csak megtámadja őt. Ezután pedig nem volt nehéz dolga, hiszen a spanyol pilóta a megnövekedett guminyomás miatt jelentősen lemaradt tőle.

„Fontos volt, hogy elöl maradjunk – jelentette ki az immáron ötszörös MotoGP-futamgyőztes. – Ha az ember hátul van, a guminyomás miatt nehéz gyorsnak lennie, és megelőznie az előtte lévő versenyzőket. Az egyik kulcs az volt, hogy első legyek. Álex egész futam alatt nyomást helyezett rám, mert az utolsó öt-hat körig 0,5 másodperc volt [a különbség].”

Bastianininek nem is jöhetett volna a gyári Ducati színeiben elért első diadala, hiszen az elmúlt időszakban felerősödtek azok a hangok, miszerint a bolognaiak leváltanák őt a bajnokság második helyén álló Jorge Martínra. Nemrég Paolo Ciabatti, a gyártó sportigazgatója is elismerte, hogy megfontolják ezt az opciót, így nem véletlen, hogy az olasz motoros erre is kitért.

„Ez egyszerű, Jorgénak remek szezonja van, nekem pedig nincs – fogalmazott. – Hátul voltam [az erősorrendben], de tudom, hogy miért. Nehéz az érzésemet kifejezni, de most üzentem a Ducatinak. Jelenleg remekül érzem magam a csapaton belül. Szerintem ez egy jó helyzet. Nem ismerem a Ducati döntését, és nem tudom, mi lesz. A misanói futam [hétvégéjén] megerősítették [a maradásomat], de majd meglátjuk.”

A szezon előtti esélylatolgatások során rengetegen úgy vélekedtek, hogy Bastianini megszorongathatja Bagnaiát a világbajnoki címért folytatott küzdelemben, és sokan kíváncsian várták, hogyan alakul a két csapattárs viszonya. Ebből aztán semmi nem lett, így a két versenyző továbbra is jó kapcsolatot ápol egymással, nem meglepő, hogy a címvédő is méltatta honfitársát.

„Teljes mértékben visszatért – szögezte le. – Hihetetlen volt a sebessége a versenyen. Próbáltam behozni a lemaradást, de lehetetlen volt. Nagyon simán ment elöl, és nagyszerű tempót diktált. Figyelembe véve, hogy a hétvége elején hol volt, és hogyan fejezte be most, ez egy elképesztő visszatérés. Nagyon boldog vagyok, és úgy vélem, nála jobban senki nem érdemli meg a győzelmet.”