back to top
2024. május 04. 04:46
KezdőlapMotoGPRossi aláírta a szerződést a gyártóváltásról?

Rossi aláírta a szerződést a gyártóváltásról?

Ducati helyett Yamahára ülhetnek majd fel a VR46 versenyzői 2025-től. Egy beszámoló szerint Valentino Rossi az előző hétvégén aláírt egy két évre szóló szerződést a japán gyártóval, amellyel aktív pályafutása alatt négy világbajnoki címet nyert.

A VR46 Racing Team pilótai 2025-től Yamahával fognak versenyezni egy újonnan aláírt szerződés szerint, írja a SPEEDWEEK.com. A megbízható híroldal arról ír, hogy Valentino Rossi a Katari Nagydíj alatt megegyezett a hangvillások képviselőivel, és 2025-re, valamint 2026-ra elköteleződött hozzájuk csapatával. A beszámoló alapján a tavulliai istálló egyik pilótája ráadásul gyári felszereltségű motort kaphat majd a japán gyártótól. Az olasz alakulat jelenleg a Ducati ügyfele, az erről szóló megállapodás viszont a következő szezon végén lejár.

Rossi idén lett a Yamaha márkanagykövete, a jelenlegi jó viszony tehát adott a felek közt, ahogyan a szép emlékű közös múlt is. A Doktor versenyzői pályafutása legnagyobb részében, tizenhat éven keresztül a japán gyártó kötelékébe tartozott, amellyel négy világbajnoki címet is nyert.

A Yamaha az egyetlen gyártó most a mezőnyben, amelynek nincs szatellitcsapata, az utolsó ügyfelüket 2022 végén vesztették el, amikor az RNF Apriliára váltott. A japán gyártó azóta is nagy erőkkel keresi a lehetőségét annak, hogy további két motort tudjon indítani a MotoGP-ben. Ennek különösen nagy jelentősége lehet számukra abban az esetben, ha valóban megkapják a megigért kedvezményeket. Ezt nemrég Fabio Quartararo erősítette meg: „Fontos lenne egy szatellitcsapatot elcsábítani a Yamahához 2025-re. Ha megkapjuk ezeket az engedményeket, akkor jól kell majd élnünk velük. Nem hiszem, hogy sok időre szólnának, szerintem egy fél vagy legfeljebb egy évről lesz szó, úgyhogy mindenképpen ki kell használnunk ezt a lehetőséget.”

Fontos döntést jelentettek be Rossi csapatánál, változik az istálló neve

Hamarosan egy másik fontos változás is be fog következni a csapat életében, a Mooney két év után távozik, és a Pertamina Lubricants veszi át a helyét. Az indonéz állami olaj- és földgázipari vállalat egy három évre szóló szerződést írt alá az istállóval, amely jövőre így feltételezhetően a Pertamina VR46 nevet fogja viselni. Korábban rebesgették, hogy esetlegesen az eBay vagy az Aramco lehet majd a főszponzor, ám végül ezekből egyik üzlet sem valósult meg (előbbi megmarad, mint kisebb léptékű támogató). Az energetikai cég eddig is jelen volt a világbajnokságon, hiszen az idei szezonban ők a legnagyobb támogatói az Indonéz Nagydíjnak, és a Pertamina Mandalika SAG Team nevű Moto2-es alakulatnak.