back to top
2024. május 08. 20:46
KezdőlapMotoGPMarco Melandri számított rá, hogy a gumikkal fogják hátráltatni Martínt

Marco Melandri számított rá, hogy a gumikkal fogják hátráltatni Martínt

Jorge Martín megkérdőjelezhető körülmények között került távolabb a bajnoki cím megszerzésétől a Katari Nagydíj vasárnapján, amikor meglepetésre végig küszködött a gumijaival. A spanyol pilóta a futam utáni nyilatkozatában arra utalt, hogy ez nem véletlenül történt meg vele, és Marco Melandri szerint ebben nagyon is igaza van.

Jelentősen csökkent Jorge Martín esélye a bajnoki cím megszerzésére a Katari Nagydíj főfutamán, amelyet csak a tizedik helyen fejezett be, miközben vetélytársa, Francesco Bagnaia második lett a futamon, és ezzel 21 pontra növelte előnyét a tabellán. Martín a verseny után arra utalt, hogy szándékosan szabotálták a futamát azzal, hogy a Michelin rossz gumikat adott a csapatának. Ez a vélemény megosztotta a MotoGP közönségét, sokan nem értettek egyet a spanyol pilótával, azonban mások, köztük Marco Melandri is úgy gondolják, hogy valóban az történt, amiről a madridi versenyző beszélt.

Sokat sejtető szavak Martíntól a borzalmas futama után: Ellopták tőlem a bajnoki címet

Melandri az Instagram-oldalán elemezte a Katari Nagydíj (és a Las Vegas-i Forma–1-es futam) történéseit Davide Valsecchi, a 2012-es GP2-bajnok egykori autóversenyző társaságában. A 2002-es 250 köbcentis világbajnokságot megnyerő motoros videójában erős állításokat fogalmazott meg Martín helyzetével kapcsolatban. „Ez egy olyan film, amelyet már korábban is láttunk. Én nem azt kritizálom, hogy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a gyári csapat nyerjen, de az eléggé zavar, hogy ezt mindenáron tagadják, még akkor is, ha amúgy tényleg csinálják.”

„Végső soron a MotoGP üzlet, és ezért vannak ezzel kapcsolatban prioritások, szóval az normális, hogy a gyári csapat kiváltságokkal rendelkezik, és jobb eredményeket ér el, de annak semmi értelme, hogy ezt letagadják” – tette hozzá a 41 éves pilóta. Amennyiben a Pramac versenyzője mégis megszerezné idén a bajnoki címet, akkor az olyan első pilóta lenne a MotoGP-korszakban, akinek ezt egy szatellitcsapat színeiben sikerül elérnie.

Doohan sérülése, Rossi bukása, Marc Márquez bosszúja – amikor a legvégén fordult meg a vb

Amióta Martín az idény közepétől kezdve egyre jobban szorongatni kezdte Bagnaiát, Melandri biztos volt benne, hogy „előbb vagy utóbb megtörténik” az, amit Katarban (szerinte) láthattunk, sőt azt is tudta már egy ideje, hogy milyen eszközt fognak bevetni a Pramac versenyzője ellen. „A MotoGP egy üzlet, és ezért természetesen van benne egy rangsor, és nekik jobb, ha egy gyári és nem egy szatellitcsapat pilótája nyer. Az elmúlt pár futamon már vártam egy visszaesést Martínnál a gumikkal kapcsolatban.”

„A Michelin azt mondta, hogy a gumi rendben volt, ahogy mindenki más is, akinek nem voltak a nyomással problémái. Ez nekem egy kicsit gyanús, hiszen az előző futamokon Martín mindenkinél több pontot szerzett, szóval nem gondolom, hogy hirtelen inkompetenssé vált volna. A gumi teszi a motort, sokkal egyszerűbb előrelépni a gumikkal, mint a motoron fejleszteni valamit. A jó tempó titka, hogy a lóerőkkel és a fékezéssel megfelelően mozgassuk a motort a talajon, és azt aszfalttal direkt kapcsolatban egyedül a gumik vannak.”

Az ötszörös MotoGP-futamgyőztes szerint Martínnak innentől kezdve „nincs veszítenivalója”. A bajnokesélyes az utolsó futamon az olasz pilóta szerint „egyrészt meg fogja tapasztalni, hogy ez a normális, másrészt biztosan csalódott lesz amiatt, hogy egy technikai probléma miatt vesztette el a lehetőséget a bajnoki cím megszerzésére”.

Tud-e akkorát betlizni Bagnaia, hogy Martín történelmet írjon? – a világbajnoki döntő menetrendje

Melandri honfitársa, Bagnaia helyzetéről is elmondta a véleményt. „Aki vezeti az összetettet, annak is elég bonyolult a dolga: a versenyig meg kell próbálnia minimalizálnia a kockázatokat, például úgy, hogy nem edz a motorján. Most úgyis a szezon végén járunk, szóval amúgy sem baj, ha kimarad pár edzés. Általánosságban pedig ilyenkor meg kell próbálnia elképzelni, hogy mi történhet a hétvégén, és azt, hogy hogyan lehet majd kezelni a felmerülő problémákat.”