back to top
2024. július 05. 13:03
KezdőlapMotoGPBagnaia tudja, hol rontotta el a sprintet, a versenyen ezúttal ő fogja...

Bagnaia tudja, hol rontotta el a sprintet, a versenyen ezúttal ő fogja követni Martínt

Francesco Bagnaia elismerte, hogy rossz gumit választottak a Valenciai Nagydíj sprintfutamára, így hiába reménykedett, nem jött össze az igazán jó eredmény. A címvédő leszögezte, vasárnap követni fogja Jorge Martínt ebben a tekintetben.

Francesco Bagnaia az ötödik helyen zárta a Valenciai Nagydíj sprintfutamát, és mivel Jorge Martín nyert, 14 pontra csökkent az előnye egyetlen versennyel a vége előtt. A gyári Ducati versenyzője, mondhatni, hozta a minimumot, hiszen azt már a hétvége előtt tudni lehetett, hogy két ötödik pozícióval mindenképpen ő a világbajnok, csináljon ellenfele bármit.

Martín megnyerte a sprintet, életben tartotta bajnoki reményeit a nem kockáztató Bagnaia ellen

Ezzel együtt az olasz motoros nem lehet elégedett, hiszen az időmérőn megszerzett második helye azt sugallta, hogy akár már most bebiztosíthatja második királykategóriás bajnoki címét. Ehelyett továbbra sem lehet nyugodt, ráadásul egy olyan eredmény után kell felkészülnie a mindent eldöntő viadalra, amely összességében csalódást keltő volt a számára.

Azzal a gondolattal indultam el, hogy ma nyerni fogok – nyilatkozta az olasz Sky-nak. – A kettes kanyarban [Maverick] Viñales szépen megelőzött. Megpróbáltam követni, de a kigyorsításom nem volt olyan, mint délelőtt. Ahelyett, hogy betapadt volna, nagyokat csúszkáltam, és sokat veszítettem. Meg kell néznünk az adatokat, nem éreztem jól magam. Amikor kereszteztük egymás útját Martínnal, és úgy is három pozíciót veszítettem, hogy elméletileg jobban gyorsítottam ki, tudtam, hogy nehéz futamom lesz.”

Bagnaia jól rajtolt, de aztán, ahogyan ő is utalt rá, Viñales hamar visszaelőzte. Nem sokkal később pedig Martín bevetődött mellé, és nemcsak vele, hanem Brad Binderrel és Marc Márquezzel szemben is pozíciót veszített. Ezután jelentősen lemaradt az első négyesről, és bár később közeledett rájuk, támadni nem volt esélye. A 26 éves versenyző azt is tudni véli, mi miatt volt ennyire lassú.

Sajnos rossz hátsó gumit választottunk – jelentette ki. – Délelőtt nagyon jól éreztem magam, de délutánra kicsit megváltoztak a körülmények. A futamon nem tudtam tartani a délelőtti tempómat. Kár érte, többet vártam. Elszalasztott lehetőség, hogy holnap jelentősebb legyen a különbség. Tudjuk, hogy milyen potenciállal rendelkezünk a hosszú futamokat illetően, újra megpróbáljuk, és szerintem holnap ez ki fog jönni.”

Bagnaia előre és hátra is közepes abroncsot tett fel, míg Martín esetében az utóbbi lágy gumi volt. A listavezető elárulta, nem ez volt az első gondolatuk. „A délelőttöt követően az első ötletünk a kemény-lágy volt, aztán közepes-közepest tettünk fel – magyarázta. – Nehéz döntés volt, a verseny alatt csökkent a hőmérséklet. Azt hiszem, előre a közepes volt a jó választás, még ha nem is rajongtam érte, de hátul a lágy volt a legjobb.”

Bagnaiával már nem először fordul elő, hogy a sprinten haloványan teljesít. Utoljára a Katalán Nagydíjon tudott nyerni ebben a műfajban, azóta egyetlen kivétellel Martín győzött. A címvédő viszont zsinórban másodszor volt lassú a szombati viadalon, és nem igazán tudja, hogy ennek mi az oka. A vasárnapi verseny tekintetében viszont továbbra is optimista.

Valamilyen oknál fogva soha nincs olyan tapadásom, mint más helyzetekben – fogalmazott. – A legutóbbi három sprint előtt rendre voltak furcsa dolgok. Az volt a cél, hogy az első ötben végezzünk, ha nyer, és tudjuk, hogy ugyanez az eredmény holnap a bajnoki címet jelentené. Elengedhetetlen lesz, hogy jól rajtoljunk, és jó helyzetben legyünk, mert a tempónk alkalmas a dobogóra.”

Emellett persze az is kulcsfontosságú, hogy jól válasszanak gumit. Ebben a tekintetben nincs könnyű dolga a mezőnynek, hiszen vasárnap egyrészt kétszer akkora lesz a táv, másrészt pedig valamivel alacsonyabb lesz a levegő és ezáltal a pálya hőmérséklete. Bagnaia azonban elmondása szerint nem fogja túlbonyolítani a helyzetet, és bár más értelemben, mint ahogyan az a pénteki edzésen történt, de ezúttal ő fogja követni Martínt.

Az első gumi furcsa érzetet keltett a hétvégén – mondta. – A kemény jobban blokkol, mint a lágy, és általában ez nem így szokott lenni. Délelőtt remekül éreztem magam a lágyon, de huszonhét körön keresztül ez nem kivitelezhető. A kemény jó opció lehet, még akkor is, ha holnap várhatóan hidegebb lesz. Nehéz lesz. Követjük az ellenfelünket, ráhagyjuk a választást.”