back to top
2024. május 02. 18:01
KezdőlapMotoGPHiába futotta élete szezonját a MotoGP-ben, Binder csalódott a 2023-as idény miatt

Hiába futotta élete szezonját a MotoGP-ben, Binder csalódott a 2023-as idény miatt

Brad Binder elárulta, csalódott az idei szezonja miatt, mert úgy érzi, több volt benne, illetve a motorban. A gyári KTM versenyzője arról is beszélt, hogy miben kellene a leginkább fejlődniük a következő idényre.

Brad Binder 293 ponttal a negyedik helyen végzett a 2023-as MotoGP-világbajnokság tabelláján. A dél-afrikai pilótát csupán a Ducati három motorosa, Francesco Bagnaia, Jorge Martín és Marco Bezzecchi előzte meg a tabellán, a többieket viszont simán maga mögött tartotta. Ennek ellenére mégsem igazán elégedett az idei teljesítményével.

Binder élete legjobb helyezését érte el a királykategória összetettjében, mégis önkritikusan nyilatkozott. Sokkal többet vártam ettől a szezontól, ha őszinte akarok lenni – jelentette ki a 28 éves versenyző. – Megvolt bennünk a potenciál, hogy többet [érjünk el], de sok hibát követtem el, számos lehetőséget elszalasztottam.”

Bindernek valóban lehet hiányérzete, hiszen bár Termasban és Jerezben is nyert futamot, mindkétszer a sprinten tudott diadalmaskodni, vagyis főversenyen nem állhatott a dobogó tetejére. Pedig megvolt rá az esélye, például a szezonzáró Valenciai Nagydíjon, ám az élen motorozva hibát követett el, és lesodródott a büntetőívre, így rengeteg időt és pozíciót veszített.

Millert megríkatta drámai bukása, a dobogót megöröklő Binder együttérez Di Giannantonióval

Vasárnap nem nyertem, de szombaton kétszer is győztem – fogalmazott. – Voltak hullámhegyeink és -völgyeink ebben az idényben. Úgy érzem, több is lehetett volna benne. Többet is elérhettünk volna, de a bajnoki negyedik hely szép fejlődés a tavalyi évhez képest, amikor a hatodik helyen végeztünk. Remélem, folytathatjuk ezt a fejlődést.”

Még ha nem is teljesen elégedett, Binder messze a legjobban teljesített a KTM pilótái közül. A kétszeres MotoGP-futamgyőztes több pontot szerzett, mint a gyártó többi versenyzője együttvéve, ráadásul az állandó pilóták közül ő bukott a legkevesebb, szám szerint tizenöt alkalommal. Ugyanakkor ő ezt is kicsit sokallja, bár valamennyire meg tudja magyarázni.

Tavaly tudtam, hogy hol állunk – folytatta. – Minden futamot a lehető legjobb helyen akartam befejezni. Idén nyerni szerettem volna, ezért különösen keményen próbálkoztam. Ennek voltak az eredményei a bukások. Persze ez nem jó dolog. Másrészről viszont kétszer annyi versenyünk van. Mindenki gyakrabban esett el.”

Ami a következő idényt illeti, Binder kijelentette, hogy már „alig várja, hogy nekivágjunk”. A gyári KTM versenyzője úgy véli, ha minden területen sikerül fejlődniük, akkor 2024-ben a győzelemért harcolhatnak. Egy területet azonban kiemelt, ahol szerinte mindenképpen javulásra van szükség, ez pedig a maximális dőlés esetén meglévő tapadásmennyiség. „Bűntudatom van, amikor arra kérem a fiúkat, hogy javítsanak ezen, holott minden mást már sokkal jobbá tettek – mondta. – Amíg azonban nem oldjuk meg a problémát, nehéz lesz.”