back to top
2024. május 03. 15:10
KezdőlapMotoGPA Ducati ennél is jobban dominálna, a Forma–1-et letaroló Red Bullt másolná

A Ducati ennél is jobban dominálna, a Forma–1-et letaroló Red Bullt másolná

Gigi Dall’Igna a MotoGP-szezon utolsó futama után nyilatkozott a Ducati teljesítményéről, Francesco Bagnaiáról, és jövő évi céljaikról. Az olasz szakember a következő idényben a Red Bull Forma—1-ben nyújtott teljesítményét szeretné leutánozni a bolognai gyártóval.

Fantasztikus szezont zárt a Ducati a MotoGP-ben, Francesco Bagnaia révén az egyéni, a Pramac által pedig a csapatvilágbajnoki cím is hozzájuk került, és a gyártók összevetésében is ők bizonyultak a legjobbnak. Ráadásul az év végi tabella első három helyét csak a bolognaiak motorján ülő pilóták foglalták el, Bagnaia mögött Jorge Martín és Marco Bezzecchi végzett a dobogós helyeken. Gigi Dall’Igna, a bolognai gyártó versenyrészlegének általános igazgatója így jogosan lehetett elégedett az utolsó versenyt követően a Sky Sportnak adott nyilatkozatában.

A Ducati történelmi évet teljesít 2023-ban

„Minden győzelmet meg kell ünnepelni, átélni az elégedettséget azért a munkáért, amelyet elvégeztünk. Azt hiszem, hogy nagyon fontos és hatalmas dolog volt, amelyet véghez vittünk, és azt remélem, hogy ebben a pillanatban mindenki igazán boldog a Ducati Corsénál, és megértik, hogy mekkora jelentősége van a munkájuknak” – mondta az olasz szakember.

A 2023-as MotoGP-szezonban megrendezett 20 futamból 17-et nyertek Ducatival, ám volt idén egy gyártó, amely még náluk is jobban teljesített. Ez pedig nem volt más, mint a Red Bull, amely a Forma—1-ben egy kivételével az összes (21/22) versenyen egyik vagy másik pilótájával megszerezte az első helyet, és Max Verstappennel a világbajnoki címet is. Ez a teljesítmény pedig Dall’Igna figyelmét sem kerülte el.

„Tavaly azt mondtam, hogy nehéz lesz megismételni az akkori teljesítményünket, azonban idén nemcsak megismételtük, hanem egyenesen jobbak voltunk. Jövőre pedig ki tudja, mi lesz, talán még jobban fogunk teljesíteni. A Red Bull a Forma—1-ben jobb volt, mint mi, szóval van egy példa, amelyet megpróbálhatunk leutánozni.”

Ezek a hihetetlen rekordok mutatják meg igazán Verstappen döbbenetes teljesítményét

Bagnaia az első pilóta lett, aki Ducatival védte meg a bajnoki címet, ez azonban egyáltalán nem ment egyszerűen. A szezon féltávjánál még 62 pontos előnyben volt Martínnal szemben, azonban Barcelonában volt egy súlyos balesete, amelynek következményei hosszú távon elkísérték. Az utolsó futamra többek között ennek következtében is a különbség 14 egységre csökkent, így az állás az utolsó pillanatig szoros volt. Az 57 éves mérnök szerint ezek a nehézségek valójában az olasz versenyző javára váltak.

„Pecco nehéz időszakon ment keresztül, ténylegesen problémái voltak. Viszont ennek ellenére sikerült kitartania egy hihetetlenül gyors és elszánt ellenféllel szemben. Úgy gondolom, hogy az ilyen időszakokban is fejlődik az ember, szóval hálás lehet ezért, és ő nagyon jól jött ki ebből.”