back to top
2024. május 05. 04:30
KezdőlapOffroadKiugró térdkalácsával is meg kellett küzdenie Szőke Márknak a Superenduro-vb nyitányán (videó)

Kiugró térdkalácsával is meg kellett küzdenie Szőke Márknak a Superenduro-vb nyitányán (videó)

Szőke Márk bejutott a Superenduro-világbajnokság első fordulójának döntőjébe, ahol megszerezte első pontjait a Prestige kategóriában. A 28 éves versenyző egy vlogban számolt be érzéseiről és tapasztalatairól.

Már két fordulón is túl van a Superenduro-világbajnokság mezőnye, ahol a Prestige kategóriában Zsigovits Norbertnek és Szőke Márknak, míg a juniorok között Liszka Rolandnak lehet szurkolni. Közülük a 28 éves motoros tett közzé nemrég egy videót, amelyben beszámolt az első, franciaországi hétvége eseményeiről, illetve tapasztalatairól.

Liszka bravúros 3. hellyel kezdett a Superenduro Junior-világbajnokságon

Szőke életében először készülhetett az elitkategória küzdelmeire. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a pilóták pénteken felmérték a pályát, és az Európa-kupa előző kiírásában Budapesten futamot nyerő pilóta meglepődve tapasztalta, hogy a nyomvonalnak szuperkrosszos jellege van. Ezután megkezdődtek a szabadedzések, majd jött az időmérő.

Utóbbi a saját bevallása szerint „kacifántosan” alakult, de magához képest két gyors kört tudott teljesíteni. Ugyanakkor egy meglehetősen zavaró problémával küszködött, ugyanis többször is kiugrott a térdkalácsa. Elmondása alapján ennek az az oka, hogy a jobb combfeszítőjének külső izomszála egyszerűen kihúzza a térdkalácsát, így a belső combizmát mindenképpen meg kell erősítenie. Mindenesetre akkor nagy szenvedést okozott, hogy helyrerakják a térdét.

A reményfutam rajtja előtt egy perccel a határidőt megelőzően ért oda a helyszínre, vagyis ennyin múlott, hogy a kizárás sorsára jusson. Ehelyett viszont jól rajtolt, és a 6 perces futamon 3-4 percnél vezetett, majd onnantól simán megoldotta a továbbjutást. Az eredményt úgy értékelte, hogy bár az utóbbi időszakban nem járt versenyekre, de indez jó visszacsatolás, hogy az edzések hasznosnak bizonyultak.

Az esti döntőben viszont kijött, hogy nem olyan az állóképessége, mint februárban volt. Az első versenyen 3-4 percig a nyolcadik helyen motorozott, de aztán nem tudta tartani saját korábbi tempóját, így visszaesett az utolsó, tizennegyedik helyre. Ezt értékelve megjegyezte, hogy ha később képes lesz a kezdeti szinten maradni, akkor „egész jó lesz”.

A második viadalon a fordított rajtrácsnak köszönhetően elsőként indult, de az első kanyar nem sikerült jól neki, végül pedig tizenharmadikként ért célba, ahogyan a harmadik futamon is, így összetettben is ezt ezt a helyezést érte el. Összességében úgy értékelt, hogy az állóképessége miatt egyik versenyt sem tudta élvezni.

Liszka futamot nyert a juniorok között a Superenduro-vb lengyelországi állomásán

Szőke 5 ponttal kezdte a szezont, amihez azóta még 8-at hozzátett az előző hétvégén. A mezőny tagjai legközelebb január 6-án, a németországi Riesában csapnak össze, majd két héttel később jön a kolozsvári forduló. Újabb két hét elteltével, február 3-án pedig következik a Superenduro GP of Hungary, a Papp László Sportaréna helyett immáron az MVM Dome-ban.