2024. április 28. 18:33
KezdőlapMotoGPŐ maga nem vállalta, de csapattársát rávette a motokrosszozásra a búcsúzó Marc...

Ő maga nem vállalta, de csapattársát rávette a motokrosszozásra a búcsúzó Marc Márquez (videó)

A Honda év végi rendezvényén köszönt el japán szurkolóitól Marc Márquez. A Gresinihez igazoló motorversenyző világsztárok társaságában vett részt a Motegiben tartott eseményen.

Marc Márquez tizenegy év után elhagyja a Honda kötelékét és a Gresinihez igazol. A 93-as rajtszámmal versenyző motoros a csapattól már a Valenciai Nagydíjon elköszönt, ezt követően pedig elutazott Japánba, hogy a szurkolóktól is elbúcsúzzon. Erre a japán gyártó szokásos év végi, Honda Racing Thanks Day nevű eseményén került sor, amelyet Motegiben tartottak. Az itt történteket már egy előző cikkünkben felidéztük, most egy videó által a színfalak mögé is betekinthetünk.

Virágcsokorral búcsúztatta el Marc Márquezt a Honda Japánban (videó)

A kaland 48 órával a nagy nap előtt, pénteken kezdődött, amikor Márquez Tokióban a Honda Racing vezetőivel találkozott vett. Az események szombaton kezdtek el sűrűsödni, a 30 éves pilóta Joan Mir, illetve az AMA Supercross sztárjainak, Jett és Hunter Lawrence-nek a társaságában meglátogatott egy motokrosszpályát. Itt azonban már csak a 2020-as MotoGP-bajnok ült fel a motorra, bár erre ő is csak honfitársa bátorítása után volt hajlandó.

„Megvan a motorja, megvan a felszerelése” – kezdte el sorolni az okokat Márquez, hogy miért is kellene Mirnek felhajtania az ugratókkal tűzdelt nyomvonalra. „Nem, nem, ez a srác itt hajt engem, pedig ő nem is fog menni” – mutatott a mellette állóra a 26 éves versenyző. „Sérült vagyok” – válaszolt nevetve a jövőre Ducatira átülő pilóta a bekötött kezét felemelve. Végül Mir beadta a derekát és a két Lawrence tanácsait követve belevetette magát a szakág megismerésébe. Amikor pár kör megtétele után visszatér a többiekhez, Márquez önmagára utalva úgy értékelte a teljesítményét, hogy „nagyon jó volt az edződ”.

Elérkezett a vasárnap, amikor Márquez Motegibe látogatott ki, más, Hondához kötödő híres versenyzőkkel együtt. Ott volt a helyszínen több Forma—1-es pilóta, Sergio Pérez, Cunoda Juki, illetve Daniel Riccardo is, és a kétkerekű szakágak is képviseltették magukat. Az említett motokrossz- és MotoGP-versenyzők mellett az MXGP élmenője, Tim Gajser és a triálos Gabriel Marcelli is tiszteletét tette.

Az esemény legfontosabb vendége – Márquez mellett – Max Verstappen, a Forma—1 címvédője volt. A két világbajnok gyorsan egymásra talált, hosszasan elbeszélgettek járműveik aerodinamikájáról, Verstappen pedig azt is megmutatta, hogyan kell kezelni a kuplungot az autójában. A 26 éves pilóta megjegyezte, hogy kötéssel a kezén a hatszoros MotoGP-bajnok teljesen úgy fest, mint egy „harcos”.

Márquez és Verstappen egy közös beszélgetésen is részt vett a pálya közvetítőállásában, ahol úgy mutatták be őket, mint „két domináló motorsport sztárt”. Erre az 59 MotoGP-futamgyőzelmet szerző pilóta – aki utolsó bajnoki címét 2019-ben szerezte – azt mondta, hogy „Max dominánsabb, mint én, különösen mostanában”. A holland versenyző erre a legnagyobb tisztelet hangján csak annyit válaszolt, hogy „te több ideig voltál [a legjobb]”.

Az eseményre számtalan fanatikus japán szurkoló is kilátogatott. Volt, aki a kutyájának ruháját íratta alá a cerverai pilótával, volt, aki pedig csak annyit tudott reagálni, amikor meglátta idolját, hogy „Márquez, Márquez, szeretlek!”. Viszont ezt az üvöltést a maga valójában semmilyen leírt szöveg sem tudja visszaadni, így azt ajánljuk olvasóinknak, hogy a videón keresztül éljék át a Honda hazájában élők Márquez-imádatát, illetve azt a pillanatot, amikor a nyolcszoros világbajnok még utoljára megtáncoltatta az RC213V-t.