back to top
2024. május 01. 19:26
KezdőlapMotoGPMegszólalt a homofóbiával vádolt Martín, aki leszögezte, senkit nem akart megsérteni

Megszólalt a homofóbiával vádolt Martín, aki leszögezte, senkit nem akart megsérteni

Jorge Martín reagált a körülötte kialakult botrányra, és leszögezte, szóhasználatának semmilyen bántó szándéka nem volt. A Pramac pilótája felidézte, hogy néhány éve Marc Márqueznek is volt egy hasonló megjegyzése, de honfitársa teljesen más elbírálásban részesült a közvélemény által.

Nem sokkal azután, hogy csak az utolsó futamon veszítette el a világbajnokságot Francesco Bagnaiával szemben, Jorge Martín egészen más miatt került a címlapokra. A 25 éves pilóta az ’El Hormiguero’ című spanyol televíziós műsor vendége volt, ahol egy olyan megjegyzés hagyta el a száját, melynek hatására többen homofóbiával vádolták.

Homofóbiával vádolják Martínt, miután sértő kifejezést használt egy műsorban

A Pramac motorosa a „marica” kifejezést mondta ki, amellyel a melegekre szoktak hivatkozni pejoratív módon. Mindezt akkor tette, amikor az Aleix Espargaróval való kapcsolatáról, illetve egészséges rivalizálásáról értekezett. Azonban azzal minden bizonnyal nem számolt, hogy ezzel többeknél is kiveri a biztosítékot.

A MotoGP közvéleménye alapvetően két táborra szakadt. Az egyiknek két újságíró, Simon Patterson és Mat Oxley voltak a „vezéralakjai”, ők azt az álláspontot képviselték, hogy Martín részéről elfogadhatatlan ez a szóhasználat egy nyilvános műsorban. A verseny utáni interjúkat készítő Simon Crafar ellenben óva intette az angol anyanyelvű médiamunkásokat, hogy tükörfordítással vegyenek át más nyelven elhangzott nyilatkozatokat, és Espargaró is kiállt honfitársa mellett. Nemrég pedig maga az érintett is megszólalt.

Aleix Espargaró megvédte a homofóbiával vádolt Martínt, egy szakíró még a kitiltást is bevállalná

Éppen a vakációmra készültem, amikor a csapat tájékoztatott a felbolydulásról – nyilatkozta az AS-nak adott interjújában. – Egy nappal el kellett halasztanom. El kell mondanom, hogy ez egyáltalán nem állt szándékomban. Nem olyan ember vagyok, aki így gondolkodik. Spontaneitásból, viccből használtam ezt a kifejezést.”

A világ változik, és ezt most Martín a saját bőrén tapasztalhatta meg. Az biztos, hogy tíz-húsz évvel ezelőtt messze nem lett volna ebből ekkora ügy, mint amekkora visszhangja most volt a sajtóban. Sőt, az ötszörös MotoGP-futamgyőztes felhívta a figyelmet, hogy néhány esztendővel ezelőtt Marc Márqueznek is volt egy hasonló kijelentése, ám őt teljesen másképpen bírálta el a közvélemény. Azt viszont hozzátette, hogy tényleg oda kell figyelni a szóhasználatra.

„Valóban ki kell irtani ezeket a régi kifejezéseket, hiszen az idők jobbra fordultak – utalt arra, hogy manapság a nyugati társadalmak sokkal nyitottabbak a szexuális kisebbségek irányába. – Azt hiszem, Marc pontosan ugyanezt mondta, de négy évvel ezelőtt semmi nem történt. Most pedig megváltoztatom a mondást arra, hogy »aki nem fut, az visszafordul«.”