back to top
2024. május 03. 10:18
KezdőlapMotoGP„Katasztrofálisan” teljesített, ez adta meg Bastianininek a végső lökést a kulcsfontosságú döntéshez

„Katasztrofálisan” teljesített, ez adta meg Bastianininek a végső lökést a kulcsfontosságú döntéshez

Enea Bastianini elárulta, mi az, ami a leginkább hátráltatta őt a Ducati idei motorján. Az olasz pilóta arról is beszélt, hogy minek a hatására hozta meg azt a döntést, melynek révén váratlanul megnyerte a Maláj Nagydíjat.

Enea Bastianini szezonja összességében csalódást keltően alakult. Az olasz versenyző az idény előtt nagy reményekkel igazolt át a gyári Ducatihoz, de végül csak a tizenötödik helyet szerezte meg 84 ponttal, és ő lett az utolsó a bolognai gyártó állandó pilótái közül. Mindez leginkább az év során elszenvedett két sérülésére vezethető vissza, de nem ez volt az egyetlen gondja.

Bastianini ugyanis sokszor akkor sem ment jól, amikor teljesen egészséges volt, és a fizikai állapota is többé-kevésbé rendbe jött. A 26. születésnapját jövő hét pénteken ünneplő motorosnak a versenygép specifikációját tekintve két évet kellett ugrania, hiszen tavaly még a 2021-es Desmosedicit vezette a Gresininél, idén viszont már a 2023-asat, és a kettő között bizonyos szempontból nagy volt a különbség.

„Tudom, hogy a tavalyi motor egyik legnagyobb erőssége [a kanyarbejárat] volt, és ezt nálam az idei évre elvesztettük – nyilatkozta. – Azonban ha megnézzük Jorge Martínt, láthatjuk, hogy ő a legerősebb. Ez a vezetési stílustól függ. Nekem és Pecco [Bagnaiának] más a stílusunk, de Jorgéhoz vagy egy másik versenyzőhöz képest közelebb vagyunk [egymáshoz]. Próbáltam néhány módosítást végrehajtani, de fontos, hogy alkalmazkodjunk a motorhoz. Ez a motor DNS-e, én pedig elfogadtam, hogy ehhez a motorhoz erre az évre meg [kell] változtatnom a vezetési stílusomat. A következőre valami mással kell visszatérnünk, hogy erősebbek legyünk.”

Bastianini arról is beszélt, hogy a motor melyik része okozta neki a legnagyobb nehézséget. „Számomra a motorfék alapozza meg az érzetet – fogalmazott. – [Azonban] sokszor módosítottunk a motorféken, és semmi sem változott. Az [idei] motorblokk nekem kicsit más. A motor többi része nagyon hasonlít a tavalyira. A mérnökök viszont azt mondták, hogy inkább ezt használjam.”

Egy korábbi segítséget is meghálált Bagnaiának a váratlanul feltámadó Bastianini

Bastianini egyetlen kiugró eredménye a Maláj Nagydíjon aratott győzelme volt, ami szinte mindenkit váratlanul ért, figyelembe véve, hogy addig a pontig a nyolcadik hely volt a legjobb eredménye főfutamon. Az olasz versenyző már az időmérőn megszerzett harmadik pozíciója után elmondta, hogy azon a hétvégén hüvelykujjal használta a hátsó féket, ami sokat segített.

„Thaiföld után, amikor megláttam az adatokat, különösen Jorge adatait, aki nagyon sok hátsó féket [használt], és rendkívül kiegyensúlyozott volt, azt gondoltam, hogy »rendben, próbáljuk meg« – utalt arra a mozzanatra, amely megadta neki a végső lökést. – A fékezésem ugyanis idén katasztrofális [volt], mindig nehéz volt megállítanom a motort. Nagyon ideges voltam, és minden körben más íven mentem, Malajziától kezdve pedig nem. Ez egy nagy változás. Az alkalmazkodás nem egyszerű. Teljesen más, mint ha az ember a lábát használná, de körről körre javultam. Ezzel a motorral általában nehéz volt stabilan fékezni és minden körben ugyanúgy bevenni a kanyart. Néha szélesre mentem, néha szűken, ezzel a hátsó fékkel pedig sokkal könnyebb volt. Jobban lehet módosítani [az ívet]. Lábbal az ember nem igazán precíz. Malajziától kezdve pedig tettünk egy lépést.”

Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy Bastianini miért nem hozta meg korábban ezt a döntést, hiszen az egész idényben küszködött ezzel, már amikor tudott versenyezni. Ugyanakkor egy ilyen horderejű döntést nyilvánvalóan nehéz meghozni, és fejben nagyon ott kell lenni, amikor az ember megteszi az első köröket az új beállítással.

„Az embernek fel kell készülnie mentálisan, mert ez egy nagy változás – fogalmazott az ötszörös MotoGP-futamgyőztes. – A versenymérnököm pedig kijelentette, hogy »rendben, ha használod, az jobb, ha nem, akkor ne aggódj!«. [Malajziára] viszont csak az járt a fejemben, hogy »nem, használnom kell. Láttam a különbséget az adatok között, és ebben az irányban akarok javulni.« És ez volt a helyes döntés.”