back to top
2024. május 03. 17:25
KezdőlapMotoGPPedrosa havas körülmények között is megmutatta a KTM tudását (videó)

Pedrosa havas körülmények között is megmutatta a KTM tudását (videó)

Havas körülmények között járatta meg a KTM MotoGP-gépét Dani Pedrosa. A spanyol pilóta nem mindennapi kalandjáról a Red Bull tett közzé egy felvételt.

„Hogyan érezzük jól magunkat a MotoGP-szezonon kívül is? – tette fel a kérdést a Red Bull France a videó eredeti feltöltésekor, akik aztán megválaszolták saját fejtörőjüket. – Egyszerűen: lapos kerekekkel!” Ennek megfelelően nem fújták fel túlságosan annak a KTM RC16-nak a gumijait, amelyet Dani Pedrosa járatott meg valahol a havas Alpokban.

A 38 éves pilóta láthatóan örömmel hajtotta végre ezt a nem teljesen veszélytelen feladatot. Pedrosának ráadásul mostanában más oka is van arra, hogy jókedvű legyen, hiszen a közeljövőben több mint hárommillió eurót kaphat majd a spanyol adóhivataltól.

Közel a győzelem, Pedrosa eurómilliókat szerezhet vissza hazája adóhatóságától

Felmerülhet az emberben, hogy KTM tesztpilótája nem is az osztrákok MotoGP-gépét, az RC16-ot, hanem a külsőleg hasonló jegyeket viselő, de „bárki” által megvásárolható RC 8C-t próbálta ki a nem mindennapi pályán. A Paddock GP szerint azonban a motor hangját meghallgatva nem maradhat kérdés az emberben azzal kapcsolatban, hogy a királykategóriában látható konstrukcióval mutatta be a látványos ugratásokat a spanyol pilóta. Azt persze így is csak találgatni lehet, hogy feltették-e a Valenciában tesztelt új aerocsomagot.

A sabadelli pilóta idén már éles körülmények között is felülhetett a KTM-re, hiszen két MotoGP-futamon is rajthoz állt szabadkártyás versenyzőként. Pedrosa mindkét beugrása során kiemelkedő teljesítményt nyújtott, Jerezben vasárnap a hetedik, a sprinten a hatodik, Misanóban pedig mindkét viadalon a negyedik helyet tudta megszerezni.

Pedrosától korábban sem volt idegen a téli időjárási körülmények között történő motorozás: még a Honda versenyzőjeként a japánok krosszmotorjával gurult ki a lakhelyéül szolgáló svájci város jeges utcáira. Erről ő maga osztott meg a közösségi médiában egy videót, amelyhez annyit fűzött hozzá, hogy „vidám pillanatok a hóban”.

A Pedrosa mutatványán hüledező kommentek között találkozhatunk Dominique Aegerter nevével. A svájci versenyző, aki jövőre az idei szezonhoz hasonlóan a GYTR GRT Yamaha csapatát fogja képviselni a Superbike-világbajnokságon, egyszerű módon, egy emodzsival fejezte ki elismerését.

Nem meglepő, hogy a Red Bull osztrák vállalatként közel érzi magát a havas terepekhez, ráadásul ebből a szempontból a KTM-ben partnerre találhattak, hiszen a motorgyártó székhelye is nyugati szomszédunkban található. Jó példa a bikások hóhoz való vonzódására, hogy a Forma—1-es csapatuk járműveit is rendszeresen megjáratják ilyen körülmények között, néha maga a regnáló világbajnok ül egy-egy ilyen alkalom esetén az autóba.

Egy másik, Red Bull által támogatott világbajnok is meglátogatta már a havas osztrák hegyeket. Marc Márquezről van szó, aki többek között 2019-ben és 2021-ben is kigurult a Kitzbühel melletti sípályára a Honda szöges abronccsal felszerelt MotoGP-gépével.