2024. április 28. 03:37
KezdőlapMotoGPDovizioso: Nincs olyan pilóta, aki segíteni tudna a Honda jelenlegi helyzetén

Dovizioso: Nincs olyan pilóta, aki segíteni tudna a Honda jelenlegi helyzetén

A mostanában motokrosszal foglalkozó Andrea Doviziosónak az a véleménye, hogy jelenleg nincs olyan versenyző a MotoGP-ben, aki segíteni tudna a Hondának vagy a Yamahának. Az olasz motoros szerint a japán gyártóknak teljes szervezeti átalakításra van szükségük ahhoz, hogy visszatérjenek az élmezőnybe.

Egy új területen próbálja ki magát Andrea Dovizioso, hiszen nemrég a szülővárosa, Forli mellett található 04 Park – Monte Coralli motokrossz-létesítmény tulajdonosa lett. A pályán 2020-ban volt utoljára világbajnoki futam, azóta pedig folyamatosan romlott az állapota. Dovizioso az idei év elején vette át az üzemeltetését, célja pedig, hogy a park újra régi fényében ragyogjon.

Ráadásul Dovizioso a pálya működtetése mellett folyamatosan járja Olaszországot, és motokrosszversenyeken vesz részt. A tavalyi év végén írt alá a Yamahához, így most újra a hangvillások motorjával hajtja az eredményeket.

„A motokrossz sok időmet emészti fel, ott vannak a hétvégék, amikor a versenyeim vannak, hét közben pedig sokat edzem, szóval kevés időm marad másra. Mindenre ránézek, aztán azokkal a dolgokkal foglalkozom közelebbről, amelyek igazán érdekelnek, mivel még mindig az foglalkoztat, hogy mennek ott [a MotoGP-ben] a dolgok, nem a konkrét eredmények” – mondta Dovizioso a Moto.it-nek.

Az olasz versenyzőnek tehát bokros teendői mellett is marad ideje arra, hogy figyelemmel kövesse a királykategória történéseit. Dovizioso legjobb éveit a MotoGP-ben a Ducatinál töltötte – a bolognaiakkal 2017 és 2019 között háromszor lett második Marc Márquez mögött –, de a Honda és a Yamaha színeit is képviselte, sőt előbbi márka motorjával szerezte meg bajnoki címét a 125 köbcentis kategóriában.

Paolo Ciabatti elmesélte, hogyan került vissza a Ducati a MotoGP élvonalába

Ezek után nem meglepő, hogy Dovizioso nyomon követi, mi történik ezen két gyártó háza táján, amelyek az elmúlt években eléggé lemaradtak az élmezőnytől. A Honda számára külön csapást jelent, hogy Márquez személyében elvesztették legeredményesebb versenyzőjüket, mivel a spanyol pilóta átigazolt a Ducatit használó Gresinihez. A Professzor szerint azonban ennek nincs akkora jelentősége, mint ahogy sokan gondolnák, máshol kell keresni a probléma forrását.

„Nincs olyan pilóta jelenleg, aki ki tudná segíteni a Hondát a mostani helyzetéből. Úgy látom, hogy a Honda és a Yamaha nagyon lemaradtak a fejlődésben az európai gyártókhoz képest. Minden területen teljesen meg kell újulniuk. Nemcsak egy sima változtatást értek ez alatt, hanem egy teljes szervezeti átalakítást. Fel kellene venniük új szakembereket, és át kellene alakítaniuk a szervezeteiken belül meglévő kapcsolatokat és hierarchiát. El kell dönteniük, kit akarnak megtartani, és kinek kell mennie. Ehhez pedig évekre van szükség ezen a szinten.”

„Látható, hogy a legerősebb pilóták már nem akarnak ott versenyezni, ez pedig kettős hátrányt okoz nekik.” A „kettős hátrány” ebben az esetben azt jelenti, hogy mivel nem elég versenyképesek ezek a csapatok, ezért a legjobb pilóták nem akarnak hozzájuk csatlakozni. Azonban hosszú távon a jó teljesítményhez elengedhetetlen lenne pár erős versenyző.

Marc Márquez üzenete a Hondának: Jó végsebesség nélkül nem lehet a bajnoki címért harcolni

„Ez a két gyártó egyelőre még nem strukturálta át magát a mostani helyzetnek megfelelően, és nincsenek meg a pilótáik sem, akik segíthetnének a karizmájuk fejlesztésében, vagy legalább a fenntartásában. Pedig szükségük lenne egy ilyen lökésre, amely elkezdi előrefelé mozgatni a dolgokat. Azt hiszem, hogy egy nagyon összetett helyzetben vannak jelenleg” – tette hozzá a 37 éves motoros.