2024. április 27. 15:52
KezdőlapSuperbikeRea nem álmodik Rossiéhoz hasonló kezdésről a Yamahánál, pedig hozzáállása olyan, mint...

Rea nem álmodik Rossiéhoz hasonló kezdésről a Yamahánál, pedig hozzáállása olyan, mint Messié

Jövőre már a Yamahát fogja erősíteni a Superbike-világbajnokságon Jonathan Rea, aki nagyon érdekes kérdéseket boncolgatott egy interjúban. Az északír pilóta elmondta, milyen tulajdonságokat csenne el Toprak Razgatlıoğlutól és nagy kedvencétől, Lionel Messitől. Azt is megtudhattuk, reménykedik-e Valentino Rossiéhoz hasonló bemutatkozásban a japánok motorjával.

Jonathan Rea kilenc sikeres év után elhagyja a Kawasakit, jövőre pedig már a Yamaha csapatát fogja erősíteni a Superbike-világbajnokságon. Ennek apropóján a La Gazetta dello Sport készített vele egy interjút, amelyben számos érdekes témáról szó esett, ezek közül hoztunk el most párat olvasóinknak.

Az északír pilóta a BMW-hez igazoló Toprak Razgatlıoğlu helyét veszi át. A török motoros vezetési stílusa nagyon jól illeszkedett a Yamahához, nem véletlen, hogy Ben Spies után ő lett a márka második Superbike-bajnoka. Rea számára tehát fontos lehet, hogy bizonyos dolgokat ellessen az alanyai versenyzőtől. Szerencsére elárulta, hogy mit venne át, azt azonban nem gondolja, hogy ne tudna enélkül is jól teljesíteni az R1-gyel.

Rea eséssel kezdte pályafutását a Yamahánál, de pozitívan értékelte az első tesztnapját

„Azt [venném át], ahogyan a kanyarbejárat utolsó részét megoldja. Toprak nagyon erős, úgy megy be a kanyarokba, hogy teljesen »lefekszik« a motorral, majd így is meg tudja állítani, és befordítani a gépet. Az »oldalra lefekvés« miatt tudott annyi előzést végrehajtani az évek során, még [Álvaro] Bautistával szemben is. Már értem az okát: a Yamaha egy nagyon egyszerű motornak tűnik az elektronika kezelése és a beállítások szempontjából, de egy nagyon »mozgékony« vázzal rendelkezik” – mondta a 119 Superbike-futamot megnyerő pilóta.

„Őszintén szólva a Yamaha egy nagyon széles tartományban dolgozik. Láthattuk, hogy a motorjukkal [Andrea] Locatelli, [Remy] Gardner, [Dominique] Aegerter és különösen Toprak is gyors tudott lenni. Ezeknek a srácoknak mind különböző stílusuk van. Nekem csak alkalmazkodnom kell a motorhoz.”

Rea-ről közismert, hogy több kedvenc sportolója is van. Az egyik közülük nem más, mint Valentino Rossi, aki 2004-ben mutatkozott be a Yamaha nyergében, és az első versenyét rögtön meg tudta nyerni. Felmerül a kérdés, hogy a hatszoros Superbike-bajnok álmodik-e hasonló debütálásról.

„Azt mondanám, hogy ez messze túlmenne a legmerészebb várakozásaimon. Természetesen versenyképesnek kell majd lennünk, és a célunk a bajnoki cím megszerzése, azonban az csak egy álom, hogy [ennyire] erősek leszünk az első futamon. Amúgy nagyon szeretem Phillip Islandet, és az R1 általában elég erős azon a pályán, szép történet lenne…”

A Yamaha volt a leggyorsabb a teszten, végleg elbúcsúzott a Superbike-vb az idei évre

Rossi pár évvel ezelőtt járművet cserélt Lewis Hamiltonnal, Rea azonban nem egy Forma–1-es autóra váltaná le legszívesebben jelenlegi motorját. „Az R1-et kizárólag egy 250 köbcentis krosszmotorra cserélném el. Tetszik a Forma–1, jó nézni, de a motokrosszt jobban kedvelem. Szóval, ha váltanom kéne, akkor motokrosszban lennék a Yamaha gyári versenyzője.”

A 36 éves pilótát megkérdezték, hogy másik nagy kedvence, Lionel Messi melyik tulajdonságát tudná szívesen a magáénak. „Leo egy perfekcionista, ő sohasem áll le a munkával, ha önmagáról vagy a csapatáról van szó. Semmivel sem törődik annyira, mint a labdarúgással. Mindig nyerni akar, és ebben hasonlít rám, én is hasonló dolgokat akarok, és a folyamatos fejlődésre törekszem. Véleményem szerint Messi a valaha volt legjobb focista, és ráadásul egy nagyon okos fickó.”

A beszélgetésből ezeken kívül kiderül, hogy Rea nagyon örült a Yamaha által felkínált lehetőségnek, és szerencsére nagyon jól sikerült a beilleszkedése a csapatba, illetve a motor is tetszik neki. Ballymena szülötte továbbá azt is elmondta, hogy a csehországi forduló során határozta el, hogy mindenképpen istállót vált, de azt már nem tudta felidézni, mikor kezdett el új csapata képviselőivel beszélgetni erről. A következő szezonra, amelyben szerinte Razgatlıoğlu, Bautista és Locatelli is nagy kihívás elé fogja állítani, súlycsökkentéssel és mentális tréninggel készül.

Rea elárulta, mit mondana tizenéves önmagának