back to top
2024. május 17. 12:38
KezdőlapMotoGPStoner elmondta, szerinte Marc Márquez miért döntött másképp, mint anno ő

Stoner elmondta, szerinte Marc Márquez miért döntött másképp, mint anno ő

Casey Stoner úgy véli, Marc Márquez szeretné ismét élvezni a versenyzést, ezért igazolt a Ducatihoz. Az ausztrál expilóta hozzátette, ő elsősorban motorozni szeretett, de egy ponton már nem tudta élvezni, ezért vonult vissza.

Rendkívül hosszú, 11 éves fejezet zárult le Marc Márquez pályafutásában. A nyolcszoros világbajnok ugyanis ennyi idő után távozik a Hondától, hogy a Gresini színeiben jövőre a Ducatira üljön fel, és megpróbáljon visszatérni a győzelem útjára. A spanyol versenyző tehát a visszavonulás helyett adott még egy esélyt magának.

Ellentétben Casey Stonerrel, aki 2012-ben mindössze 27 évesen elhagyta a MotoGP-t. A Honda és a Ducati egykori pilótája most igyekezett kifejteni, hogy mi a különbség kettőjük döntésének háttere között. Márquez számtalanszor hangsúlyozta, hogy ismét élvezni akarja a versenyzést, és ez az átigazolás elsődleges célja. Elődje szintén így gondolja.

„Ha az ember nem élvezi, miért kockáztatja ezt az egészet? – tette fel a költői kérdést a TNT Sportsnak adott nyilatkozatában. – Ha Marc élvezi a versenyzést, akkor nem a semmiért fog mindent kockára tenni. Fontos számára, hogy visszaszerezze ezt az élvezetet. Találjon okot arra, hogy reggel felkeljen, keményen eddzen, kitegye magát ezeknek a sérüléseknek, hogy visszarángassa magát. Az emberek ezt kívülről látják. Azonban nagyon nehéz, amikor minden az ember ellen van, a teste nem akar csinálni dolgokat, de ő erőlteti. Ez megviseli az embert.”

Marc Márquez szerint nemcsak ő, hanem a Honda is jól jár a távozásával

Márquez pályafutása 2020-ban vett 180 fokos fordulatot. A gyári Honda motorosa addig a csúcson volt, de az az évi szezonnyitón súlyos balesetet szenvedett. Egészen tavalyig valamilyen módon viselte ennek a következményeit, és akkor az is felmerült, hogy visszavonul. Idén viszont már kizárólag a motor korlátozta őt a jó eredmények elérésében. Végül hosszas huzavona után úgy döntött, hogy átigazol.

Ami Stonert illeti, aki pont Márqueznek „adta át” a helyét, az ő visszavonulásának több oka is volt. Elsősorban egészségügyileg nem volt rendben, hiszen ekkor már rendszeresen voltak pánikrohamai, de emellett a motorozást sem élvezte. A kétszeres világbajnok ezzel kapcsolatban rámutatott egy fontos különbségre Márquez és közte.

„Ha az ember mindent kockára tesz, akkor azt okkal kell tennie – szögezte le. – Néhányan úgy vélik, hogy ez a pénzről szól. Vagy bármilyen okból is teszik, az az eredmény érdekében történik. Ami engem illet, én motorozni szerettem. Ennek része volt a versenyzés. Fantasztikus volt. A motorozást szerettem a legjobban, szerettem mindent kihozni a motorból, amit csak lehetett. Nagyon önkritikus voltam. Amikor ezekben a motorokban túl sok lett az elektronika, és túlságosan sok volt a kipörgésgátló, az élvezet elveszett. Túlságosan sok lett a politika a sorozatban:”