2024. április 28. 09:38
KezdőlapMotoGPHivatalosan is a Ducati versenyzője, de lehet, hogy az egyik Hondáját megtarthatja...

Hivatalosan is a Ducati versenyzője, de lehet, hogy az egyik Hondáját megtarthatja Marc Márquez

Marc Márquez közzétett egy videót a motokrosszedzéséről, amelyet egy Hondán teljesített. Bár a spanyol pilóta most már hivatalosan is a Ducati tagja, de egy ideig alighanem továbbra is a Hondán fog edzeni, hiszen az olasz gyártó csak most indítja útjára az offroadprojektjét.

Újév napja van, ami többek között azt is jelenti, hogy Marc Márquez most már hivatalosan sem a Honda versenyzője. A spanyol pilóta ősszel úgy döntött, hogy felbontja az idei év végéig szóló szerződését a japánokkal, és a Gresinihez igazol. Utóbbinál a mezőny legerősebb motorját, a Ducatit fogja vezetni, igaz, a tavalyi változatot.

Bár a Honda Valentino Rossi húsz évvel ezelőtti távozásával ellentétben a nyolcszoros világbajnoknak lehetővé tette, hogy leendő istállójával részt vegyen a valenciai teszten. Ugyanakkor hivatalosan csak december 31-én járt le a szerződése, éppen ezért addig nem is nyilatkozhatott a Desmosediciről, illetve nem mondhatta el véleményét új munkaeszközéről.

Mostanra tehát már hivatalosan is a Ducati pilótája, mindez azonban aligha jelenti azt, hogy mostantól kezdve nem vezethet Hondát. Márquez nemrég közzétett egy videót a motokrosszedzéséről, amelyet egy Hondával teljesített. Bár ez még 2023-ban történt, valószínűleg egy ideig még a japánok motorjával fog edzeni, legfeljebb nem hozza nyilvánosságra a videót.

Távozik a MotoGP-ből a Ducati sportigazgatója

Ennek oka, hogy a Ducatinak jelenleg nincs krosszmotorja, de hamarosan lesz, hiszen a bolognai gyártó nemrég jelentette be, hogy elindítja az offroadprojektjét, amelynek az eddigi sportigazgató, Paolo Ciabatti lesz az első embere. Ennek a bemutatója azon az eseményen lesz, amelyen a gyári Ducati idei MotoGP-motorját is leleplezik.

Persze ez még csak versenymotor lesz, vagyis az átlagemberek számára nem lesz elérhető. Ez majd csak 2026-ban fog megtörténni, amikor a Ducati piacra dobja a 450 köbcentis MX-modelljét, majd egy évvel később a 250-es gépet is elkezdik sorozatgyártani. Kérdés, hogy Márqueznek biztosítanak-e majd olyan motort, amellyel edzés keretében tud motokrosszozni.

A 30 éves motoros szülővárosának, Cerverának a közelében edzett öccsével, Álex Márquezzel és néhány más spanyol motorossal együtt. A tréningen ott volt a hatszoros MotoGP-világbajnok barátnője, Gemma Pinto és édesapja, Julià Márquez is ott volt. Előbbi amolyan ellenőri szerepet is magára vállalt, amikor a távolságokat kellett meghatározni, míg utóbbi a motor beállításaiban segédkezett.