back to top
2024. május 02. 05:19
KezdőlapMotoGPIsmét számos MotoGP-pilóta indul Rossi háziversenyén

Ismét számos MotoGP-pilóta indul Rossi háziversenyén

A VR46 akadémistái mellett több más, ebben a szezonban a MotoGP-ben versenyző pilóta isw részt vesz a Valentino Rossi pályáján rendezett versenyen. Az eseményt jövő héten rendezik, és szokás szerint két napig fog tartani.

Immáron hosszú évek óta megrendezik a 100 km dei Campioni, azaz a „Bajnokok 100 km-e” elnevezésű versenyt. Az eseménynek Valentino Rossi saját pályája, a tavulliai Ranch ad otthont, így a résztvevők dirt tracken mérik össze tudásukat. Az előző kiírást még 2022 végén tartották, a mostani viszont átcsúszik a 2024-es év elejére.

Egészen pontosan január 12-én és 13-án, azaz jövő hét pénteken és szombaton csapnak össze a felek, de már szerdán megérkeznek a helyszínre. Bár a tavalyelőtti kiíráson szereplők közül jó néhányan akadnak, akik ezúttal nincsenek ott a rajtlistán, de a felhozatalra így sem lehet panasz, hiszen számos, a MotoGP-ben vagy más világbajnoki sorozatban szereplő pilóta áll rajthoz.

Természetesen Rossi is ott lesz, ahogyan az általa alapított VR46 Akadémia növendékei is. Így tehát az immáron kétszeres királykategóriás világbajnok Francesco Bagnaia, a tavalyi tabellán a harmadik helyen végző Marco Bezzecchi, valamint a holtszezonban gyártót váltó Luca Marini és Franco Morbidelli is rajthoz áll. Rajtuk kívül nem feledkezhetünk meg a Moto2-es Celestino Viettiről, valamint a profi versenyzést abbahagyó, a VR46-hoz segédedzőként és videóelemzőként csatlakozó Andrea Mignóról sem.

Két győzelem után Rossiék ezúttal kikaptak a bajnokok versenyén

Persze nem csupán az akadémiához köthető versenyzők lesznek a mezőnyben, hiszen az előző kiíráshoz hasonlóan Fabio Di Giannantonio, Augusto Fernández, valamint a MotoGP-ben idén bemutatkozó Pedro Acosta is elfogadta a meghívást. Mellettük ott lesz a Moto2-es Diogo Moreira és Xavier Artigas, a Moto3-as Iván Ortolá, a Superbike-világbajnokság mezőnyét képviselő Danilo Petrucci és Tito Rabat, valamint a tavaly a JuniorGP-ben induló Alberto Surra is.

Hozzá kell tenni, hogy tavaly a már visszavonult versenyzők közül olyan nevek jelentek meg, mint Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso. Ami pedig az aktív pilótákat illeti, a MotoGP mezőnyéből Jorge Martín és Álex Rins is elindult. Közülük most senki nem lesz ott, tehát a nevekre talán valamelyest gyengült a felhozatal, de azért így sem lehet panaszkodni.

A 2022 novemberében megrendezett versenyen egyébként megverték az első nap után még élen álló Rossi-Marini párost. A nyertes végül Elia Bartolini és a szintén a Superbike-vb-n szereplő Lorenzo Baldassarri lett. A két féltestvért tehát alighanem fűti a visszavágás vágya, miután az előző években aratott győzelmek után letaszították őket a trónról.