2024. április 27. 11:26
KezdőlapMotoGPEltörte a kezét, de tíz perc múlva már újra motoron ült Miller

Eltörte a kezét, de tíz perc múlva már újra motoron ült Miller

Jack Miller elárulta, még a tavalyi év végén eltörte az egyik csontját a kezében, de úgy véli, ennek nem lesz hatása az új szezonra. A gyári KTM versenyzője Pedro Acostát és a márka tesztpilótáit is méltatta.

Ahogyan a MotoGP idei mezőnyének nagy részéről elmondható, Jack Miller szerződése is lejár az év végén. Az ausztrál pilóta teljesítményének egyértelműen javulnia kell ahhoz, hogy megtarthassa ülését, hiszen tavaly egy-két kilengést leszámítva gyenge produkciót nyújtott. Ennek érdekében rengeteget edzett a tél folyamán, igaz, nem minden alakult ideálisan.

Már nagyon korán megpecsételődhet Miller sorsa a KTM-nél, ha nem javul a teljesítménye?

A pilóták ilyenkor általában sokat motokrosszoznak, ám Miller esetében más volt a helyzet. Korábban nem beszélt erről, de most bevallotta, hogy még karácsony előtt eltört a kezében egy csont, így nem ülhetett motorra. Persze a két keréken történő edzésről így sem mondott le, csak éppen a motort felváltotta a bicikli.

„Kerékpároztam – válaszolta egy sajtóbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy hogyan telt a holtszezon a számára. – Bárcsak azt mondhatnám, hogy motokrosszoztam, de karácsony előtt eltört a sajkacsontom, szóval nem sokat motokrosszoztam. Elég időm volt, hogy hagyjam helyrejönni, Elég jól érzem, nem kéne hogy hatással legyen [a szezonra]. Minden rendben volt. Otthon esett az eső, ezért úgy döntöttem, hogy a biciklizés helyett inkább motorozni megyek, de elvesztettem [a motort]. Felvettem, vártam tíz percet, aztán újra motoroztam. Hazamentem, lemostam a motort, vigyáztam Pipre [a tavaly született lánya – a szerk.] és az unokaöcsémre, amikor elkezdett feldagadni. Úgy voltam vele, hogy jobb, ha megvizsgáltatom. Azonban úgy tűink, hogy [most] rendben van. Rengeteg időm volt.”

Miller szavai alapján tehát nem kell aggódnia abból a szempontból, hogy a sérülése negatívan fogja befolyásolni a teljesítményét. A 29 éves motoros azt is elmondta, hogy a kerékpározás mellett az edzőtermet is sűrűn látogatta, és új módszerrel igyekezett fitten tartani magát. Emellett persze arra is jutott ideje, hogy ellátogasson a KTM gyárába.

„Rengeteg fizikai edzést [végeztem] – árulta el. – Elkezdtem egy új programot, egy fizikai edzésről szóló programot, és egy ausztrál edzővel dolgozom. Ezzel voltam elfoglalva, Valencia óta teljesen le vagyok terhelve. Januárban voltam egy kis időt a szélcsatornában, de a az idő nagy részét Ausztráliában töltöttem. A harmincnyolc fokos hőségben is keményen dolgoztam.”

Tekintve, hogy Miller egy nem újonc állandó pilóta, és a KTM nem a D kategóriába került a koncessziós jogok szempontjából, a shakedownon még nem vehetett részt. Azt viszont bizonyára örömmel látta, hogy mindhárom napon a KTM volt a leggyorsabb, a legjobb időt pedig az elsőéves Pedro Acosta futotta. „Elképesztő volt, amit Pedro Acosta művelt, különösen újoncként – méltatta márkatársát a négyszeres MotoGP-futamgyőztes. – Egyértelmű, hogy jól működik a motor.”

Acosta bukott, de előtte megfutotta a shakedown legjobb idejét Sepangban

Millert arról is beszélt, hogy idén jobb idők születtek, mint a tavalyi idény hasonló szakaszában. „A motorok egyre gyorsabbak – magyarázta. – A tavalyi teszt után mindannyian panaszkodtunk a hetes, illetve nyolcas kanyar közötti bukkanókra. Hatalmas előrelépés volt, hogy ezt újraaszfaltozták. Friss volt, és az aszfaltnak volt ideje megülni.”

A KTM abból a szempontból is előnyben volt a Ducatihoz és az Apriliához képest, hogy Acosta mellett nem egy, hanem két tesztpilótát vetett be. Dani Pedrosa mellett ugyanis a tavaly még állandó jelleggel versenyző Pol Espargaró is ott volt a pályán, aminek köszönhetően nyilvánvalóan több hasznos adatot tudtak gyűjteni.

„Két nagyon jó tesztpilótánk van – méltatta őket Miller. – A versenyzői tapasztalat megvan, és ez friss versenyzői tapasztalat. Minél nagyobb, annál jobb. Jó helyzetben vagyunk most Jonas [Folgerrel], Danival és Pollal. Ez azt jelenti, hogy a motor máris jó irányba halad. Tavaly is ilyennek tűnt [a szituáció]. Most Pol is itt volt a shakedownon, hogy dolgozzon a hibákon, így mi fel tudunk ülni a motorra, és végezni tudjuk a munkánkat, ez pedig remek.”

Persze a köridőkből egyelőre nem érdemes kiindulni, és hiába a KTM elsősége, Miller is óvatosságra int a szezonra vonatkozó várakozásokat illetően. „Ez még mindig motorversenyzés, továbbra is sok a tényező – hangsúlyozta. – Tavaly versenyképes motorunk volt, és mindent megtesznek azért, hogy mindent megadjanak nekünk, amit csak szeretnénk. Szerintem jó úton haladunk, nem adják fel.”

Acosta próbálta követni Pedrosát, elárulta, mennyire volt könnyű