back to top
2024. május 02. 18:36
KezdőlapMotoGPMárquezék „hosszú két percet” éltek át, amíg a mentő megérkezett Morbidellihez

Márquezék „hosszú két percet” éltek át, amíg a mentő megérkezett Morbidellihez

Álex Márquez szerint hasonló helyzetben mindenki úgy reagálna, ahogyan ő és testvére, Marc tették Franco Morbidelli múlt heti balesete után. A 27 éves versenyző azt is elmondta, hogy a malajziai teszten mire akar összpontosítani.

Bár a MotoGP első idei kollektív tesztjét csak ezen a héten rendezik, a Ducati versenyzői már múlt héten kigurulhattak egy épített versenypályára. Igaz, nem azokon a motorokon, amelyeken majd megküzdenek egymással és a többi ellenféllel, hiszen Portimãóban a Superbike-világbajnokság tesztjén vettek részt, és ők is szériamotorokon ültek.

A második napon azonban Franco Morbidelli ijesztő balesetet szenvedett, és bukása után eszméletlenül terült el a földön. A szakképzett mentőcsapat megérkezése előtt Marc és Álex Márquez sietett a segítségére. Előbbi gondolatai egy korábbi cikkünkben olvashatóak, de öccse is megosztotta, hogy hogyan látta belülről az eseményeket.

„Láttuk, hogy ájultan fekszik” – ijesztő részleteket árult el Marc Márquez Morbidelli bukásáról

„Az ötös kanyarban voltunk, és láttuk a piros zászlót a paneleken – nyilatkozta. – Aztán megérkeztünk a hetes, illetve a nyolcas kanyarba, az irányváltáshoz, ahol balesetet szenvedett. Az rendkívül veszélyes. Nagyon rossz testhelyzetben volt, eszméletlenül, ezért letettük a motort, és oldalfekvésbe helyeztük őt, csak hogy tudjon lélegezni. Elkezdett lélegezni, de körülbelül két percbe telt, mire a mentő megérkezett. Hosszú volt az a két perc, szóval ez csak egy emberi reakció volt. Mindenki így reagálna.”

Bár a kezdeti ijedtség után úgy tűnt, hogy Morbidellinek nincs komoly baja, a legfrissebb megerősített hírek szerint kérdéses, hogy részt vehet-e a teszten. Bár sajtóértesülések szerint elutazott Sepangba, a hétfői vizsgálat után az orvosok állítólag azt javasolták neki, hogy az első két napot mindenképpen hagyja ki, aztán egy újabb, szerdán elvégzendő vizsgálat után eldől, hogy legalább csütörtökön motorra ülhet-e.

Folytatódik Morbidelli drámája: a portimãói bukása miatt lemaradhat a sepangi tesztről

Álex Márquez viszont mindenképpen ott lesz a magyar idő szerint kedden hajnali 3 órakor kezdődő teszten. Csapata, a Gresini a tavalyi évhez hasonlóan idén is az előző évi Ducatit, vagyis jelen esetben a Desmosedici GP23-ast fogja használni. A 27 éves motoros Valenciában már kipróbálhatta a gépet, így tudja, hogy Sepangban mire lesz érdemes figyelnie.

„Szeretném egy kicsit jobban megérteni a motorblokk karakterét, és azt, hogy miben különbözik a ’22-esétől – fogalmazott. – Meg kell értenünk, hogy mivel kell próbálkoznunk, és dolgoznunk kell az elektronikán. A többi eléggé hasonló, de a motorblokk karaktere a legfontosabb, amin dolgozni akarok. A motorfék kicsit jobbnak tűnik, de a kigyorsításnál más, amikor az erő megérkezik. Igaz, a valenciai egy nagyon különleges pálya, és a körülmények is kicsit eltérőek voltak.”