2024. április 27. 10:57
KezdőlapOffroadA sérülten versenyző Szőke elárulta, melyik akadály volt a „mumusa” a ...

A sérülten versenyző Szőke elárulta, melyik akadály volt a „mumusa” a budapesti pályán

Szőke Márk a Superenduro GP of Hungary után lapunknak elárulta, sérülten állt rajthoz a budapesti fordulóban, és emellett azt is elmondta, hogy melyik akadály jelentette neki a legnagyobb nehézséget.

Szombaton került sor a Superenduro-világbajnokság budapesti fordulójára, a Superenduro GP of Hungaryre. Az elitnek számító Prestige-kategória futamain ezúttal csak egy magyar pilóta, Szőke Márk indult, mivel Zsigovits Norbert korábban egy szerencsétlen balesetben eltörte az ujját, és a közönség legnagyobb bánatára nem tudott időben felépülni. Szőke végül egy tizedik és két tizenegyedik helyezéssel zárta az estét, amelynek végén a P1Race.hu-nak értékelt.

Liszka a hajrában bukta el az utolsó futam dobogóját, Bolt sérülten is letarolta a mezőnyt Budapesten

„Nagyon tetszett, hogy az időmérőkön és a szabadedzéseken elég jó köridőket mentem, közel tudtam kerülni az elejéhez. Kimondottan örültem annak, hogy az időmérőkön öt vagy hat másodperccel jobb időket tudtam motorozni annál, amilyeneket tavaly mentem, amikor felrobbantottam a Papp László Sportarénát – utalt az Európa-kupa-futamon elért győzelmére. – Ez tök jó, hiszen így láthatóvá vált, hogy milyen nagy fejlődésen mentem keresztül. Ráadásul a magyarországi lehetőségek, az itthoni körülmények mellett tudtam elérni ezeket az eredményeket. Emellett kiemelném, hogy motokrossz pilótaként tudtam így teljesíteni, hiszen alig három éve csinálom ezt a sportágat.”

„Nagyon kemény volt a verseny, nem olyan, mint az Európa-kupa, amelyben tavaly indultam. Ebben a kategóriában sosincs megakadás, mindig jön valaki melletted. A Prestige tényleg az elit, ha körülnézünk mindenhol világbajnokokat meg világbajnoki helyezetteket láthatunk. Mostanra közelebb tudtam kerülni hozzájuk, hiszen csak körülbelül hat és fél másodpercet kaptam a legjobbaktól, aminek kimondottan örülök. Viszont ettől függetlenül most is, ahogyan mindig, van még hová fejlődnöm.”

„Jól felépítettem, az elején többen is voltak mögöttem – válaszolta az utolsó futam történéseit firtató kérdésre. – Csak az volt a baj, hogy volt az a [sziklás] feljáró, amelyik egy hardendurós elem volt, nagy szerepe volt rajta a tapadásnak. Na ezen jó néhányszor szétégtem, és akkor el is fáradtam, sok energiám elment. Ezt a Liszka Rolandnál is lehetett látni, ő is többször itt veszített pozíciókat, ahogyan én is. Minden pályán van egy olyan elem, ami a mumus, nekem ezen ez volt az.”

Liszka Roland szerint nem ő hibázott a budapesti dobogójába kerülő drámai tumultus során

„A második versenyen is a feljárón buktam, többen megelőztek, és így estem vissza a nyolcadik helyről. Egy ilyen eséskor annyi energia megy el, hogy utána nehéz összeszedni magadat. A Billy [Bolt] átment ott harminc százalékos erőbedobással, én meg elmentem ott kilencven százalékon, és így nagyon gyorsan fogyott az energiám másokhoz képest. Annyi energiát vitt el, hogy egyszerűen elfáradtam.”

Szőke azt is elárulta, hogy jelenleg egy elég komoly sérülés hátráltatja a motorozásban. Ez pedig akár abban is megakadályozhatja, hogy rajthoz tudjon állni a szezonból még hátralévő két fordulóban, amelyekre február 24-én Szófiában és március 2-án Newcastle-ben fog sor kerülni.

„Szenvedek egy térdsérüléssel, a németországi fordulóban az egyik pilóta oldalról eltalálta a lábamat, emiatt kifordult a térdkalácsom, és levált két porc. Nem tudom, hogyan fogok így felkészülni a most következő bulgáriai és angliai versenyekre. Motivált vagyok, de csak jövőhéten kapom meg az eredményeket a térdemről. Így sajnos az is benne van, hogy kihagyom ezeket a fordulókat, de szeretném elkerülni. Viszont az a baj, hogy amikor elfáradsz, és még fáj is a térded, akkor nagyon nehéz jól teljesíteni.”

A versenyzők idén már nem a Papp László Sportarénában, hanem az MVM Dome-ban csaptak össze körülbelül 13 ezer néző előtt. A rekordméretű közöség nagyrésze a helyi pilótákat buzdította, ez pedig Szőke figyelmét sem kerülte el. „Nagyon örültem a szurkolásnak, ami még úgyis elég nagy volt, hogy most sajnos egyedüli magyarként indultam a versenyeken Zsigovits Norbi sérülése miatt. Nagyon örültem, hogy így támogatnak az emberek. Talán pont az a legfontosabb, hogy egy magyar rendezvényen magyar versenyzőknek tudunk drukkolni.”