back to top
2024. május 06. 04:40
KezdőlapMotoGPQuartararo továbbra is elégedetlen a Yamahával, hiába volt ő a leggyorsabb a...

Quartararo továbbra is elégedetlen a Yamahával, hiába volt ő a leggyorsabb a teszt második napján

Fabio Quartararo érte el a legmagasabb sebességet a sepangi teszt második napján. A francia pilóta ennek ellenére továbbra is elégedetlen a Yamahával, szerinte különösen a gyorsköröket illetően kell még fejlődniük.

A sepangi MotoGP-teszt második napján kisebb meglepetésre Fabio Quartararo nevéhez fűződött a legmagasabb sebesség, El Diablo 338,5 km/h-val száguldott a mérési pontnál. Ráadásul ezzel jelentősen megverte a mezőny többi részét, a legközelebb Brad Binder tudott hozzá kerülni, aki 337,5 km/h-s tempót ért el. Quartararo viszont így sem volt elégedett a Yamahával, nyilatkozatában külön kiemelte, hogy problémájuk van a gyorskörök során.

Quartararo: A Yamahának nagyon kevés ideje van, hogy meggyőzzön, különben lépnem kell

„Nem ez az a lista, amelynek az első helyén kellene lennünk – válaszolta a legmagasabb sebességre vonatkozó kérdésre Quartararo a SPEEDWEEK.com szerint. –  Nem mondom, hogy lassú a motor, sőt nagyon, nagyon gyors, de szerintem ez az egész kicsit furcsa, mert a sebességet a fékezési pontnál mérik. Az mindenesetre nagyon pozitív, hogy ennyire gyors a motorunk. Viszont a gyorsköröket illetően még fejlődnünk kell, ebben továbbra is elég messze vagyunk a többiektől. Jelenleg talán ez a legnagyobb problémánk.”

„Nem tudjuk, hogy miért veszítünk ennyi időt a gyorskörön. A motor továbbra is eléggé remeg, amikor elhagyunk egy kanyart, ezen a téren mindenképpen szükségünk van a fejlődésre. Folytatnunk kell a kemény munkát, és megoldást kell találnunk erre. Eddig lépésről lépésre haladtunk előre, de egyelőre nem találtunk semmit, ami segíthetne minket a gyorskörökön – pedig erre feltétlenül szükségünk lenne. Remélhetőleg a csapatnak lesznek még jó ötletei itt és Katarban is. Megoldást kell találnunk, különösen a hátsó kerék tapadásának problémájára.”

Quartararo a sepangi teszt első napján a reménykeltő negyedik helyen végzett, viszont a sokkal jobb időket hozó másodikon már csak a tizenegyediket tudta megcsípni. A francia pilóta szerda délelőtt futotta a saját addigi legjobb, 1:57.888-es körét, amellyel 754 ezredmásodperccel maradt el az élen záró Enea Bastianini idejétől.

Bastianini a leggyorsabb, Marc Márquez a legszorgalmasabb volt a sepangi teszt történelmi napján

Ilyen eredmények után nem meglepő, hogy a 2021-es MotoGP-bajnok úgy gondolja, hogy nem igazán sikerült felzárkózniuk a vetélytársaikra. „Pillanatnyilag nem vagyunk igazán közel a többiekhez, de remélhetőleg nemsokára ez már nem így lesz. Ennek érdekében még sok munkát kell elvégeznünk, itt és a katari teszten is.”

A Yamaha másik pilótája, Álex Rins egyetért Quartararóval abban, hogy problémáik vannak a gyorskörökön, de ennek okát eddig a spanyol versenyzőnek sem sikerült kitalálnia. „Nem tudom, hogy miért, de már most elértem a határaimat, pedig még mindig eléggé messze vagyunk a leggyorsabb srácoktól, Fabio úgy 9, én 7 tizedmásodpercre. Tovább kell dolgoznunk azon, hogy rájöjjünk, miért veszítünk ilyen sokat. Úgy látom, hogy a csapat és a mérnökök keményen hajtanak, csak még több időre van szükségük ennek a megoldásához.”

A sepangi MotoGP-teszt második napjának legmagasabb sebességértékei