back to top
2024. május 08. 22:29
KezdőlapMotoGPMarc Márquez a fő oka, hogy Stoner elhagyta a Hondát, amelynek már...

Marc Márquez a fő oka, hogy Stoner elhagyta a Hondát, amelynek már akkor megjósolta a jövőjét

Casey Stoner úgy véli, a Honda túlságosan is Marc Márquez irányába ment a fejlesztésekkel, amikor ő a gyártó tesztpilótájaként tevékenykedett. Az ausztrál exmotoros megérti a nyolcszoros világbajnok távozását, és szerinte a japán márkának rossz a megítélése a pilóták körében.

Casey Stoner és Marc Márquez akár csapattársak is lehettek volna a gyári Hondánál. Előbbi 2012-ben már kétszeres világbajnok volt, és a mezőny egyik legjobbjának mondhatta magát, míg utóbbi abban az évben nyerte meg a Moto2-es vb-t, és a japánok már a következő évben lehetőséget akartak neki adni a királykategóriában.

Ez utóbbi meg is történt, ám addigra Stoner már nem volt a mezőny tagja, ugyanis mindössze 27 évesen visszavonult a sportágtól. Pontosabban csak az állandó versenyzői szereppel hagyott fel, hiszen tesztpilótaként további három évig segítette a Honda munkáját. 2015-ben azonban végleg távozott a márkától, mivel úgy látta, hogy túlságosan is Márquezre építenek.

„Ez a fő oka annak, hogy elhagytam a Hondát – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak. – Eljutottunk egy olyan pontra, amikor Marc csapata kezdte elutasítani az én tanácsaimat. Próbáltam figyelmeztetni őket, mondván, ha továbbra is csak Marc irányába fejlesztenek, akkor ő lesz az egyetlen, aki képes vezetni a motort, és gyakoriak lesznek a balesetek. Igazam is volt, ahogyan a 2015-ös eredmények is mutatják, de nem hallgattak rám, ehelyett inkább úgy döntöttek, hogy eltaszítanak maguktól.”

Egykori főnökük elárulta, mi volt a legnagyobb különbség Marc Márquez és Stoner között

A Honda ezután sem tágított, és 2019-ben már szélsőségesen nagy volt a különbség az óriási fölénnyel bajnoki címet szerző Márquez és az összesen három dobogóig jutó márkatársai között. Aztán jött a spanyol motoros súlyos sérülése, és a Hondát már senki nem tartotta a víz felett. A legutóbbi két idényben az utolsó helyen zártak a konstruktőri tabellán, és az idei évre már történetük legsikeresebb versenyzőjét is elveszítették, hiszen az 59-szeres MotoGP-futamgyőztes a Gresinihez igazolt, ahol Ducatival fog versenyezni.

„Nem számítottam rá, de megértem, hogy elment – fogalmazott Stoner. – A motoron található sok extra alkatrész miatt nehéz megmondani, hogy ő vagy a Honda követett el hibát. Az, hogy a Ducatihoz megy, azt jelenti, hogy első kézből tapasztalja meg, hogy mi ellen versenyzett az elmúlt években, és látni fogja, hogy itt is tud-e különbséget jelenteni. Nem volt rossz döntés, hogy elment, és szerintem nyitva hagyta az ajtót, hogy visszatérjen hozzájuk, ha a Hondánál megváltoznak a dolgok.”

Márquez mellett Álex Rinst is elhagyta a Hondát, aki hiába nyerte meg az Amerikai Nagydíjat, mindössze egy évet töltött a márkánál. Az ő helyére viszonylag gyorsan leigazolták Johann Zarcót, az viszont sokáig kérdéses volt, hogy honfitársát ki pótolja. A sajtóban megjelent hírek szerint a Hondának nem a végül kiválasztásra került Luca Marini volt az első számú célpontja, de a listán előtte lévőket nem tudták meggyőzni. Stoner szerint ez utóbbi nem is véletlen.

„A Honda olyan rossz hírnevet szerzett az évek során, hogy végül mindenki el akarja hagyni – jelentette ki. – Austinban kényelmesen nyerni tudtak [Francesco Bagnaia bukása azért kellett hozzá – a szerk.], akkor [utána] miért teljesítettek olyan rosszul az év végéig? Furcsa, hogy ennyire hiányzik belőlük valami annak ellenére, hogy képesek voltak győzni. Álex Rins sérülése és Márquez nehézségei nem segítettek.”