back to top
2024. május 03. 01:54
KezdőlapMotoGPRossz hír az ellenfeleknek? – Bagnaia jobban érezte magát a teszten, mint...

Rossz hír az ellenfeleknek? – Bagnaia jobban érezte magát a teszten, mint egy éve

Francesco Bagnaia kijelentette, jobban érezte magát a motoron Sepangban, mint a tavalyi év hasonló szakaszában. A címvédő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az eredménynek nincs jelentősége a teszten, és a Ducati új burkolatára is kitért.

Francesco Bagnaia volt a leggyorsabb a MotoGP sepangi tesztjének harmadik napján, ami azt jelentette, hogy összességében is ő zárt az élen. A 27 éves versenyző 1:56.682 másodperc alatt ért körbe, amivel felülmúlta a tavalyi pole pozíciós idejét, és nem hivatalos pályacsúcsot állított fel. Egyben ő lett az első, aki motorral átlépte az 1:57-es lélektani határt.

Még Martín sem tudta megfogni a történelmi időt futó Bagnaiát a sepangi MotoGP-teszt zárónapján

A címvédő rengeteget gyorsult a tavalyi év hasonló szakaszához képest, de persze ez a mezőny nagy részéről szintén elmondható. 2023-ban a második pozícióban zárta a tesztet Luca Marini mögött, vagyis akkor is az élmezőnyben volt, mégis elmondása alapján nagy a kontraszt a mostani és az akkori teljesítménye között.

„Az egy évvel ezelőtti képest igen, remekül érzem magam a motoromon – nyilatkozta. – Az egyetlen dolog, ami miatt a teszt nem volt százszázalékos, hogy a hosszú etapon volt egy problémám a motorral. Kicsit lelassított, de már elkezdtem, ezért úgy döntöttem, hogy nem megyek be, jobb, ha folytatom. Megmutattuk és ismerjük a motorban lévő potenciált, és sokat dolgoztunk azon, hogy a három nap alatt javuljunk. Úgy gondolom, hogy jó helyzetben vagyunk, a kiegyensúlyozottságot illetően pedig nyolcvan százalékon állunk. Mostantól kipróbálunk néhány erőátviteli beállítást.”

Bagnaia első mondata akár rossz hír is lehet az ellenfeleknek, hiszen így állítása szerint jobb helyzetből indul, mint tavaly, amikor sikerült megvédenie bajnoki címét. Persze ő is tudja, hogy a teszteredményekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, annak viszont örül, hogy a jelek szerint nem volt véletlen, hogy a 2023-as idény utolsó versenyein már az időmérőn is jó teljesítményt tudott nyújtani azok után, hogy a montmelói balesetét követően ezen a téren egy ideig nem volt formában.

„Örültem, mert ez egy hihetetlen idő volt a szezonbeli első gyorsköröm révén – fogalmazott. – Nagyszerű volt, de ez egy teszt volt, és a körülmények fantasztikusnak bizonyultak. Ez volt a tökéletes alkalom a gyorskörre, szóval boldog vagyok, az biztos. Én az a srác vagyok, aki nem gondolkodik túl sokat a jó teljesítményen egy teszten. Szerintem a [tavalyi] idény utolsó négy futamán éreztem, hogy visszatér [az egykörös tempó]. Mindig is ez volt az egyik erősségem, a gyorskör. Otthon ezen lehetetlen javítani. Csak húztam, mint egy gyorskörön, és összejött az idő.”

Martínék lekésték a határidőt, a teszt második napján sem tudtak dönteni egy fontos kérdésben

Persze a teszt messze nem csak az egykörös tempóról szólt: a Ducati pilótáinak például ki kellett próbálniuk a gyártó új burkolatát. Jorge Martínnak és Enea Bastianininek összességében nem igazán nyerte el a tetszését a megoldás, Bagnaia viszont összességében pozitívan értékelte az elemet. „Próbálok csak magamra koncentrálni, és továbbra is úgy gondolom, hogy egyes területeken rosszabb, máshol jobb a helyzet – jelentette ki. – Összességében jobb, de megpróbálunk tenni valamit a beállításokkal, hogy ahol rosszabb, ott javuljunk.”