2024. április 27. 23:01
KezdőlapMotoGPAz Aprilia vezére a Forma–1 szintjére emelné a MotoGP-t, és csökkentené az...

Az Aprilia vezére a Forma–1 szintjére emelné a MotoGP-t, és csökkentené az európai futamok számát

Massimo Rivola szerint túl sok futam van a idei naptárban, ezért csökkenteni kellene az európai versenyek számát. Az Aprilia Racing vezérigazgatója arról is elmondta a véleményét, hogy milyen módon lehetne a Forma–1 szintjére emelni a MotoGP-t.

Történelmi hosszúságú lesz az idei MotoGP-szezon, a jelenlegi elképzelések szerint 21 versenyhétvégét rendeznek majd meg 2024-ben. Ez viszont nemcsak bizonyos pilótáknak, hanem egyes csapatok vezetőinek sem feltétlenül tetszik. Utóbbiak közé tartozik Massimo Rivola, az Aprilia Racing vezérigazgatója is.

Marc Márquez és Quartararo is kifakadt, túlzónak tartják a 2024-re tervezett programot

„Elég sok az a 21 vagy 22 futam, szóval le kellene ülnünk Carmelo Ezpeletával, hogy meglássuk, nem tudnánk-e tenni valamit ez ügyben – nyilatkozta Rivola a GPOne.com-nak. – Talán kevesebb olasz és spanyol, vagy általánosságban európai futamra lenne szükségünk, és inkább oda kellene mennünk, ahol a pénz van. További kiemelt szponzorok kellenének a sorozatba, és ezeket az Indonéziában vagy Indiában, illetve más hasonlóan érdekes piacokat jelentő országokban való versenyzéssel tudjuk bevonzani a MotoGP-be.”

A királykategória előző szezonjának bajnoki címe egy nagyon izgalmas csatában, az utolsó futamon dőlt el, ez pedig értelemszerűen növelte az érdeklődést a sorozat iránt. A nézőszámot emellett jelentősen emelte a sprintek bevezetése is. Viszont a MotoGP ennek ellenére sem tudta felvenni a versenyt a Forma–1-gyel. Rivola szerint fontos lenne bizonyos dolgokat eltanulni a nagy riválistól, hogy a széria jövője még sokáig biztosított legyen.

Morbidelli kifakadt, szerinte a MotoGP-nek követnie kellene a Forma–1-et

„Úgy gondolom, hogy jelenleg az az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként irányítsunk még több figyelmet erre a számomra oly kedves sportágra – mondta a faenzai szakember. – A versenyeket eseményekké kellene alakítanunk, erről pedig sokat tanulhatnánk a Forma–1-től. Nekünk, a gyártóknak is vannak üzleti érdekeink ebben a sorozatban, ezért rá kellene vennünk a Dornát, hogy legyen egy hosszú távú elképzelésük a MotoGP jövőjéről. Ehhez hozzá kell tennem, hogy már történtek ebbe az irányba mutató változtatások, például a sprintversenyek bevezetése.”

„Visszatérve a Forma–1-re, ők sokat fektetnek abba, hogy igazi eseményeket szervezzenek, még a karakterek is fontosak nekik, amire jó példa, hogy színészeket és más hírességeket hívnak meg vendégnek. Ez növeli az eseményeik színvonalát, és ennek a segítségével olyan emberek érdeklődését is felkelthetik, akik alapvetően egy másik világban mozognak. Erre nekünk is szükségünk lenne, nemcsak a motorsport, hanem például a tenisz rajongóinak is meg kellene mutatnunk, hogy mennyire szórakoztató a MotoGP. Valószínűleg drasztikus lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy a MotoGP a Forma–1 szintjére kerüljön. Ezek a lépések viszont nem fognak kedvezően hatni a Moto2-re és a Moto3-ra.”

A versenyzők hozzáállásán is múlik, hogy a Forma-1 népszerűbb a MotoGP-nél?