back to top
2024. július 04. 21:30
KezdőlapMotoGPA karrierje legfontosabb szezonjára készülő Mir egy ideje már egyáltalán nem gondol...

A karrierje legfontosabb szezonjára készülő Mir egy ideje már egyáltalán nem gondol Marc Márquezre

Joan Mir a Repsol Honda idei arculatának bemutatója során elmondta, nem tartja fontos kérdésnek, hogy Marc Márquez távozása után ki lesz az istálló első számú pilótája. Mir emellett azt is elárulta, mit gondol új csapattársáról, Luca Mariniről.

A Repsol Honda Marc Márquez távozásával elveszítette a vezető szerepét betöltő pilótáját, és egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy hosszú távon ki veheti át majd ezt a szerepet. A helyére igazolt Luca Marini még aránylag rutintalan, csupán a negyedik MotoGP-szezonjára készül, csapattársa, Joan Mir pedig csak tavaly érkezett az istállóhoz. Viszont az alakulat 2024-es arculatának keddi bemutatóján Mir azt hangsúlyozta, szerinte most nem ez a legfontosabb problémájuk.

Mi következik a Marc Márquez-korszak után? – bemutatta idei festését a Repsol Honda

„Ebben az évben már egyáltalán nem is gondoltam rá [Márquezre] – idézi Mirt a Todocircuito.com. –  Ez az »első számú pilóta szerepének átvétele« dolog leginkább arról szól, hogy mit várnak el tőlünk a csapaton kívülről, illetve miről szeretnek beszélni az emberek. Viszont nekünk az a közös célunk, hogy visszavezessük ezt az istállót az élmezőnybe, függetlenül attól, hogy melyik versenyző volt már itt korábban. Viszont így is az idei lesz talán a pályafutásom legfontosabb szezonja. Egy pilótának már egy dobogó nélküli év is végzetes lehet, kettőről nem is beszélve.”

„Azt hiszem, ez azon múlik, hogy te személyesen hogyan kezeled ezt a dolgot – válaszolta Mir arra a kérdésre, hogy Márquez távozása miatt nő-e rajta a nyomás. – Akár a média figyelmének középpontjában vagy, akár nem, a bokszban mindig százszázalékosan oda kell tenned magad, ha munkáról van szó. Az igazság az, hogy ez így sem változik. A bokszban már nincs ott a média, csak a csapat.”

A 2023-as idény nem sok örömet tartogatott Mir számára a versenypályán, viszont azon kívül annál többet, hiszen tavaly nyáron apa lett. Ez azonban szerinte egyáltalán nem fogja befolyásolni a sebességét, mint ahogyan sokan hiszik, sőt úgy gondolja, hogy az ezáltal felébredt „túlélési ösztöne” még jobb teljesítményre sarkallja majd.

Mir bevallotta, semmi öröme nincs a motorozásban, a visszavonulást fontolgatta

Mir az idei szezonnal kapcsolatban pedig kifejezetten optimista, mivel úgy látja, hogy a Honda nagyon keményen dolgozik a motoron. „Nagyon rövid idő alatt több különböző verziót is csináltak, amelyek segítségével jelentősen előre tudtunk lépni a súly, a teljesítmény és a tapadás területén is.” Külön kiemelte, hogy mekkorát tudtak fejlődni a valenciai és a sepangi teszt között.

A 26 éves pilóta elárulta, mostanra nagyon jó kapcsolat alakult ki közte és újdonsült versenymérnöke, Santi Hernández között, aki korábban éveken át Márquez egyik legfontosabb munkatársa volt. Mirnek a spanyol szakember mellett egy másik új arcot is meg kell még szoknia: Mariniét.

Marc Márquez sikerkovács mérnöke monstantól Mir csapatát fogja erősíteni

„Megpróbálok majd előtte végezni, ezt a világ összes szeretetével mondom – nevetett Mir. – Mindig a csapattársad lesz az első számú riválisod, de másrészről meg közeli szövetségesek is lehettek, csak akkor úgy kell hozzáállnod. Luca nagyszerű pilóta, tavaly csodálatos eredményei voltak. A jelenlegi legjobb motorról ül át a Hondára, szóval sok hasznos információval rendelkezik, ez pedig nagyon jó a csapatnak. Úgy gondolom, hogy egy király tandemet fogunk alkotni.”