back to top
2024. május 09. 01:36
KezdőlapMotoGPQuartararo nem viccel, megtette az első lépést, hogy elhagyja a Yamahát

Quartararo nem viccel, megtette az első lépést, hogy elhagyja a Yamahát

Fabio Quartararo elárulta, a Yamaha reagált arra, amit kért, ugyanakkor már megtörtént az első kapcsolatfelvétel más gyártókkal. A 24 éves versenyző ezzel együtt hangsúlyozta, lát változást a hangvillások hozzáállásában.

Rendkívül fontos év áll Fabio Quartararo és a Yamaha előtt, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az idény végén elválnak útjaik. Az ivatai gyártónál szó szerint másfél szezon óta nem jönnek az eredmények, hiszen a francia motoros a 2022-es évad első felének utolsó futamán, a Német Nagydíjon aratta eddigi utolsó győzelmét a MotoGP-ben.

Quartararo az elmúlt időszakban többször is belengette, hogy ha nem lát számára elégséges javulást, akkor más gyártó, illetve csapat után néz. Bár azt elismerte, hogy a Yamaha felé intézett kérései nem maradtak válasz nélkül, azért még bőven van megoldandó probléma. Éppen ezért meg is tette az első lépést a távozás felé, ahonnan persze még bőven lehet visszakozni.

Quartararo továbbra is elégedetlen a Yamahával, hiába volt ő a leggyorsabb a teszt második napján

„Volt reakció arra, amit kértem, bár ennek talán nem az lett az eredménye, amit szerettem volna – nyilatkozta az Autosportnak. – Már megtörtént a kezdeti kapcsolatfelvétel más márkákkal, de a Yamaha biztosan tud erről. Most már a Yamahán múlik, hogy milyen lépéseket tesznek. Amit eddig tettek, azzal elégedett vagyok, de kérdés, hogy rövid távon hogyan alakulnak a dolgok.”

A Yamaha alapvetően két problémával küszködik: egyrészt tavaly kifejezetten lassú volt a motor egy körön, másrészt pedig az alacsony tapadású pályákon jobban szenvednek a többieknél. Annak érdekében, hogy ezeket orvosolják, leigazolták a Ducatitól Massimo Bartolinit és Marco Nicotrát, hogy előbbi a technikai igazgatói posztot töltse be, utóbbi pedig az aerodinamikai részleget felügyelje. Quartararo elmondta, hogy a korábbiakhoz képest lát javulást a mérnökök hozzáállásán.

Fontos szakember hagyta el a Ducatit a Yamaha kedvéért

„A Yamahánál nagy változás történt – jelentette ki. – Egyértelmű, hogy nem szeretek ennyire messze lenni [az élmezőnytől], és amikor bemegyek a garázsba, nem mosolyogva teszem, de most sokkal agresszívabb a munkamódszerük. Régebben volt egy mondás a paddockban, hogy mindig a Yamaha mérnökei azok, akik először mennek [vissza] a szállodába. Most nagyon keményen dolgoznak. Új emberek érkeznek hozzánk, akik egy győztes gyártótól jönnek, egy olyantól, amely jóval előrébb tart.”

Quartararo a teszt után azt is elmondta, hogy a mechanikai tapadást már a királykategóriás debütálása, vagyis 2019 óta nem találják. Hogy ezt, illetve a többi problémát rövid távon megoldják, arra már csak két tesztnapjuk lesz, hiszen a jövő hét eleji katari felkészülés után március második hétvégéjén már indul a 2024-es világbajnoki szezon.

A Yamaha Quartararo MotoGP-debütálása óta szenved motorjának egy területén