2024. április 27. 09:31
KezdőlapOffroadBolt és Ashton Brightmore is legyőzhetetlennek bizonyult a Superenduro-vb bulgáriai fordulójában

Bolt és Ashton Brightmore is legyőzhetetlennek bizonyult a Superenduro-vb bulgáriai fordulójában

A Superenduro-világbajnokság bulgáriai fordulójában a Prestige kategóriában Billy Bolt, a juniorok között pedig Ashton Brightmore dominált, mindkét brit pilóta megnyerte a saját géposztálya összes szófiai futamát. Liszka Roland kiegyensúlyozott versenyzéssel megtartotta a harmadik helyét a tabellán.

Szombaton délután került sor a Superenduro-világbajnokság történelmének első szófiai fordulójára. A budapesti futamot egy sérülés miatt kihagyni kényszerülő Zsigovits Norbert rajthoz tudott állni Bulgáriában, ám az általában szintén a Prestige kategóriában versenyző Szőke Márk egy műtét miatt nem tudott ott lenni a viadalon. A juniorok között induló Liszka Roland viszont nem hiányzott a rajtrácsról.

Prestige kategória

A Superpole-on Billy Bolt bizonyult a leggyorsabbnak, a második rajthelyet Dominik Olszowy, a harmadikat pedig Jonny Walker szerezte meg.

A királykategória első versenyének rajtjánál Bolt gond nélkül eljött, és gyorsan tetemes előnyt épített ki magának Eddie Karlsson és Olszowy előtt. Ez a kettős sokáig Mitchell Brightmore-ral és Manuel Lettenbichlerrel kiegészülve küzdött a második pozícióért. Két perccel a vége előtt Olszowy és Brightmore összeakadtak, ennek következtében a bajnoki kihívó, Walker feljött a negyedik helyre. Az angol pilótát végül ebben a pozícióban intették le, a dobogóra Bolt mellett Lettenbichler és Karlsson állhatott fel, Zsigovits tizedikként zárt.

A második, fordított rajtrácsos versenyen Will Hoare jött ki a legjobban az elindulás utáni kavarodásból, de a brit pilóta nem sokkal később bukott, és elvesztette a vezető helyét. Bolt nagyjából három perccel a vége előtt állt az élre, viszont a második és a harmadik helyekért folyt egy kisebb csata, amelyben a megszokott versenyzőkön kívül kisebb meglepetésre rövid időre Tim Apolle is részt tudott venni. A német motoros végül hetedikként zárt, Bolt mögött pedig sorrendben Lettenbichler, Olszowy és Walker gurultak át a célvonalon, Zsigovitsot a tizedik helyen intették le.

A harmadik futamon Bolt már az első kör végén jelentős előnnyel vezetett a vetélytársai előtt. A verseny alatt a második helyért többen is harcban voltak, végül Hoare tudott felállni a dobogóra a háromszoros Superenduro-világbajnok mellett. Mögötte Brightmore-t, Lettenbichlert és Walkert intették le, Zsigovits ismét tizedikként zárt. A forduló összetettjében a Bolt, Lettenbichler, Hoare sorrend alakult ki, bár a negyedikként rangsorolt Walker ugyanannyi pontot gyűjtött, mint fiatal honfitársa.

Junior kategória

A Junior kategória első futamán Liszka az első métereken átvette a vezetést, de az időmérő legjobb körét megfutó Ashton Brightmore nem sokkal később visszaelőzte. Az élen álló duót Suff Sella üldözte, aki két és fél perccel a vége előtt maga mögé utasította a magyar pilótát. Ezzel pedig kialakult a végeredmény, sorrendben Brightmore, Sella és Liszka végeztek a dobogós pozíciókban.

A világbajnokság kisebb géposztályának második, fordított rajtrácsos futamán Liszka a hátsó sorból indult. A magyar versenyző az első körben egy szerencsétlen helyzetben bukott. Annak ellenére, hogy az utolsó pozícióból rajtolt, Brightmore már négy perccel a leintés előtt az élre állt. Az utolsó percekben Sella és Milan Schmüser csatázott a második helyért, ez az ütközet végül az izraeli pilóta győzelmével zárult. A leintésig Liszka az ötödik pozícióig tudta magát felverekedni, a futamot Brightmore nyerte Sella és Schmüser előtt.

A harmadik verseny elején Liszka egy nagyszerű rajttal az élre tudott állni, ám nem sokkal később Brightmore és Sella is elment mellette. Azonban az izraeli versenyző három és fél perccel a vége előtt elszenvedett egy csúnya bukást, így a magyar pilóta fellépett a második pozícióba. Az utolsó körökben Schmüser üldözte Liszkát, aki egy kisebb hibát vétett, így végül a német pilóté lett a második hely, a magyar tehetségnek pedig meg kellett elégednie a harmadikkal. A futamot Brightmore nyerte, aki mindhárom szófiai versenyt elsőként zárta, így Schmüsert és Sellát megelőzve a forduló összetettjében is az élen végzett. A bajnoki tabellán nem változott a sorrend, Liszka megőrizte a harmadik helyét.