back to top
2024. május 08. 23:50
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Nem állok készen rá, hogy a dobogóért harcoljak

Marc Márquez: Nem állok készen rá, hogy a dobogóért harcoljak

Marc Márquez igyekszik tanulni a fiatalabb pilótáktól, akik az elmúlt években uralták a MotoGP-t. A spanyol versenyző kijelentette, idén többek között azt szeretné kideríteni, hogy visszaesett-e a sportolói teljesítménye, és leszögezte, Katarban nem vár dobogót magától.

Ezen a hétvégén indul a MotoGP 2024-es idénye, és bár minden kérdést biztosan nem fog megválaszolni, azért sok szempontból tiszta víz kerül a pohárba. Többek között az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó kérdésben is, miszerint hol tart valójában Marc Márquez, és mire lesz képes a Ducatival.

A 31 éves motoros 11 év után hagyta el a Hondát, miután a japán gyártó abszolút versenyképtelennek bizonyult az előző két évben, különösen tavaly. Az átigazolás bejelentésekor sokan azt gondolták, hogy Márquez még egy tavalyi Ducatival is képes lesz harcolni a világbajnoki címért, de ő maga számtalanszor elmondta, hogy ezt egyelőre nem várja el magától, és a tesztek sem erre engedtek következtetni.

Lorenzo elárulta, miért kételkedik abban, hogy Marc Márquez idén kiemelkedően fog teljesíteni

„A célom az, hogy megpróbáljam újra versenyképesnek érezni magam, aztán mosolyogni fogok, és meglesz a motivációm, hogy hajtsak és folytassam – nyilatkozta a csütörtöki sajtótájékoztatón. – Rendkívül magasak az elvárások, de tudom, min mentem keresztül az elmúlt négy évben. Időre van szükségem. Nem sietek. Nem teszek úgy, mintha az elejétől kezdve győznék, mert ez óriási hiba lenne, különösen azért, mert [az elmúlt két évben] egyetlen futamot sem nyertem. Most pedig egy olyan gyártóhoz érkezem, ahol van két-három srác, különösen Pecco [Bagnaia], [Jorge] Martín és [Enea] Bastianini, akik rendkívül gyorsak, remekül motoroznak. Tanulnom kell tőlük, és alkalmazkodnom kell.”

Valóban, az elmúlt években megérkezett a fiatalabb generáció, és Márquez legutóbbi, 2019-es világbajnoki címe óta csak olyanok értek fel a csúcsra, akik legalább (szűk) négy évvel idősebbek nála. Mindeközben a Gresini motorosa már a mezőny legidősebb versenyzői közé tartozik: Pol Espargaró kiválásával a negyedik helyre lépett fel az állandó pilóták rangsorában.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy minden sportolónak megvan a maga momentuma, aztán elkezd visszaesni – fogalmazott. – Ilyenkor egyre keményebben kell dolgozni. Jönnek a fiatal srácok, mint Pecco, mint Fabio [Quartararo] az első évében, most pedig Pedro [Acosta], Pecco, Martín, akik gyorsabban motoroznak. Szóval tanulnom kell a fiatalabb pilótáktól, és megpróbálom minél tovább fenntartani ezt a szintet.”

A bukmékerek szerint Marc Márquez az idei bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese

A kérdés már csak az, hogy Márquez esetében eljött-e már ez a menetrendszerű visszaesés. Az elmúlt évek alapján nagyon nehéz válaszolni erre a kérdésre, hiszen sokáig a súlyos sérülésének a következményei hátráltatták, majd amikor tavaly már teljesen egészségesen kezdte a szezont, a motor rendkívül gyenge volt, és részben ennek következtében rengeteget bukott. Azonban még így is ő gyűjtötte a legtöbb pontot a Honda versenyzői közül.

„Idén meg fogom tudni – felelte a visszaesésre vonatkozó kérdésre. – Tavaly szenvedtem, de még így is én voltam az első hondás. Hét év alatt hat bajnoki címet nyertem, egyszer pedig harmadik lettem. 2020 megváltoztatta az életemet, azóta egy rémálom. Nagyon nehéz négy év [volt]. Most pedig sok kérdést meg akarok válaszolni magamnak. Ehhez időre van szükségem. Nem kell minden kérdést az első futamon megválaszolnom. Lépésről lépésre kell haladnom, ahogyan az előszezonban is tettem. Ha lesz néhány nap, amikor a tizennegyedik helyen végzek, akkor semmi pánik. Csak azt szeretném, hogy újra versenyképesnek érezzem magam. Ez azonban nem a bajnokság megnyerését jelenti, hanem azt, hogy az első öt-hat helyért harcoljak. Ez az, amit szeretnék, de nem rögtön az első versenyen. Egy házat nem lehet a tetejétől felépíteni.”

Ami a most következő Katari Nagydíjat illeti, Márquez leszögezte, még nem tart ott, hogy a közvetlen élmezőnyben csatázzon. „Komfortosan érzem magam, de nem állok készen rá, hogy dobogóért harcoljak – jelentette ki. – Lépésről lépésre kell megteremtenünk az alapot, és a hétvégék során igyekszünk megtudni, hogy hol tartunk.”

Bagnaia igazolja a papírformát? Márquez folytatja a sorozatot? – indul a 2024-es MotoGP-szezon