2024. április 28. 02:06
KezdőlapHírekÚjra motorra ül első 500-as világbajnoki címe évfordulójának alkalmából az ausztrál legenda

Újra motorra ül első 500-as világbajnoki címe évfordulójának alkalmából az ausztrál legenda

Igazán különleges bemutatónak lehetnek szemtanúi azok, akik kilátogatnak az idei Ausztrál Nagydíjra, a melbourne-i Albert Parkban ugyanis az ötszörös gyorsaságimotoros világbajnok Mick Doohan, és fia, az Alpine Forma-1-es csapatának tartalékpilótájaként tevékenykedő Jack Doohan egyszerre fog körözni. Az apropó, hogy az ausztrálok hőse – aki a királykategória örökranglistáján a negyedik helyet foglalja el – 30 évvel ezelőtt nyerte első vb-címét az 500cc-s kategóriában.

Idősebbik Doohan egy MotoGP Honda RCV213-ast ül majd meg (a Honda MotoGP-motorjának szériaváltozata), hiszen aktív királykategóriás motorversenyzői pályafutása idején csak az aszakaiak gépét használta. Fia pedig egy 23 évvel ezelőtti F1-es autóban, a 2000-es szezonban Alexander Wurz és Giancarlo Fisichella által hajtott Benetton B200-asban foglal majd helyet. Az Alpine jogelődje által épített F1-es torpedó Fisichella kezei között egy második és két harmadik helyet szerzett, a konstruktőri 4. helyhez segítve a Benettont. Ám a visszatérése az Albert Parkba nem ezért lesz különleges, hanem mert ez még a maiaknál jóval hangosabb, V10-es motor által hajtott F1-es autó, a bemutató emiatt pedig bizonyára nagy élmény lesz a helyszíni nézőknek.

„Először is köszönetet szeretnék mondani az Ausztrál Nagydíj szervezőinek és a Forma–1-nek ezért az elképesztő lehetőségért. Akármikor pattanhatok motorra ilyen eseményeken, az mindig igazi öröm – olvasható Mick Doohan szavai az Alpine közleményében. – Ez lesz a 30. évfordulója az első, 1994-es világbajnoki címemnek. Úgy repül az idő, hiszen most már a fiammal osztozom a pályán, ami mindkettőnknek igazán különleges pillanat lesz. Továbbra is támogatom Jacket és a karrierjét, miközben azért dolgozik, hogy a Forma–1-ben versenyezhessen. Mindketten nagyon izgatottak vagyunk, hogy adjunk egy kis show-t a hazai drukkereknek Melbourne-ben az Albert Parkban tartott nagydíjhétvége alatt.”

Stoner elárulta, szerinte ki az a versenyző, aki Rossinál és Marc Márqueznél is jobb volt

„Annyira izgatott vagyok, hogy apával léphetek pályára az Albert Parkban az Ausztrál Nagydíj hétvégéje alatt. Ez lesz az első alkalom, hogy egyszerre leszünk a pályán úgy, hogy ő motoron ül, én pedig autóban, úgyhogy elképesztően különleges pillanatnak ígérkezik – mondta Jack Doohan. – Ez nagyszerű lehetőség, hogy az ausztrál rajongók előtt ünnepeljük meg a sikerét, számomra pedig különleges alkalom, hogy F1-es autót vezethessek egy ilyen legendás pályán. Remélhetőleg jövőre már mostani autóban ülhetek. Ez a célom, és keményen dolgozom, hogy elérjem az álmomat.”