2024. április 27. 15:22
KezdőlapMotoGPLivio Suppo szerint Marc Márquez és Rossi 2015-ös balhéja „sebet ejtett a...

Livio Suppo szerint Marc Márquez és Rossi 2015-ös balhéja „sebet ejtett a sportág történelmén”

Nemrég Livio Suppo idézte fel Marc Márquez és Valentino Rossi 2015-ös malajziai botrányát. Márquez korábbi csapatfőnöke kemény állításokat fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban.

A MotoGP elmúlt évtizedeinek egyik legemlékezetesebb versenye volt a 2015-ös Maláj Nagydíj, bár nem sportszakmai szempontból. Inkább azért, mert akkor csúcsosodott ki leglátványosabban Valentino Rossi és Marc Márquez konfliktusa. Rossi abban a szezonban Jorge Lorenzóval harcolt a bajnoki címért. Malajziába, az utolsó előtti futam helyszínére úgy érkeztek meg, hogy korábban a Doktor már kétszer összeakadt Márquezzel. Ezen incidensek után pedig azzal vádolta meg a vetélytársát, hogy szándékosan akadályozta őt, mivel szerinte a spanyol motoros így akarta segíteni a honfitársát, Lorenzót.

Sepangban aztán körökön át tartó csatát vívtak egymással a harmadik helyért, mígnem Rossi a 14-es kanyarban leszorította Márquezt, összeértek, majd a Honda pilótája elesett. Márquez ezután azzal vádolta meg ellenfelét, hogy szándékosan rúgta le őt a motorról, míg Rossi szerint riválisa bosszúhadjáratot hirdetett ellene a korábbi ütközéseik miatt. A Yamaha versenyzőjét végül a mezőny végére sorolták a valenciai idényzárón, és emiatt elvesztette a valós esélyét a bajnoki cím megszerzésére.

Marc Márquez bevallotta, nem volt hajlandó megkockáztatni Rossi vb-címét

Nemrég Livio Suppo, több különböző MotoGP-alakulat korábbi csapatfőnöke idézte fel ezt a történetet. „Kilenc évvel később vagyunk, a vélemények mára megszilárdultak. Marc támogatói továbbra is meg vannak győződve az ő ártatlanságáról, míg Vale rajongói azt állítják, hogy kedvencükkel szemben igazságtalanságot követtek el – idézi Suppót a Paddock GP. – Titánok összecsapása volt, küzdelem a vezető szerepért a régi harcos és az újonnan jött srác között. Sajnos ez a csata sebet ejtett a sportágunk történelmén, amelyet hagyományosan a kölcsönös tisztelet jellemzett, még a legtüzesebb rajongók körében is. Abban az évben ezek a határok át lettek lépve.”

Suppo maga is érintett volt ebben a történetben, hiszen abban az időben ő volt a Márquezt foglalkoztató Repsol Honda csapatfőnöke. Ilyen minőségében pedig természetesen ő sem maradhatott ki. „Mi még egy brit egyetemmel is együttműködtünk a videók elemzése kapcsán annak érdekében, hogy tisztán lássunk ezügyben. Végül a Szövetség embereinek kellett beavatkoznia, ők azt követelték, hogy vessünk véget az ügy eszkalációjának, mivel különben a végtelenségig ugyanazokat a köröket fogjuk futni. Olyan nagy szenvedéllyel fordult mindenki efelé, hogy úgyis vitattak volna minden további bizonyítékot.”

„Mielőtt Sepangban beléptünk volna a versenyirányítással tartott megbeszélésre, azt tanácsoltam Marcnak, hogy játsszon a megbékélésre – mondta Suppo. – Választania kellett Rossi megvádolása és egyben a konfliktus szítása, illetve a kiegyezés között. Sajnos Rossi Marc megvádolásával a konfrontációt választotta, és ez csak rontott a helyzeten. Valentino Rossival pedig olyan volt szembenézni ebben a közegben, mintha magával a pápával került volna szembe az ember.”

Valentino Rossi még mindig dühös Marc Márquezre, állítja egy MotoGP-pilóta

„Több kritikus pillanat is volt abban az évben, például Argentínában vagy Assenben – idézte fel a 2015-ös szezon történéseit. – Én ezek alkalmával mindig próbáltam nyugtatni a kedélyeket. Az Argentin Nagydíj után emlékeztettem arra Marcot, hogy Rossi 1996 óta versenyez a világbajnokságon, hogy ezzel rávilágítsak a köztük tapasztalati szempontból meglévő különbségre. Hiszen olyan fiatal pilóták, akiket tanácsadók vesznek körül, könnyen túlzásba eshetnek a körülöttük lévők nyomása miatt, ami pedig csak fokozza a feszültséget.”