2024. április 27. 22:00
KezdőlapMotoGPA Yamaha Martín megszerzésére készülhet, egy értesülés szerint már készítik elő a...

A Yamaha Martín megszerzésére készülhet, egy értesülés szerint már készítik elő a leigazolását

Egy olasz lap szerint a Yamahánál jelenleg éppen előkészítik Jorge Martín leigazolását.

Az idei szezon végén a MotoGP szinte összes versenyzőjének lejár a szerződése, egyelőre csak Francesco Bagnaia, Brad Binder, Johann Zarco, Luca Marini és Fermín Aldeguer rendelkezik királykategóriás kontraktussal a 2025-ös idényre, így a pilótapiacon nagy felfordulás várható.

Ennek a kavarodásnak lehet az egyik főszereplője Jorge Martín. A spanyol pilóta tavaly robbant be igazán a MotoGP-ben, ugyanis 2023-ban ő tudott Bagnaia elsőszámú bajnoki kihívója lenni. Az idei szezont is hasonló lendülettel kezdte, a Katari Nagydíjon megnyerte az időmérőt és a sprintet is. Tehát amennyiben távozni akarna a jelenlegi állomáshelyéről, akkor biztosan sok kérője lenne, és hát ő pedig pont ezt szeretné csinálni.

Martín eddigi sikereit a Pramac színeiben érte el, ám ennek ellenére szinte biztosnak tűnik, hogy jövőre elhagyja a csapatot, amelynek már a vezetői is a versenyzőjük elvesztésével számolnak. Ugyanis a madridi pilóta leszögezte, hogy 2025-ben már egy gyári alakulatot akar képviselni. Elmondása szerint legszívesebben a Ducatit választaná, ám amennyiben a bolognaiak nem biztosítanak neki ülést, akkor nem fél elhagyni a gyártót.

Martín egyértelművé tette, hogy jövőre melyik csapatnak a pilótája akar lenni

Ezt pedig a Ducati vetélytársai sem engedték el a fülük mellett, sőt úgy tűnik, hogy a Yamahánál már konkrét lépéseket is tettek Martín megszerzésének érdekében. Az olasz Motosprint értesülései szerint „Iwatában [a Yamaha központjában] készítik a Martinator leigazolásához szükséges költségvetést”. Az újság ezután kissé gunyorosan megjegyzi, hogy „viszont [Martín megszerzéséhez] javítaniuk kellene az M1-en, mivel a pilótákat mindenekfelett a motor érdekli”.

A Yamaha motorja pedig jelenleg finoman szólva sem a mezőny legerősebb darabja. Éppen ennek köszönhető az is, hogy Fabio Quartararo fontolgatja a távozását. Sajtóértesülések szerint Quartararo a rosszul sikerült katari szezonnyitó miatt az eddiginél is nyitottabbá vált az eligazolás lehetőségére. Amennyiben ezt valóban meglépi, akkor könnyen lehet, hogy jövőre már az Apriliát fogja erősíteni. Így tehát látszólag valós esélye van annak, hogy a hangvillásoknál az egyik ülés gazdátlanná válik, és az pedig megnyithatná Martín előtt az utat.

Közelebb vitte a távozáshoz Quartararót a gyenge kezdés?