2024. április 28. 13:15
KezdőlapMoto2Canet győzelmét hozta a drámaian alakuló portimãói Moto2-es futam

Canet győzelmét hozta a drámaian alakuló portimãói Moto2-es futam

Áron Canet nyerte a Portugál Nagydíj Moto2-es versenyét, mögötte pedig Joe Roberts és Manuel González szelték át a célvonalat.

A Moto3-as verseny után a Moto2-es futammal folytatódott a Portugál Nagydíj vasárnapi programja. Az időmérő eredményének megfelelően Manuel González indulhatott az első helyről, mellőle pedig Fermín Aldeguer és Áron Canet vághatott neki a 21 körös viadalnak. A rajt előtt a levegő hőmérséklete 22, a portimãói pályáé pedig 25 fokos volt.

A Moto2 és a Moto3 portimãói időmérője is kiélezett csatát hozott, González és Rueda zárt az élen

González vette a legjobb rajtot, de az első kanyarok után mégis Aldeguer vette át a vezetést. Rövidesen csapattársa, Alonso López zárkózott fel mögé, a harmadik helyet pedig a hetedik pozícióból induló Ogura Aj ragadta magához. Ekkor a pole-ból induló kolumbiai versenyző negyedikként motorozott.

A 2. kör elején López átvette a vezetést Aldeguertől, aki aztán még egy nagyon rossz hírt kapott: mivel kiugrott a rajtnál, egy dupla hosszúkörös büntetést kapott. Ebből az elsőt a 4. körben már le is töltötte, így kiszállt az első helyért folyó csatából.

Az 5. körben López magabiztosan vezetett, miközben Canet átvette a második helyet Ogurától, akit rövidesen González is megelőzött. Ekkor az ötödik pozíciótól kezdve a Joe Roberts, Albert Arenas, Tony Arbolino sorrend állandósult.

A 8. körben Aldeguer letöltötte a második büntetőkörét is, amelyet követően a tizenharmadik helyen folytatta a versenyt. Nem sokkal később megfutotta a futam addigi leggyorsabb körét, és elkezdte a felzárkózást.

A 10. körben Xavi Cardelús esett el. A versenyt vezető López pedig elszakadt Canettől, aki szintén le tudta rázni valamelyest Gonzálezt.

A 11. körben megint jött a dráma: López az első helyről bukott a 13-as kanyarban, még visszaült a motorjára, de óriási volt a lemaradása. Így Canet vette át a vezetést, Roberts pedig Gonzálezt megelőzve megszerezte a második pozíciót.

Aldeguer óriási tempóban zárkózott vissza az élmezőnyre, 5 körrel a vége előtt már az ötödik helyen motorozott. Ebben a körben Szaszaki Ajumu került a földre. González pedig megelőzte Robertset, és így ő kezdhette el üldözni az addigra egy másodperces előnyt kiépítő Canetet.

Végül Canetet már senki sem tudta megfogni, mögötte pedig egy nagy csatát követően a Roberts, González, Aldeguer, Ogura sorrend alakult ki. A Fantic Racing pilótája ezzel az első győzelmét arra a Moto2-ben.

A Moto2 portimãói futamának végeredménye