2024. április 27. 23:44
KezdőlapMoto3Holgado megismételte a tavalyi győzelmét a szoros küzdelmet hozó portimãói Moto3-as versenyen

Holgado megismételte a tavalyi győzelmét a szoros küzdelmet hozó portimãói Moto3-as versenyen

Daniel Holgado nyerte a portimãói Moto3-as versenyt, és ezzel megismételte a tavalyi eredményét. Mellé a dobogóra José Antonio Rueda és Iván Ortolá állhatott fel.

A Moto3 versenyével indult a Portugál Nagydíj vasárnapjának érdemi része. Az időmérő eredményének megfelelően José Antonio Rueda rajtolhatott a pole pozícióból, mellőle pedig Joel Kelso és a katari futamgyőztes David Alonso vághatott neki a 19 körös viadalnak, amelynek kezdetén a levegő hőmérséklete 22, a portimãói pályáé pedig 24 fokos volt.

A Moto2 és a Moto3 portimãói időmérője is kiélezett csatát hozott, González és Rueda zárt az élen

A rajtnál legjobban Rueda rugaszkodott el, magabiztosan megőrizte a vezető helyét. Mögötte Daniel Holgado és Alonso duója motorozott, Kelso a negyedik helyig esett vissza. Az első körben Ángel Piqueras és Jamanaka Riuszej is bukott, az utóbbi ütötte ki az előbbit a 9-es kanyarban.

Az első körökben folyamatosak voltak a pozícióváltások a második és a hatodik hely között, Rueda mögött Holgado, Riccardo Rossi, Iván Ortolá, Alonso és Kelso előzgették egymást, és ők el is tudtak szakadni az őket követőktől. A 4. körben Luca Lunetta szenvedett el egy elég nagy bukást, de utána még visszaült a motorjára.

A 7. körben Rueda tempója kissé beesett, és így az üldözői Alonso vezetésével közelebb zárkóztak hozzá. A harmadik helyért Holgado és Ortolá küzdött, kanyarokon keresztül váltották egymást ebben a pozícióban.

A 9. körben Alonso hibázott, és több pozíciót is elveszített, az ötödik helyre tudott visszacsatlakozni a mezőnybe. Eközben Collin Veijer zárkózott fel az élmezőnyt alkotó hatos csoportra, majd Kelsót megelőzve fellépett a hatodik pozícióba.

A 10. körben Rueda elveszítette a vezető helyet, Alonso tudta megelőzni a pálya utolsó szakaszában. A Red Bull KTM Ajo pilótája ezután még több pozíciót is elbukott, végül a hátraesése az ötödik helyen állt meg.

A 12. körben Rueda visszakapaszkodott a harmadik helyre, és újra elkezdett közeledni az élen álló Alonso – Holgado duóra. Eközben az élen motorozó kolumbiai pilóta közel fél másodperces előnyt épített ki magának. A 13. kör végén Rueda megelőzte Holgadót, és így ő kezdhette el üldözni Alonsót.

A 15. kör végén Holgado átvette a vezetést, majd Alonsót egy pillanat erejéig Rueda is megelőzte. Eközben Rossi senkitől sem zavartatva bukott, Kelso, Veijer és Ortolá pedig visszazárkózott az élen álló hármasra.

A 17. körben óriási küzdelem indult a második pozícióért, amelyet Rueda szerzett meg, mögé pedig Ortolá tudta bepozícionálni magát. Ekkor Holgado magabiztosan őrizte a vezető helyet.

Az utolsó körre Holgado és Rueda elszakadt az egymással küzdő Ortolá, Alonso, Veijer, Kelso összeállítású csoporttól. Rueda folyamatosan támadta a vetélytársát, de megelőzni már nem tudta, így végül Holgado nyerte a portimãói Moto3-as futamot. A harmadik helyet Ortolá szerezte meg, mögötte az Alonso, Kelso, Veijer sorrend alakult ki. Holgado győzelmét még különlegessebbé teszi, hogy a tavaly is ő nyerte meg ezt a versenyt, az ideihez hasonlóan a negyedik helyről rajtolva.

A Moto3 portimãói futamának végeredménye