back to top
2024. május 02. 21:53
KezdőlapMotoGPA gyári Honda csapatfőnöke először értékelte a csalódást keltő szezonkezdésüket

A gyári Honda csapatfőnöke először értékelte a csalódást keltő szezonkezdésüket

Alberto Puig úgy látja, hogy egy fejlődési folyamat közepén tartanak. A Repsol Honda csapatfőnöke abban reménykedik, hogy az idei szezon második felére már jelentősebb mértékben sikerül majd előrelépniük.

Nem az előző négy MotoGP-szezon fog a legszebben csillogni a Honda történelmét bemutató könyvekben. A 2010-es évek sikercsapatának a 2019-es volt az utolsó igazán jó idénye, amelyben Marc Márquez révén megszerezte az egyéni világbajnoki címet, és az istállók – meg a gyártók –  összevetésében is az első helyen végzett.

Viszont a 2020-as szezon első fordulójában Márquez súlyosan megsérült, és ezért ki kellett hagynia az egész idényt. Ez pedig elindította lefelé a lejtőn az alakulatot, amely többek szerint túlságosan a nyolcszoros világbajnokot helyezte a középpontba. Az elmúlt négy év pedig nagyrészt küszködéssel telt a csapat számára.

Csak Marc Márquez győzelme érdekelte a Hondát, most ezért küszködnek egykori főnökük szerint

Idén azonban már Márquez nélkül, de a koncessziós jogokkal felvértezve indult neki az istálló a felzárkózásnak. Csakhogy egy ilyen folyamat nem megy végbe olyan gyorsan, mint ahogy azt sokan gondolják. Ennek az ékes példája, hogy a Repsol csapattagjai egyelőre egy tizenkettedik helyet tudnak felmutatni legjobb eredményként, és mind a pilóták, mint az alakulatok rangsorában a sereghajtók között vannak. Mindazonáltal Alberto Puig, a Repsol Honda csapatfőnöke derűlátóbb, mint a versenyzői.

„A pilótáink nem teljesen elégedettek a teljesítményünkkel, de ők is látják, hogy próbáljuk a legjobbunkat adni – nyilatkozta Puig a Todo Circuitónak. – Egyértelmű, hogy egy fejlődési folyamat közepén vagyunk, és sikerült is előrelépnünk, csak ugyanebben az időben a többiek is fejlődtek.”

Marini nem érti a katasztrofális kezdés okát, Mirnek gondjai voltak a sprint elején

„Eddig annyit értünk el, amennyire számítottunk. De az a fontos, hogy van egy küldetésünk, világos tervünk – folytatta. – Viszont ahogy már tavaly is elmondtuk, ez nem egy egyszerű dolog, de rengeteg erőforrást fektetünk be. Emellett személyi fronton is megerősítettük a projektünket. De még nem tartunk ott, hogy a helyezéseinket figyeljük, ez egy folyamat. Természetesen szeretnénk már előrébb tartani, de hát a dolgok úgy mennek, ahogy. Továbbra is próbálkozunk.”

A tapadás egyértelműen a Honda motorjának gyenge pontjai közé tartozik, és ezt Puig is elismeri. „Keressük, hogy miként érintkezhetne jobban a hátsó kerék a talajjal a kanyarokból történő ki- és bemenetelek esetén – mondta. – A közelmúltban már sikerült előrelépnünk ezen a téren, de egyértelmű, hogy további fejlődésre van szükségünk.”

A rutinos csapatvezetőnek feltették azt a kérdést, hogy szerinte mikorra zárkózhat majd vissza a Honda az élmezőnybe. „Úgy hiszem, hogy a nyári szünet végéig képesek leszünk nagy lépéseket megtenni előrefelé – jelentette ki. – Reméljük, hogy a szezon második felében már egyértelműbb fejlődést láthatunk majd. Mi ebben reménykedünk, és van okunk arra, hogy higgyünk is ebben. Ezek a mi várakozásaink, ennyit tudok elmondani. Van egy küldetésünk, és megvannak a saját céljaink. Az emberek ismerik a Hondát. Pontosan tudják, hogy addig nem fogunk leállni, amíg újra el nem kezdünk jó eredményeket elérni.”

A Honda főnöke elárulta, terveik szerint mikor fognak a pilótáik újra futamgyőzelmekért harcolni